Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 3 Tem 2024 12:00

Oscar Ödüllü Görevimiz Tehlike Senaristi Robert Towne öldü

9 yaşında vefat eden Towne, Çin Mahallesi, Son Ayrıntı ve Görevimiz Tehlike gibi filmlerin senaryolarını yazdı

Görevimiz Tehlike Senaristi Robert Towne

Oscar Ödüllü Senarist Robert Towne Hayatını Kaybetti

89 yaşında vefat eden Towne, "Çin Mahallesi", "Son Ayrıntı" ve "Görevimiz Tehlike" gibi filmlerin senaryolarını yazdı.

Los Angeles: Oscar ödüllü senarist Robert Towne, 89 yaşında hayatını kaybetti. Towne'nin sözcüsü, pazartesi günü Los Angeles'taki evinde ailesiyle birlikteyken hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölüm nedeni ise henüz bilinmiyor.

Towne, 1960'lar ve 1970'lerde Hollywood'da en çok aranan senaristlerden biriydi. Warren Beatty ve Jack Nicholson gibi önde gelen aktörlerle yakın ilişkileri ve iş birlikleriyle tanınıyordu.

Başlıca eserleri arasında Roman Polanski'nin yönettiği ve Towne'ye en iyi özgün senaryo dalında Akademi Ödülü kazandıran "Çin Mahallesi" ("Chinatown"), Hal Ashby'nin yönettiği ve Jack Nicholson'a en iyi aktör dalında Akademi Ödülü kazandıran "Son Ayrıntı" ("The Last Detail"), ve Brian De Palma'nın yönettiği "Görevimiz Tehlike" ("Mission: Impossible") yer alıyor.

Towne, "Shampoo" ve "Greystoke: Legend of Tarzan" gibi filmlerle de Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. 1997 yılında Senaristler Birliği'nden (Writers Guild of America) yaşam boyu başarı ödülü aldı.

Towne'nin ölümü, Hollywood'da büyük üzüntüye yol açtı. Birçok aktör, yönetmen ve senarist, sosyal medyada Towne'yi anısına saygı duruşunda bulundu.

Robert Towne'nin Kaybı Sinema Dünyasına Büyük Bir Darbe

Robert Towne, senaryo yazımı sanatına yaptığı katkılarla sinema dünyasında iz bırakan önemli bir isimdi. Hikaye anlatıcılığı, karakter geliştirme ve diyalog yazma konusundaki ustalığıyla tanınıyordu. Towne'nin ölümü, sinema dünyası için büyük bir kayıptır.

Towne'nin eserleri, gelecek nesil senaristler için ilham kaynağı olmaya devam edecektir.

Ekleme Tarihi: 3 Tem 2024 12:00