Teknoloji

Türkiye ve Kazakistan savunmadaki işbirliğini ortaklıklarla

Bu süreç sonunda Kazakistan, ANKA İHA’larının Türkiye dışındaki üretiminin yapılacağı ilk ülke olacak.

Türkiye ve Kazakistan savunmadaki işbirliğini ortaklıklarla - Dosya Haber

TEKNOLOJİ — Türkiye ile Kazakistan arasında savunma sanayisinde hayata geçirilen işbirlikleri öncü şirketlerin attığı adımlarla güçlü ortaklıklara dönüşüyor.

Türkiye, savunma sanayisinde elde ettiği kazanımlarla dost ve müttefik ülkelerin bu alandaki ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlıyor.

Geliştirilen teknolojinin özellikleri ve kullanım alanı

Türk Cumhuriyetlerine yönelik savunma sanayisi yaklaşımı da yalnızca ürün satmaya dayanmıyor. Yerel üretim, teknoloji paylaşımı, bakım-onarım kabiliyeti ve uzun vadeli kurumsal işbirliği gibi unsurlarla kalıcı işbirlikleri hayata geçiriliyor. Bu ülkelerden Kazakistan ile savunma sanayisinde geçmişi uzun yıllara uzanan bir dizi somut adım atıldı.

Türk savunma sanayisinin önde gelen şirketleri ASELSAN, TUSAŞ ve Otokar'ın Kazakistan'da yatırımları ve yürüttükleri önemli projeler bulunuyor. Türkiye'nin Kazakistan'daki savunma sanayisi yatırımları içinde en somut örneklerden birini, ASELSAN ile Kazakistan'ın devlet savunma sanayisi şirketi Kazakhstan Engineering arasında kurulan Kazakhstan Aselsan Engineering (KAE) ortaklığı oluşturuyor. KAE, gündüz ve gece görüş sistemleri, termal görüntüleme nişangahları, elektro-optik keşif ve gözetleme sistemleri, uzaktan komutalı silah sistemleri, profesyonel telsiz ve haberleşme sistemleri, elektronik kart montajı ve kızılötesi lens üretimi alanlarında üretim yapıyor.

Şirketin finansal göstergelerinde öne çıkan rakamlar

Yerel üretim hedefini desteklemek amacıyla 406 No'lu Sivil Uçak Tamir Fabrikası ile TUSAŞ tarafından TA-406 ismiyle ortaklık oluşturuldu. Taraflar ortak üretim kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Karşılıklı saha ziyaretleri yapıldı, fizibilite üzerinde görüşmelere devam ediliyor.

Türk savunma sanayisinin önde gelen kara aracı üreticilerinden Otokar'ın Kazakistan'daki varlığı da zamanla yalnızca zırhlı araç satışı ve ihracatından ibaret olmaktan çıktı. Otokar Central Asia şirketiyle varlığını kalıcılaştıran Otokar, Kazakistan'ı Orta Asya pazarındaki faaliyetleri için merkez olarak konumlandırdı. COBRA II 4X4, ARMA 6X6, ARMA 8X8 ve TULPAR gibi araçlar Kazakistan’daki testleri başarıyla tamamladı.

İlgili Haberler