Yerel

Pusat-Özen Barajı'nda Su Seviyesi Yağışlarla Yeniden Yükseldi

Sivas'ta kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen Pusat-Özen Barajı, sonbahar yağışlarıyla dolarken göçmen kuşlara da ev sahipliği yapıyor.

Pusat-Özen Barajı'nda Su Seviyesi Yağışlarla Yeniden Yükseldi - Dosya Haber

SİVAS — Sivas'ın Hafik ilçesinde bulunan Pusat-Özen Barajı'nda su seviyesi, bölgede etkili olan sonbahar yağışlarıyla birlikte önemli ölçüde arttı. Yağışlarla doluluk oranı yükselen baraj havzasında, sonbahar renkleri ve göçmen kuşların hareketliliği bir arada gözlemleniyor.

Pusat Deresi ve Madenköy Çayı üzerine tarımsal sulama amacıyla inşa edilen ve 2008 yılında su tutmaya başlayan barajda, geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık, yoğun sulama ihtiyacı ve kent merkezinin içme suyunu sağlayan 4 Eylül Barajı'na yapılan takviyeler nedeniyle su miktarı kritik seviyelere gerilemişti. Mevsim yağışlarının ardından havzadaki su rezervi yeniden toparlanma sürecine girdi.

Su seviyesinin yükseldiği baraj gölünde yer alan kuru ağaç dalları ile su altında kalan eski yerleşime ait minare kalıntısı, göç yolundaki karabatak kuşlarının uğrak noktası haline geldi. Tüneme ve dinlenme alanı olarak bu kalıntıları kullanan su kuşları, çevredeki sarı ve kahverengi tonlarına bürünen bitki örtüsüyle birlikte doğa gözlemcilerine zengin görüntüler sunuyor.

İlgili Haberler