Politika Güncelleme Tarihi: 13 Eki 2024 11:00

TBMM'de 9. Yargı Paketi Görüşmeleri Başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ve 9. Yargı Paketi görüşmelerine başlıyor.

meclis

TBMM'de 9. Yargı Paketi Görüşmeleri Başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ve 9. Yargı Paketi görüşmelerine başlıyor. Plan ve Bütçe Komisyonu, Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarının artırılması amacıyla hazırlanan teklifi değerlendirecek. Aynı zamanda, Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkerenin de ele alınması bekleniyor. Meclis Genel Kurulu, 15 Ekim Salı günü haftalık çalışmalarına başlayacak.

Tüketicilerin Korunması İçin Düzenlemeler

Görüşülecek olan "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kapsamında, tüketicilerin kimliğinin doğrulanarak kredi sözleşmelerinin elektronik ortamda yapılabilmesi sağlanacak. Ayrıca, doğrudan satış sistemine ilişkin hak ve yükümlülükler düzenlenecek, uzlaşma müessesesi ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar için de geçerli olacak.

Bununla birlikte, yurt içi pazar yerlerinin rekabet gücünü artırarak yurt dışı menşeli pazar yerlerine karşı korunması amacıyla destekleyici tedbirler alınacak. Bu tedbirler, istihdam artışını hedeflerken, ihracat yapan işletmelere yeni fırsatlar sunmayı amaçlıyor.

9. Yargı Paketi

TBMM Genel Kurulu, "9. Yargı Paketi" olarak bilinen ve kamuoyunun merakla beklediği yasal düzenlemeleri de ele alacak. Bu pakete göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak. Ayrıca, Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı'na çağrılacak aday sayısı artırılarak ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası mülakata çağrılacak.

Yeni düzenlemeyle, buluntu veya trafikten men edilen araçların yediemin otoparklarında satış usulleri değiştirilecek. Ayrıca, hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak ve şikayet süresi, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yıl ile sınırlandırılacak.

Lübnan'daki Türk Askerinin Görev Süresi Uzatılıyor

Genel Kurul, Lübnan'da görev yapan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkereyi de görüşecek. Bu tezkere, bölgedeki istikrarı sağlama amaçlı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevine devam etmesini öngörüyor.

Savunma Sanayii ve Ekonomik Düzenlemeler

Plan ve Bütçe Komisyonu, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nun kaynaklarını artırmayı hedefleyen kanun teklifini değerlendirecek. Ayrıca, motor hacmi küçük motosikletler ile insansız hava araçları (drone) ve çeşitli motorlu oyuncaklar için ÖTV düzenlemeleri yapılacak.

Tapu ve kadastro işlemlerinde alıcı ve satıcıdan katılım payı alınacak ve kredi kartı hamillerinden yıllık ücret talep edilecek. Noterlik işlemlerinde de yeni düzenlemeler yapılması planlanıyor.

AK Parti'den Yeni Kanun Teklifleri

AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yeni kanun teklifleri hazırlıklarına devam ediyor. İstinaf yargılama süreleri ve noterlik hizmetlerine yönelik düzenlemeler içeren kanun tekliflerinin TBMM'ye sunulması bekleniyor. Ayrıca, silah parçalarının satışı ve taşımasına ilişkin cezai yaptırımlar içeren teklif de Meclis gündemine taşınacak.

Ekleme Tarihi: 13 Eki 2024 11:00