Dünya

Suriye Dışişleri Bakanı, Mekke Ortak Savunma Anlaşması'na

Basra Körfezi'nin güvenliği, Suriye'nin bölgesel güvenliğinin ayrılmaz bir parçasıdır." dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı, Mekke Ortak Savunma Anlaşması'na - Dosya Haber

DÜNYA — Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, ülkesinin Mekke Ortak Savunma Anlaşması'na katılımını değerlendirmek üzere görüşmelerin sürdüğünü belirterek, Türkiye ile olan ilişkilerin siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda üst düzeyde seyrettiğini belirtti.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Bahreyn'de düzenlenen "Manama Diyaloğu 2026" kapsamındaki "Bölgesel Güvenliğin Temelleri" oturumunun açılışında konuştu.

Vatandaşların alması gereken önlemler ve uyarılar

Şeybani, bölgesel güvenlik dengelerine dikkati çekerek, "Bugün hiçbir bölge ülkesi kendi güvenliğini tek başına düşünemez. Şeybani, Suriye'nin sınır ötesi milislere karşı Körfez ülkelerinin ve halklarının yanında yer aldığını ifade ederek, "Suriye'nin Mekke İttifakı'na katılımını değerlendirmek üzere görüşmeler devam ediyor." diye konuştu. Bölgesel işbirliklerine dair ise Şeybani, Türkiye ile ilişkilerin siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda ileri düzeyde olduğunu vurguladı.

"Bölgesel Güvenliğin Temelleri"

Şeybani, sözlerine şöyle devam etti: "Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkiler siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda seçkin ve ileri düzeydedir. Suriye'nin askeri işbirliği yalnızca Türkiye ile sınırlı değildir. Arap ülkeleriyle de askeri ve güvenlik alanlarında işbirliğimiz bulunmaktadır." Suriye halkının 14 yıl boyunca karşı karşıya kaldığı zorluklara ve uluslararası desteğin önemine işaret eden Şeybani, desteğin aksamasının bölgesel tehditlerin başka ülkelere yayılmasına neden olabileceğini belirtti.

Vatandaşların alması gereken önlemler ve uyarılar ve Sürecin Detayları

Bölgesel tehditlerle mücadelede ortak hareket edilmesinin önemine dikkati çeken Şeybani, şu değerlendirmelerde bulundu: "Kaçakçılıkla mücadele, devletlerin egemenliğini koruyan ve sivillerin yaşam güvenliğini sağlayan bilgi paylaşımını ve operasyonel koordinasyonu gerektiriyor. Suriye, DEAŞ'a Karşı Uluslararası Koalisyon'a katılmış ve ülkenin kuzeydoğusundaki silahlı grupları ulusal devlet kurumlarına entegre ederek tarihi bir adım atmıştır." Suriye'deki iç gelişmelere ilişkin ise Şeybani, ülkede istikrarın yeniden sağlanmasına yönelik adımlar atıldığını kaydetti. Şeybani, "3,7 milyondan fazla Suriyeli evine döndü.

Bu durum, yeni Suriye'nin doğuşunun açık bir kanıtıdır." dedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 497 sayılı kararına atıfta bulunan Şeybani, Golan Tepeleri'nin Suriye toprağı olduğunu vurguladı. Şeybani, ayrıca ülkede yeni bir parlamenter yaşama adım attıklarını dile getirdi.

İlgili Haberler