Dünya Güncelleme Tarihi: 25 Şub 2024 23:00

Ukrayna Rusya Savaşı'nda ilk kez barış'tan söz edildi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna. Yıl 2024 forumunda, savaşın üçüncü yılına girişte Kiev'de konuşma yaptı.

zelensky

Ukrayna Savaşı'nın Üçüncü Yılı | Zelenski: Zafer, Batı Desteğine İhtiyaç Duyuyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Ukrayna. Yıl 2024" forumunda, savaşın üçüncü yılına girişte Kiev'de konuşma yaptı.

Zelenski, zaferin Batı'nın sağladığı destekle mümkün olduğunu vurgulayarak, ülkesinin savaşta 31 bin asker kaybettiğini ifade etti.

İlk kez barıştan bahseden Zelenski, İsviçre'de düzenlenecek bir zirvede dünya liderleriyle bir araya gelmeyi umduğunu belirtti.

Ukrayna lideri, İsviçre zirvesinde Kiev'in barış vizyonunun tartışılacağını ve hazırlanan taslağın Rusya'ya sunulacağını açıkladı.

İlk zirvenin İsviçre'de ilkbaharda gerçekleşeceğini söyleyen Zelenski, ikinci zirvenin ise başka bir kıtada düzenlenmesini istediklerini belirtti.

Zelenski, diğer ülkelerin Ukrayna'ya dayattığı müzakere formatına karşı çıkarak, inisiyatifin sadece Ukrayna'dan gelmesi gerektiğini vurguladı. Küresel Barış Zirvesi sürecini tahıl koridoru anlaşmasıyla benzer bulan Zelenski, barış zirvesinde bir planın geliştirileceğini ve ülkelerin savaşın getirdiği krizlerle ilgileneceğini belirtti.

"(Barış zirvesinde) Ülkeler ilgili belgeyi hazırladıklarında bu adil olacak ancak bu Rusya'nın bu belgeyi kabul edeceği anlamına gelmez.

Onların tarafından kimler olacağını bilmiyoruz ancak her halükarda bu belgenin müzakereciler tarafından tahıl girişimi formatında olduğu gibi Rus tarafına sunulacağını söylüyoruz.

Böylece ikinci zirvede, adil bir barış ve savaşın sona ermesi için uygun diplomatik adımları atmaya hazır olacağız. Bu bizim girişimimiz ve mümkün olduğunca çok sayıda ülkenin yanımızda olmasını istiyoruz. İleriye doğru adım atmalıyız." dedi.

ZELENSKİ, PUTİN'LE MÜZAKEREYE HAZIR MI?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile savaşı sona erdirmek için müzakereye hazır olup olmadığı sorusuna, "muhaliflerini öldüren bir adamla müzakere etmenin mümkün olmadığı" yanıtını verdi.

Zelenski, Putin'e savaşı kaybettiği bir platform sunabileceklerini belirtirken, Ukrayna'nın bu savaşı kaybetmeyeceğine olan inancını vurguladı.

Kendisine sorulan "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın size yardımcı olabileceğine inanıyor musunuz?" sorusuna ise Mıkolayiv bölgesindeki limanlardan sevkiyatın yeniden yapılması konusunda Türkiye'nin yardım edebileceğine inandığını ifade etti.

Ayrıca, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile Karadeniz'de seyrüsefer serbestisi konusunu görüştüğünü ve bu konunun Küresel Barış Zirvesi'nde çözülebileceğine inandığını dile getirdi.

UKRAYNA SAVAŞTA NE KADAR KAYIP VERDİ?

Zelenski, Ukrayna'nın savaştaki asker kaybını ilk kez açıkladı. 31 bin Ukraynalı askerin öldüğünü belirterek, Putin'in ortaya attığı 300 bin veya 150 bin gibi rakamların doğru olmadığını ifade etti.

Ayrıca, uluslararası ortakların Ukrayna'ya uzun menzilli silah sağlama talebi konusunda olumlu düşündüğünü paylaştı. Yeni bir karşı taarruz ve Ukrayna ordusunun 2024 için net bir savaş planı hakkında sorulara ise Zelenski, planların detaylarını açıklamamakla birlikte Ukrayna'nın bir plana sahip olduğunu ve bilgi sızıntılarına karşı alternatif planlar hazırlandığını söyledi.

Ekleme Tarihi: 25 Şub 2024 23:00