Dünya Güncelleme Tarihi: 29 Haz 2024 12:11

Türkiye ile Suriye normalleşmesi ilk meyvelerini verdi

Son dönemlerde Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme adımları sahaya da yansımaya başladı.

erdoğan esad

Türkiye ile Suriye Arasındaki Normalleşme Adımları İlk Meyvesini Verdi

Son dönemlerde Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme adımları sahaya da yansımaya başladı. Halep'in kuzeydoğusundaki Ebu Zendin Geçiş Kapısı, Suriyeli muhalifler ile rejim arasında ticari faaliyetlere açıldı. Bu kapı sayesinde bölgede üretilen ürünlerin hem rejim bölgesine hem de üçüncü ülkelere gönderilmesi planlanıyor, bu da muhaliflerin elindeki alanlarda sanayinin hızla büyümesini sağlayacak.

Ticari Faaliyetlerin Canlanması

Ebu Zendin köyündeki Ebu Zendin Kapısı, 2020 yılından bu yana kapalıydı. Ancak, 27 Haziran'da rejim bölgesinden birkaç TIR deneme amaçlı muhaliflerin bölgesine geçti. Bu gelişme, rejim lideri Beşşar Esad'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev'e "Türkiye ile diplomatik ilişki kurulması için tüm girişim ve inisiyatiflere açık olduklarını" belirtmesinin ardından gerçekleşti.

Bölgedeki Sanayi Gelişiyor

2011 yılında başlayan iç savaşla birlikte Suriye'nin kuzeyi, 2016-2020 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonlarla terörden temizlendi. Bu bölgelerde eğitim, sağlık ve barınma alanlarında kalkınma sürerken, sanayi de gelişmeye başladı. Cerablus, El Bab, Çobanbey, Azez, Mare ve Afrin'de kurulan sanayi bölgeleri, yerel halkın çalışıp üretmesini sağladı. Ancak, ticaret yollarının kapalı olması nedeniyle ürünler bölge içinde işlem gördü.

Ekonomik Canlanma ve Kalkınma

El Bab Yerel Meclisi, 26 Haziran'da yaptığı açıklamada, Ebu Zendin köyündeki Zendin Ticaret Kapısı'nın yeniden faaliyete geçeceğini duyurdu. Açıklamada, Suriye'nin diğer noktalarına ticaretin başlamasıyla yerel üreticilerin ve meclisin gelir sağlayacağı, ticari hareketliliğin artmasıyla kalkınmanın hız kazanacağı vurgulandı. Böylelikle altyapının iyileştirileceği, kamu yararına faaliyetler ve daha iyi hizmetler sunulacağı belirtildi. Halkın Yerel Meclis ile iş birliği yapmasının önemine dikkat çekildi.

Ticaretin Başlaması

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, bu açıklamanın ardından 27 Haziran'da rejim tarafından birkaç tır, Ebu Zendin Kapısı'ndan muhalif bölgelere geçti. Yerel kaynaklara göre kapının açılması, ekonomik anlamda büyük fayda sağlayacak. Bölgede üretilen ürünlerin hem rejim bölgesine hem de üçüncü ülkelere gönderilmesiyle muhaliflerin elindeki alanlarda sanayi hızla büyüyecek. Yeni Suriye'de sanayinin kalbi yine kuzeyde atacak.

Ebu Zendin Kapısı'nın Geçmişi

Ebu Zendin Kapısı, Fırat Kalkanı Harekatı ile bölgenin terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından 2017'de açılmıştı. Kapı, 2019'da koronavirüs nedeniyle ticarete kapatıldı. 2020'de birkaç saatliğine açılan Ebu Zendin Kapısı, 4 yıldır kapalıydı.

Ekleme Tarihi: 29 Haz 2024 11:00