Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 8 Mar 2024 23:14

Tüketicinin beklentileri: Küçük ayrıntılarda büyük farklar !

Bu yazımın konusu günümüz tüketicilerinin işletmelerden beklentileridir. Burada önemli bir noktaya vurgu yapmak istiyorum...

honda ataberk 1

Bu yazımın konusu günümüz tüketicilerinin işletmelerden beklentileridir. Burada önemli bir noktaya vurgu yapmak istiyorum tüketicilerin istekleri kelimesini kullanmadım beklentileri kelimesini kullandım.

Beklenti kelimesiyle söylemek istediğim fiyat ucuzluğu, yüksek ürün kalitesi , uygun fiyat yüksek performans değildir.

Bu hususlar günümüz işletmelerinin ana gündeminde olan konulardır her yerde her işletmede serbest piyasa koşullarının gerekliliği sonucu bu amaçlara ulaşma çalışmaları yapılmaktadır.

Tüketicinin beklentisinden kastettiğim küçük farklılıklardır. Günümüz koşullarında yapılabilecek küçük fakat o derecede önemli farklılıklardır. Peki bu farklılıklar nelerdir.

honda ataberk 2

Bana göre farklılık sihirli bir kelimedir günümüz ekonomisindeki en önemli görülen kelime olacaktır. Ben bir tüketici olarak girdiğim işletmede o işletmenin sattığı ürün ve düşünce yapısına uygun harika müzikler duymak istiyorum.

Müzik dinleyerek alışveriş yapmak, hatta güzel müzikler dinleyerek alışveriş yapmak bence harika bir ortamdır.

Alışveriş yaparken çay kahve içebileceğim bir ortamın olması, karar aşamasında dinlenmek ve düşünmek isteyebileceğim bir ortamın işletmede bulunması harikadır.

Özellikle büyük meblağlı satış yapılan örnek olarak araç satıcılarını verebilirim mutlaka 'showroom'larının bir bölgesinde güzel modern bir kafelerin olması gerekiyor.

Tüketiciler araç modellerini inceledikten sonra kafede oturup araçlara bakarak düşünüp çay veya kahvelerini içerek karar vermek isteyebilirler.

honda ataberk 1

Alışverişte birinin sürekli sizi ikna etmeye çalışması da hoş olmuyor . Yalnız kalarak bütçeniz ve alacağınız ürünle ilgili son kararınızı düşünmek isteyebilirsiniz.

Bir tüketici olarak benimle ilgilenen satış görevlisinin Sadece ürün odaklı olmasını istemem. Kalbime ve düşüncelerime de girmesini isterim.

İlgilendiğim ürün örnek olarak bir motosiklet ise mevcut motosikletimi sorması, mevcut Motosikletim ile ilgili memnuniyetlerimi ve memnuniyetsizliklerimi öğrenmesi.

Yaşam tarzımı sorgulamasını, düşüncelerim veya ilgi duyduğum konular hakkında konuşabilmesini beklerim.

Sonuçta satış görevlisinin de belli bir entelektüel kapasitede olması gerekiyor sadece sattığı ürün bilgisi yeterli değildir.

Ürünlerle ilgili görseller gene çok önemli bu ürünlerin sıralar halinde üst üste sıralanmasını değil daha ferah manken üstlerinde veya geniş alanlarda rahat bir şekilde incelenebilecek özelliklerde olması tüketici için önemli kısacası ben bir tüketici olarak bir sanat galerisi gibi alacağım ürünlerin teşhirini bekliyorum.

Alışveriş yaparken çocuğumun veya çocuklarımın güvenli bir şekilde kontrol edebildiği bir oyun alanı olmasını istemez miyim Böylelikle mutlaka tercihim bu tip alışveriş yerleri olacaktır.

Ya sosyal etkinlikler araç aldığım markanın belli sürelerde bir araç sahiplerini showroom'larına çağırarak küçük güzel programlar yapması beni mutlu etmez mi, kesinlikle mutlu olurum.

Tüketici olarak ürününü kullandığım markanın yılbaşında bana küçük bir hediye göndermesi kadar beni ne mutlu edebilir veya o markaya beni ne bağlayabilir.

Sonuç ben bir tüketiciyim eskilerin deyimiyle müşteri velinimettir ama sadece satın alan biri olarak görülmek istemiyorum, müşteri olarak görülmek istemiyorum tercihlerini yapan bir insan olarak görülmek istiyorum.

söyleşi

Antalya Honda Ataberk motosiklet plazada yapılan harika bir akşam buluşmasında bu düşünceler kafamda belirdi.

Bu buluşmaya hazırlayan emek veren Antalya Honda Ataberk motosiklet firmasına çalışanlarına ve değerli sahibi Ali Ekber Ekici'ye yazımı ithaf ediyorum.

Ekleme Tarihi: 8 Mar 2024 22:00