Sağlık Güncelleme Tarihi: 16 Mar 2024 13:00

Sigara paketleri için yeni bir düzenleme getiriliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı bir düzenlemeye göre, sigara gibi tütün ürünlerinin paketlerinin üzerinde belirli bilgilerin yer alması planlanı

sigara

Düzenleme Yolda: Sigara Paketleri için 'Fiyat' Kararı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı bir düzenlemeye göre, sigara gibi tütün ürünlerinin paketlerinin üzerinde belirli bilgilerin yer alması planlanıyor. Buna göre, paketlerde satış fiyatı, üretim tarihi ve yeri gibi bilgiler bulunacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre, sigara gibi tütün ürünlerinin paketlerinde, üretim tarihi ve yeri belirten kodlama bilgisi yer alacak.

Milliyet'in aktardığına göre, tütün mamulünün perakende satış fiyatı, paket üzerinde siyah zemin üzerine beyaz renkle "... TL" şeklinde yazılacak.

Uygunluk Belgesi Zorunluluğu

Taslağa göre, Türkiye’de tütün mamulü üretimi yapılabilmesi için, mevcut prosedürlerin yanı sıra bakanlıktan Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi alınması da zorunlu olacak.

Tütün ürünlerinin piyasaya arzı için belgelendirme başvurularında, ürünün fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra mevzuatta öngörülen emisyon seviyeleri de değerlendirilecek. Sigara için emisyon seviyelerine ilişkin analiz sonuçlarının mevzuatta belirlenen sınırlar içinde olup olmadığı incelenecek.

Kayıtdışı üretimle mücadele kapsamında, firmaların sigara paketleme makinesi için aldıkları izinler, ürün izleme sistemi kurulumunu içeren Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne bildirilecek. Aynı marka ile iç piyasaya sunulan tütün mamulleri, aynı kategoride sadece bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya sürülebilecek.

Ekleme Tarihi: 16 Mar 2024 13:00