Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 10 Haz 2024 14:00

Radyo parçasından motosiklet üretimine Ducati'nin hikayesi

Radyolar için kapasitörler, elektronik, elektroteknik malzemeler üreten Radyo Brevetti Ducati Bilim Topluluğundan dünyanın en hızlı motosikletlerine Ducati!

ducati-11

İtalyan matematikçi Bonaventura Cavalieri’nin soyundan gelen Antonio Cavalieri Ducati İtalyan mühendis ve girişimci idi.

Özellikle, aralarında Chieti ve Trieste'nin de bulunduğu su kemerlerinin planlanması ve inşasında aktif rol oynamış ve İtalyan Tacı Çövalye Haçı ödlüne sahiptir.

Antonio Cavalieri Ducati’nin 3 oğlu vardı. Bunlar Bruno, Marcello ve Adriano idi.

Ducati kardeşler diye de anılır. Antonio Cavalieri Ducati’nin küçük oğlu Adriano’nu 1924'te kısa dalga radyo aracılığıyla İtalya'yı Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlamayı başaran ilk kişi oldu .

“Ducati, ABD’de Ducks olarak söylenir. Bazı yerlerde dük lakabı olsa da Dukati olarak telaffuz edilir.”

ducati-1

Antonio Cavalieri Ducati, ölümünden 1 yıl önce küçük oğlu Adriano'nun patentlerinden endüstriyel olarak yararlanma arzusu ile 1926 yazında üç oğlu Bruno, Marcello ve Adriano'ya Bologna'da Radyo Brevetti Ducati Bilim Topluluğunu kurmalarında yardım etti.

Societa Scientifica Ducati yani SSR Ducati adı ile radyolar için ünlü kapasitörler yaratarak, elektronik, elektroteknik ve optik sektörlerinde İtalya'nın en önemli şirketlerinden biri haline geldi . Savaştan sonra ağırlıklı olarak motosiklet üretimi başladı ve şu anda Ducati Motor Holding Spa olarak biliniyor.

Çok örnek bir işletme sistemine sahip olan Ducati bugün en az 1.900 kişi ile nerede ise sıfır hatalı el işçiliği yüksek kaliteli motosikletler sunmaktadır.

1935 yılında Bolonya’nın Borgo Panigale ilçesindeki Ducati Motor Holding Spa ve Ducati Energia Spa'nın şu anda bulunduğu fabrika inşa edildi.İlk radyo ekipmanı, radyo antenleri, ilk interkom iletişim sistemleri Dufono marka mikrofonlar, , projektörler, sinematografik makinelerin yaratılmasıyla üretim genişletildi. , Duconta markalı hesap makineleri ve Raselet markalı elektrikli tıraş makineleri üretildi.

1940’lı yılların başlarında Borgo Panigale fabrikasına Bologna'nın eteklerinde Bazzano ve Crespellano'da bulunan iki fabrika daha eklendi .

1939'da optik bölüm , o yıllarda profesör Vasco Ronchi'nin yönettiği , mühendis Bruscaglioni gibi Salmoiraghi ve San Giorgio'dan mükemmel teknisyenlere güvenilebilen Floransa Optik Enstitüsü'nün önemli işbirliğiyle oluşturuldu .

İkinci Dünya Savaşı sırasında diğer birçok İtalyan şirketi gibi Ducati de gelişmiş üretimini sivilden askeri kullanıma dönüştürmek zorunda kaldı. 8 Eylül 1943'teki mütareke sonrasında fabrika Alman birlikleri tarafından işgal edildi; daha sonra 12 Ekim 1944'te bombalandı ve imha edildi .

2.DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA DUCATİ :

Savaş sonrası 1946 yılında İtalyan Endüstriyel Yeniden Yapılanma Enstitüsü talebi üzerine Cucciolo lisansı altında bisiklet saşişi üzerine 48 cc’lik tek silindirli, 2 vitesli bisiklete yardımcı motor şeklinde üretilmişti. Bunun üretimi 1970 yılında iflas edecek İtalyan otomobil üreticisi SIATA tarafından geliştirilerek satışa hazır hale getirildi.

T0 ilk protatipten , T1, T2 ve T3 İtalyan havacılıkta önemli bir metal işleme şirketi olan Caproni’nin de desteği ile geliştirilmiş versiyonlar, 1946’tan 1958 yılına kadar 250.000 adetten fazla satan bisimotor veya velomotor tabir edilen şasisi bisikletle aynı veya benzer olan, küçük bir yardımcı motorla donatılmış iki tekerlekli araçlar ürettiler.

Savaştan önceki Floransa Optik Enstitüsü ile çalışan Ducati’nin optik bölümü ilk mikro kamera olan Sogno’yu icat ettiler. Ancak satış sonrası film ulma zorluğu yüksek satış fiyatı ile 1946 yılında başlayan macera 1952 yılında üretimi durdu ve 1953 yılında Ducati’nin optik bölümü kapandı.

ducati-3

DUCATİ’DEKİ DURAKLAMA DÖNEMİ VE ŞİRKETİN İKİYE AYRILMASI:

1948'de Ducati kardeşler şirketin mülkiyetini devlet holdinglerine devretti . Adriano Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

Adriano Ducati, ABD’de NASA için plazma mtorların geliştirilmesinde önemli katkıları oldu.

1954 yılında şirket Ducati Meccanica ve Ducati Elettrotecnica olarak ikiye ayrıldı.

Ducati Elettrotecnica başlangıçta Ducati ailesinin izlediği yolu sürdürdü.

Ducati Meccanica motosiklet üretimine devam etti. Ducati Meccanica’da, 30 yıl Ducati’ye binlerce motor ve motosiklet projesi geliştirecek olan İtalyan mühendis Fabio Taglioni işe alındı. Taglioni, Ducati motosikletlerinde 2 silindir, kafes çerçeve saşi ve desmodromik sistemi adeta icat etmiştir.

“Ducati’ye özgü Desmodromik Sistem nedir? Ducati motorlarda supap yayı kullanılmaz bunun yerine daha mühendislik karmaşası olan egzantirik miline bağlı oval tarzı kam ile subabı çekip bırakan 2 kollu bir sistem kullanılır. Bu sistemde supap daha sağlam bir şekilde kapanır. Subab kapanması yayların insiyatifinde değil direk motor devrine bağlı olup subabların daha hızlı kapatıp açabilen keskin bir performans sağlar. Güç kaybı azdır. Motor devirlenmesi geleneksel yönteme göre daha hızlı devirlenme ve güç sağlar.” DU

Ducati, 1952 ve 1963 yıllarında Brio ve Cruiser adlı 2 skuter üretmştir.

**DUCATİ’NİN DEVLET KORUMASINA ALINMASI:**rafından Hisse Yatırımları ve İmalat Sanayi Finansmanı EFIM tarafından kontrol altına alındı. EFIM’de yine devlet kontrülündeki Ducati’yi İtalyan dizel motor üreticisi İtalyan VM Motori’ye sattı.

VM Motori, dizel motorlara ağırlık verdiği için Ducati o zamanlar bir nevi öksüz ve yetim kaldı. 1980’li yılların başlarında düşen satış grafikleri Ducati’yi Ducati yapan Desmo’nun iptali Yenilenmeyen Ducati Pantah ve 2 Ducati Pantah’tan türetilen 90 derece açılı V4 motor olan Ducati Bipantah projesi gelişemedi.

Hisse Yatırımları ve İmalat Sanayi Finansmanı EFIM tarafından VM Motori’ye satılan Ducati’nin VM Motori’ye sahip olan bir üst kurum olan Finmeccanica, Ducati’yi dizel motor ARGE şirketi yapmaya uğraşıyordu.

1980’li yılların başlarında devlet kontrolünün bir olumsuz etkisi de Ducati’nin yarışalara katılmasını lüks olarak görmesi ve bu organizasyonlara Ducati fabrika takmı olarak değil yarı resmi Bolognese NCR (Nepoti Caracchi Racing) takımı olarak kaılıyorlardı.

1980’Lİ YILLARDA ZOR DURUMDA OLAN DUCATİ, HANGİ MOTOSİKLET MARKASININ RADARINA GİRDİ ?

Ducati 4

1980’Lİ YILLARDA ZOR DURUMDA OLAN DUCATİ, HANGİ MOTOSİKLET MARKASININ RADARINA GİRDİ ?

Cagiva, Texas Pacific Group'un hisselerin %51'ini satın aldığı 1996 yılına kadar kontrolü elinde tuttu ve bu on yıl, şirketin satışlarını artıran Superbike yarışlarındaki başarılarla birlikte yarışmalara yapılan güçlü yatırımlarla karakterize edildi.

Ducati’nin hisselerini elinde bulunduran Amerikalı Texas Pacific Group, Ducati'nin geri kalan %49'unu 1998'de satın aldı. Ertesi yıl şirket adını Ducati Motor Holding SpA olarak değiştirdi. Texas Pacific Group, hisselerinin %65'inden fazlasını piyasaya sürdü.

Ducati, 2003 yarış sezonundan başlayarak MotoGP sınıfı dünya şampiyonasında yarışmak üzere yaratılan yarış motosikletleri ailesine Ducati Desmosedici ifadesini benimsedi. Özellikle bu Ducati Desmosedici ailesini baştasergilenen Ducati’nin tarihini ve tekonolojisini sergileyen müze Bolonya’da açıldı.

2006 YILINDA DUCATİ, AMERİKALLARDAN VATANI İTALYA’YA GERİ DÖNDÜ:

2006 YILINDA DUCATİ, AMERİKALLARDAN VATANI İTALYA’YA GERİ DÖNDÜ:

DUCATİ’NİN VOLKSWAGEN-AUDİ’NİN ELİNE GEÇMESİ:

DUCATİ’NİN VOLKSWAGEN-AUDİ’NİN ELİNE GEÇMESİ:trial grubu, hisseleri Lamborghini satışta anlaşmaya varıldığını bildirildi. Böylelikle Ducati, VW Grup Audi’nin sahip olduğu İtalyan superspor otomobil üreticisi Lamborghini üstünden Alman gruba geçmiş oldu.

Ducati’nin daha önce kullandığı Ducati Diavel AMG gibi kısaltmalar Audi’nin eline geçmesi ile ana rakip Mercedes ile yanlış anlaşılmamak için Ducati’nin AMG kısaltmaları Audi tarafından yasaklandı. .

DUCATİ’NİN ANLI ŞANLI MOTOSİKLET ÜRETİMİ VE DUCATİ’Yİ DUCATİ YAPAN DAHİ İTALYAN MÜHENDİS KİMDİ ?

ducati-5

DUCATİ’NİN ANLI ŞANLI MOTOSİKLET ÜRETİMİ VE DUCATİ’Yİ DUCATİ YAPAN DAHİ İTALYAN MÜHENDİS KİMDİ ?io Taglioni idi.

Ducati’de Taglioni 1956 yılında ilk kez bir motosiklet motoruna desmodromik dağıtım uyguladı. Yarışta Ducati Desmo 125 GP, kıl payı zirveyi kaçırmıştı.

1963 yılında ABD Pazar için Ducati Apollo 1260 modeli protatip olarak gelişirildi. 1970’li yıllarda Ducati 750 GT modelinde çift silindir kullanıldı.Yine Ducati’nin hala popüler olan 1962 ile 1976 yıllarında 125, 250, 350 ve 450 cm³ tek silindirli motorlarla donatılmış Ducati Scrambler serileri başarıyı perçinledi.

Taglioni’nin 1974 yılında L şeklinde 90 derece çift silindirli Ducati 750 SS ile göz kamaştırıyordu. 1975'te 900SS, 1977'de Darmah, 1980'de Mike Hailwood Replica ve 1982'de 900 S2 piyasaya sürüldü.

Yine Desmo konik dişli sistemin babası Taglioni’nin 1979-1986 yılları arasındaki Ducati MHR ve S2 en çok sevilen modellerden oldu.

Taglioni’nin kayış sistemli, 2 valfli, hava soğutmalı motorlu Ducati Pantah 500’de yollarda ve pistlerde referans bir model olmuştur.

1985 yılında Ducati, 750 F1’de pistlerde ve yollarda referans bir Ducati modeli oldu.

1986 yılından itibaren Ducati motosiklet şirketi tarafından üretilen ve mühendisler Massimo Bordi ve Pierluigi Mengoli tarafından tasarlanan 90° V-twin içten yanmalı bir motor yarış motoru olarak doğmuş, seri üretim için değiştirilmiş ve farklı versiyonlara dönüştürülmüştü. Motorun adı Ducati Desmoquattro olarak adlandırılmıştı. Bu motorun Superbike’taki sağladığı sportif ve ticari başarılar şirketin talihini yeniden canlandırdı. ducati-6

DUCATİ DESMOQUATTRO, MOTOSİKLETLERDE İLK MODERN SIVI SOĞUTMALI 4 VALFLİ MOTORLARIN ATASI İDİ.” 1997 yılında yine Miguel Galluzzi'nin katkılarıyla Ducati, daha kullanışlı, yolcu açısından da

“Ducati Desmoquattro, motosikletlerde ilk modern sıvı soğutmalı 4 valfli motorların atası idi.”daha koruyucu ve konforlu, kolaylıkla donatılabilen spor motosiklet serisi olarak önerdiği ST serisini (spor-turizm) piyasaya sürdü. Bu serinin üretimi 2007 yılında durduruldu.

2000 yılında ducati.com internet sitesi üstünden Ducati MH900e modeli internet üstünden satılan ilk motosiklet modeli oldu.

2002 yılında, supersport Ducati’deki sanat eseri güzellikteki 916, 996, 998 ve 999 serileri piyasaya sürüldü.

Ducati , Dünya Superbike Şampiyonasında 1990 yılı Ducati 851, 1991 ve 1992 yılı Ducati 888, 1994,1995 ve 1996 yıllarında Ducati 916, 1998 ve 1999 yıllarında Ducati 916 ve Ducati 996, 2001 yılında Ducati 996R, 2003 ve 2004 yıllarında Ducati 999 F 03 VE F 04, 2006 yılı Ducati 999F 06, 2008 yılı Ducati 1098 F 08, 2011 yılı Ducati 1098 R, 2022 ve 2023 yıllarında Ducati Panigale V4R ile 16 markalar şampiyonluğu ile zirvededir.

2003 yılında on road ve off road enduro kategrosindeki popüler olan Ducati Multistrada serisi yaratıldı.2010’da tamamen revize edilmiş tasarımıyla ikinci seri sunuldu.

2005 yılında tek koltuklu sportclassic serisi Ducati PaulSmart 1000 LE ve Sport 1000 modelleri piyasaya sunuldu. 2006 yılından itibaren SportClassic serisi Sport1000 Biposto ve GT1000 modelleri ile daha da genişletilirken , 2007 yılında Sport1000S piyasaya sunuldu.

2006 yılında MotoGP sınıfı dünya şampiyonasında yarışan motosiklet olan Desmosedici'nin yol versiyonu Desmosedici RR serileri tüketiciye sunuldu.

2007 yılında Ducati 999’un mirasçısı 1098 ve R versiyonu üretim alındı.

ducati-11

2008 yılında eski Monster 695'in yerini alan Monster 696 adlı yeni bir model aldı. 2008'de sektörün saygın dergisi "Motociclismo", okuyucularının yoğun katılımıyla Ducati'yi mükemmel spor motosiklet üreticisi olarak taçlandırdı ve spor bölümündeki podyumu 1098, Desmosedici RR ve 848 modelleriyle doldurdu.

2012'de Milano'daki EICMA'daki sunumun ardından yeni üst yol modeli Ducati 1199 Pani

gale üretim hattına girdi .

EICMA YANİ ESPOSİZİONE INTERNAZİONALE CİCLO MOTOCİCLO E ACCESSORİ,MOTOSİKLET SEKTÖRÜNÜN DÜNYADAKİ REFERANS GLOB

“Eicma yani Esposizione Internazionale Ciclo Motociclo e Accessori,motosiklet sektörünün dünyadaki referans global fuarıdır. “2014'te , eski 1199 Panigale'nin yerine yeni 1299 Panigale EICMA'da tanıtıldı.

rli Desmosedici Stradale 1100 adı verilen motor ile 2 silindirli geleneksel üretime kısmen veda ederke Panigale V4’ü piyasaya sundu. 214 beygir güç ile bu motor refernas bir güçtü. Bu motoru Ducati 2019 yılnda Streetfighter V4 ve 2021 yılında Mulristrada V4 modeline uygulandı.

DUCATİ, 2012 YILINDAN BERİ ALMAN VOLKSWAGEN GRUPTAKİ AUDİ VE AUDİ’NİN DE KONTROLÜNDEKİ İTALYAN LAMBORGHİNİ KONTROLÜNDEDİR.” DUCATİ’NİN DÜNYA’DA KONUÇLANMASI:

“Ducati, 2012 yılından beri alman Volkswagen gruptaki Audi ve Audi’nin de kontrolündeki İtalyan Lamborghini kontrolündedir.”

ducati-7

DUCATİ’NİN DÜNYA’DA KONUÇLANMASI:ışında ABD’de Cupertino’de Ducati Kuzey Amerika, İngiltere’de Milyon Keynes’te Ducati UK Limited, Japonya Tokyo’da Ducati Japonya, Almanya Köln’de Ducati Deutschland Gmbh, Fransa Paris’te Ducati Batı Avrupa, İşviçre Wollerau’da Ducati Schweiz AG, Çin Şangay’da Ducati Asya Pasifik ve Tayland Bangkok’ta Ducati Tayland olarak merkezleri mevcuttur.

DUCATİ’NİN TOPLAM CİROSUNUN % 50’SİNDEN FAZLASI İTALYA VE ABD’DİR BUNU FRANSA VE JAPONYA İZLEMEKTEDİR.” DUCATİ MODELLERİ:

“Ducati’nin toplam cirosunun % 50’sinden fazlası İtalya ve ABD’dir bunu Fransa ve Japonya izlemektedir.”

Enduro : Ducati Racing : Ducati Panigale V2, V2 Bayliss, V4, V4 S, V4 SP2, V4 R. ked: Ducati Street Fighter V2, V4, V4 S, V4 SP2, Super Naked: Ducati Diavel V4, S, Dark,

ducati-8 Commuter Naked: Ducati Monster

Off Road: Ducati Desert X, Sup er Sport: Ducati Supersport 950 S,

n Road : Ducati Hypermotard 698 Mono.

DUCATİ TÜRKİYE SATIŞ NOKTALARI: Adana, Antalya, Samsun, İstanbul , Ankara, İzmir, Gaziantep, Bursa ve Lefkoşe (KKTC).

DUCATİ SERVİS NOKTALARI: İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Samsun, Gaziantep, Balıkesir, İzmir, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya. KKTC’de Lefoşe şeklindedir.

DUCATİ’NİN MOTORSPORLARINDAN GELEN GENLERİ VE MARKA DEĞERİ :

DUCATİ’NİN MOTORSPORLARINDAN GELEN GENLERİ VE MARKA DEĞERİ :

Ducati, Dünya Superbike Şampiyonasının atası Formula TT Şampiyonasında Ducati 900 TT1 ile 1978 yılında ilk Sürücüler Dünya Şampiyonluğu geldi. F2 kategorisinde de Ducati 600 TT2 ile 1981, 1982, 1983 ve 1984’de 4 Sürücüler Şampiyonluk kazandılar. 1982 ve 1983 yılında F2 kategorisinde 2 markalar şampiyonu olmuşlardır. Bu seri 1977 ile 1990 yılları arasında yapılmıştır.

DÜNYA SUPERBİKE ŞAMPİYONASINDA DUCATİ:

ducati-9

DÜNYA SUPERBİKE ŞAMPİYONASINDA DUCATİ:

Ducati, Superbike Şampiyonasında ilk şampiyonluk 1990 yılı en son geçtiğimiz yıl 2023 yılı 16 Sürücüler şampiyonluğu almıştır. 1991 yılından 2023 yılı arası 19 Markalar Şampiyonası ile serinin en iyi markasıdır.

DUCATİ PANİGALE MODELİ SUPERBİKE’TAKİ ŞAMPİYONLUKLUKLARINDAN DOLAYI AYRI MARKA MODEL DEĞERİ VARDIR.”

“Ducati Panigale modeli Superbike’taki şampiyonlukluklarından dolayı ayrı marka model değeri vardır.”

DÜNYA SUPERBİKE’IN ALT SERİLERİ SUPER SPORT VE SUPERSTOCK KATEGORİSİNDE DUCATİ:

Dünya Superstock 1000 FIM Kategorisinde 2007,2008,2009,2001,2014,2017’de 6 sürücüler şampiyonluğu ve 2008,2009,2011 ve 2016 yıllarında 4 markalar şampiyonluğu vardır.

PİSTTEKİ MOTOSİKLETLERDE MOTORSPOLARI ZİRVESİ MOTO GP’DE DUCATİ:

PİSTTEKİ MOTOSİKLETLERDE MOTORSPOLARI ZİRVESİ MOTO GP’DE DUCATİ:zonunda , 125. sınıfta , Monza'daki Uluslar Grand Prix'sinde ilk puanların kazanılmasına kadar uzanıyor ; ilk zafer iki yıl sonra Spa-Francorchamps'taki Belçika Grand Prix'sinde yine Alberto Gandossi tarafından elde edilen zaferdi.

ducati 2

1960 yılında Ducati de 250 sınıfına girdi ve Mike Hailwood sayesinde kategorideki ilk puanlarını aldı; 1971 sezonunda Phil Read ile o zamanın birinci sınıfı olan 500'de ilk puanını aldı . Ertesi yıl, Imola'da düzenlenen Uluslar GP'sinde Bruno Spaggiari , "L" çift silindirli Ducati 500'ü kategorie ilk kez üçüncü sırayı alarak podyuma çıkardı.

Formula 1 Dünya Şampiyonası ile akran olan MotoGP veya daha önceki adı ile 500 CC şampiyonası 1949 yılından günümüze kadar gelen en önemli motosiklet Dünya Şampiyonasıdır.

“MOTOSİKLET DÜNYA MOTORSPORLARI ALANINDA DÜNYA’DA SÖZ SAHİBİ İTALYANLAR VE JAPONLARDIR. SANILANIN AKSİNE DUCATİ SUPERBİKE’TA SÖZ SAHİBİ İKEN MOTO GP’NİN EN BAŞARILI MARKASI HONDA, MV AGUSTA,YAMAHA,SUZUKİİ GİLERA VE DUCATİ ŞEKLİNDEDİR. DUCATİ’DE DAHA BAŞARILI GÖRÜLEN İYALYAN MARKALARI MV AGUSTA VE GİLERA’DIR.”

“Motosiklet dünya motorsporları alanında dünya’da söz sahibi İtalyanlar ve Japonlardır. Sanılanın aksine Ducati Superbike’ta söz sahibi iken Moto GP’nin en başarılı markası Honda, MV Agusta, Yamaha, Suzuki Gilera ve Ducati şeklindedir. Ducati’de daha başarılı görülen İtalyan markaları MV Agusta ve Gilera’dır.”2022 ve 2023 yıllarıdır.

DUCATİ’LER NEDEN TERCİH EDİLİRLER. DUCATİ, İTALYANIN 2 TEKERLEKLİ FERRARİSİDİR. KENDİNE ÖZEL TEKNOLOJİ MOTOR BLOKLARI. KENDİNE HAS ARGE VE SÜRÜŞ YAZILIMLARI İLE TEKNOLOJİ ZİRVESİDİR. RAKİPLERİNE GÖRE EN YÜKSEK PERFORMANS, HAFİFLİK İLE SINIFINDAKİ EN KALİTELİ MAnZEME VE İTALYAN İŞÇİLİĞİ KOMBİNASYNUDUR. FERRARİ GİBİ PİSTLERDEKİ DENEYİM VE HİSSİYATI AZ FİLTRELENMİŞ BİR ŞEKİLDE SAHİBİNE AKTARABİLİR”

ducati-10

“Ducati’ler neden tercih edilirler? Ducati, İtalya’nın 2 tekerlekli Ferrari’sidir. Kendine özel teknoloji motor blokları. Kendine has ARGE ve sürüş yazılımları ile teknoloji zirvesidir. Rakiplerine göre en yüksek performans, hafiflik ile sınıfındaki en kaliteli malzeme ve İtalyan işçiliği kombinasyonudur. Ferrari gibi pistlerdeki deneyim ve hissiyatı az filtrelenmiş bir şekilde sahibine aktarabilir”

Ekleme Tarihi: 10 Haz 2024 14:00