Ekonomi Güncelleme Tarihi: 25 Tem 2024 09:00

TBMM Genel Kurulundan vergi düzenlemesinde İlk 7 madde geçti

TBMM'de Vergi Kanunları ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 7 maddesi kabul edildi.

meclis

TBMM Genel Kurulunda Vergi Düzenlemesi: İlk 7 Madde Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulunda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini içeren Vergi Kanunları ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 7 maddesi kabul edildi. Bu düzenleme ile çeşitli kanunlarda önemli değişiklikler öngörülüyor.

Kamu İdarelerinde "Borcu Yoktur" Belgesi Zorunluluğu

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmeleri, mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme emirleri üzerine yapılacak ödemelerde "borcu yoktur" belgesi arayacak. Bu düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanına yetki verilecek.

Teknogirişim Şirketleri İçin Gelir Vergisi İstisnası

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini taşıyan işverenlerce hizmet erbabına verilen bedelsiz veya indirimli pay senetlerinin belirli bir kısmı gelir vergisinden istisna tutulacak. İstisna edilen bu pay senetlerinin belirli sürelerde elden çıkarılmaması halinde, istisna edilen verginin tamamı veya bir kısmı geri alınacak.

Mükellefler İçin İzaha Davet Uygulaması

Mükelleflerin günlük, aylık ve yıllık hasılat tutarları tespit edilerek beyan edilen hasılat tutarları ile karşılaştırılacak. Karşılaştırma sonucu farkın %20'den fazla olması durumunda mükellefler izaha davet edilecek. Bu uygulama, kurumlar vergisi mükellefleri için de geçerli olacak.

Elektronik Ticaret ve Vergi Kesintisi

Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları ve aracı hizmet sağlayıcılarının yaptıkları ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınacak. Cumhurbaşkanı, bu ödemeler için faaliyet konuları, ödeme türleri, sektörler, iş grupları ve iş nevileri itibarıyla oran belirleyebilecek.

Teminat Uygulamasında Değişiklik

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle teminat uygulaması kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı 10 milyon liradan fazla olmamak üzere belirli bir oranda olacak. Teminatın verilme süresi 30 günden 60 güne çıkarılırken, yükümlülüklerini yerine getiren mükelleflere teminat iade edilecek.

Elektronik Ortamda Vergi Güvenliği

Hazine ve Maliye Bakanlığı, elektronik ticaretin yanı sıra her türlü dijital ortamın reklam, ilan, satış ve kiralama gibi iktisadi ve ticari amaçlarla kullanıldığı hallerde vergi güvenliğini sağlayacak düzenlemeler yapacak.

Kıymetli Madenlerin Değerlemesi

Kıymetli madenler borsasında işlem gören kıymetli madenlerin değerleme işlemlerinde borsa rayici kullanılabilecek. Bu düzenleme altın, gümüş, platin ve paladyum gibi madenler için de geçerli olacak.


Ekleme Tarihi: 25 Tem 2024 09:00