Çevre Güncelleme Tarihi: 13 Mar 2024 11:00

Türkiye'nin iklimi Mısır'a benziyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nden Dr.İlker Eroğlu Türkiye'nin yakın gelecekte Mısır ile benzer bir iklim özelliği taşıyabileceğini belirtti

kulaklık

Küresel Isıtma: Türkiye'nin İklimi Mısır'a Benziyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nden Dr. İlker Eroğlu, Türkiye'nin yakın gelecekte Mısır ile benzer bir iklim özelliği taşıyabileceğini belirtti. Eroğlu, iklim değişikliğinin sıcaklık artışı, azalan yağış ve kuraklık gibi etkileriyle ekosistem bozulmalarına ve tarımsal verimlilik düşüşüne neden olduğunu vurguladı.

İklim krizine dikkat çeken Eroğlu, bu durumun dünya genelinde tüm canlıları olumsuz etkilediğini ifade etti. Küresel ısınmanın herkesi ciddi şekilde etkileyeceğini ve bu konunun önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, iklim krizi nedeniyle subtropikal kuşağın kuzeye doğru genişlediğini açıkladı.

Eroğlu, "Türkiye'nin yakın gelecekte Mısır'la aynı iklim özelliğini taşıması söz konusu. Denizlerimizin ısınmasıyla, istilacı balıkların kuzeye doğru göç etmesi gibi etkiler görülmekte. Bu durum, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve habitatların yok olmasına neden oluyor" dedi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nden Dr. İlker Eroğlu,

Türkiye'de bulunan 12 bin bitkiden 3 bininin endemik olduğunu belirten Eroğlu, küresel ısınmanın bu bitkileri de etkilediğini söyledi. Krizin etkilerini azaltmak için yapılan çalışmaların artırılması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, politikaların oluşturulması ve geleceğe yönelik projeksiyonların yapılması gerektiğini dile getirdi. Özellikle, su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çeken Eroğlu, Türkiye'nin su stresi yaşayan ülkeler arasında olduğunu belirtti.

Ekleme Tarihi: 13 Mar 2024 11:00