Çevre Güncelleme Tarihi: 24 Tem 2024 12:00

Sokak Köpekleri Düzenlemesine uymayanlara hapis

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, komisyondan geçen başıboş sokak köpekleri teklifi hakkında belediyelere sert uyarılarda bulundu.

bakan sokak köpekleri

Bakan Yumaklı: Başıboş Sokak Köpekleri Düzenlemesine Uymayan Belediyelere 2 Yıla Kadar Hapis Cezası

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, komisyondan geçen başıboş sokak köpekleri teklifi hakkında belediyelere sert uyarılarda bulundu. Bakan Yumaklı, "Bu konuda sorumluluğu olan tüm kurumlar görevini yerine getirecek" diyerek, sahipsiz köpek düzenlemesine uymayan belediyeler için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü bildirdi.

Düzenleme Uyarısı

Anadolu Ajansı'nın Editör Masası programına konuk olan Bakan İbrahim Yumaklı, komisyondan geçen başıboş sokak köpekleri teklifi hakkında belediyelere uyarıda bulundu. Yumaklı, "Bu konuda sorumluluğu olan tüm kurumlar görevini yerine getirecek" dedi ve sahipsiz köpek düzenlemesine uymayan belediyeler için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü açıkladı.

Düzenlemenin Geçmişi ve Amaçları

Bakan Yumaklı, başıboş sokak köpekleri düzenlemesi hakkında yaptığı açıklamada, "Bu alanda 2004 ve 2021'de düzenlemeler yapılmıştı. Bu düzenlemelerin temel sebebi o dönemlerde ortaya çıkan sorunları çözmekti. 2021 yılındaki düzenlemenin temel gerekçesi ise hayvanlara yapılan işkenceleri önlemekti." dedi.

Sosyal Hayata Etkisi

Yumaklı, başıboş köpeklerin sosyal hayatı olumsuz etkilediğini belirterek, "Yakala, kısırlaştır, sal modeli kanuni düzenlemeye konulmuş, ancak uygulanabilirliği istenilen düzeyde olmamış ve popülasyon kontrol altına alınamamış." dedi. Yumaklı, "Bu köpeklerin sokaklarda başıboş olmasının getirdiği sorunlar artık kabul ediliyor. Bu sorunun çözümü, sokaklardan bu hayvanların çekilmesidir." ifadelerini kullandı.

Hapis Cezası

Bakan Yumaklı, yerel yönetimlerin görevlerini yerine getirmemesi durumunda 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü belirtti. "Bu konuda sorumluluğu olan tüm kurumlar, görevlerini yerine getirecek. Sokaklardaki köpeklere dokunmayacağım yaklaşımı olamaz." diye ekledi.

Sahipsizlik Sorunu

Yaklaşık 4 milyon civarında başıboş köpek olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yumaklı, "Sahipsizlik, sorumsuzluğu getirmektedir. Bu köpeklerin kontrol altına alınmaması durumunda artış hızının ciddi sorunlar doğuracağını kabul ediyoruz." dedi. Bakan Yumaklı, köpeklerin sokaklardan çekilmesinin ardından kısırlaştırma, rehabilitasyon ve sahiplendirme çalışmalarının yapılacağını vurguladı.

Toplu İmha İddiaları

Yumaklı, "Toplu imha iddiaları doğru değil. Saldırgan hayvanlar mevcut veteriner kanununa göre ötanazi yapılabilir." dedi. Bu konuda ilgili kriterlerin yasada açıkça belirtildiğini ve sorumluların bu kriterlere göre hareket edeceğini ekledi.

Ekleme Tarihi: 24 Tem 2024 12:00