Sağlık Güncelleme Tarihi: 23 Şub 2024 11:00

Uzmanlar öksürük şurupları ile ilgili uyarıyor

Kış aylarında artan nezle ve grip vakaları öksürük sorununu da beraberinde getiriyor.

öksürük

Öksürük Şuruplarına Dikkat! Doktor Tavsiyesi Olmadan Kullanmayın!

Kış aylarında artan nezle ve grip vakaları öksürük sorununu da beraberinde getiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bayram, öksürük şuruplarının doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Ezbere Kullanım Tehlikeli: Prof. Dr. Bayram, balgamlı ve enfeksiyona bağlı öksürüklerde öksürük kesici şurup kullanmanın balgamın akciğerden atılamamasına ve durumun daha da kötüleşmesine neden olabileceğini vurguluyor.

Doğru Önlemler Önemli: Öksürükten kolayca kurtulmak için bol sıvı tüketmek ve temiz bir ortamda kalmak kritik önem taşıyor. Kuşburnu, ada çayı, ıhlamur, ekinezya ve ayva yaprağı çayı gibi bitki çayları da öksürüğü hafifletmede yardımcı olabilir.

Öksürüğün Nedenini Belirleyin: Prof. Dr. Bayram, öksürüğün birçok farklı nedenden olabileceğini, ezbere öksürük şurubu kullanmanın tehlikeli olabileceğini hatırlatıyor. Akciğer kaynaklı akut öksürük, bronşit, zatürre ve astım ataklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Uzamış öksürük ise grip sonrası bronş hassasiyeti veya astımdan kaynaklanabilir. Kronik öksürüklerde akciğer kanseri, tüberküloz, astım, bronşektazi gibi daha ciddi nedenler araştırılmalıdır.

öksüren kadın

Enfeksiyonda Balgamlı Öksürük: Enfeksiyon kaynaklı öksürüğün en temel özelliği balgamlı olmasıdır. Alerjiye bağlı öksürük ise genellikle kuru öksürük şeklinde görülür. Bazı tansiyon ilaçları, gastroözefagial reflü ve kalp yetmezliği de öksürüğe neden olabilir. Grip ve nezle sonrası uzamış öksürük de oldukça yaygındır ve nezle belirtileri geçtikten sonra 3-4 hafta daha sürebilir.

Bilinçsiz Şurup Kullanımı Tehlikeli: Prof. Dr. Bayram, balgamlı öksürüğe öksürük kesici şurup vermenin balgamın akciğerden atılamamasına ve durumun daha da kötüleşmesine neden olabileceğini tekrar vurguluyor.

Öksürüğü Hafifletmenin Doğal Yolları:

  • Bol sıvı tüketmek
  • Temiz ve ferah bir ortamda kalmak
  • Kuşburnu, ada çayı, ıhlamur, ekinezya ve ayva yaprağı çayı tüketmek
  • Toz zencefil, karanfil, bal ve limon karışımı çay içmek
  • Ayva, portakal ve limon gibi C vitamini açısından zengin meyveler tüketmek

Ekleme Tarihi: 23 Şub 2024 11:00