Sağlık Güncelleme Tarihi: 15 Ağu 2024 11:00

Virüs can almaya devam ediyor Türkiye sınırına dayandı

Yunanistan’da Batı Nil Virüsü (BNV) salgını etkisini artırarak devam ediyor.

sivri

Virüs Can Almaya Devam Ediyor: Vakalar Türkiye Sınırına Dayandı

Tarih: 15/08/2024 10:58
Güncellenme: 15/08/2024 11:08

Yunanistan’da Batı Nil Virüsü (BNV) salgını etkisini artırarak devam ediyor. Ulusal Halk Sağlığı Örgütü'nden (EODY) yapılan açıklamaya göre, yılbaşından bu yana 76 vaka tespit edildi ve 10 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Son olarak, Türkiye sınırına yakın olan Rodop bölgesinde de bir vaka tespit edildi.

Batı Nil Virüsü Yayılımı Endişe Veriyor

2024 yılı boyunca Yunanistan genelinde 76 kişide Batı Nil Virüsü enfeksiyonu teşhis edildi. Bu vakalardan 57'sinde Merkezi Sinir Sistemi (CNS) etkilenerek ensefalit, menenjit veya akut gevşek felç gibi ciddi belirtiler ortaya çıktı. Kalan 19 vaka ise daha hafif belirtiler gösterdi veya hiç belirti vermedi. Geçen hafta bildirilen 21 yeni vaka, virüsün yayılım hızını gözler önüne serdi.

Haftalık Rapor ve Epidemiyolojik Veriler

EODY'nin açıklamasında, Batı Nil Virüsü vakalarının durumunu izleyen haftalık raporların önemine dikkat çekildi. Selanik Aristoteles Üniversitesi, Atina Üniversitesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı ve Girit Üniversitesi Klinik Viroloji Laboratuvarı gibi kurumlarla işbirliği yapılarak, virüsün yayılımı titizlikle takip ediliyor. Bu çalışmalar kapsamında, potansiyel maruziyet bölgeleri ve hastalık özellikleri detaylı bir şekilde analiz ediliyor.

Ölümler ve Risk Grupları

EODY'nin yayımladığı rapora göre, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin büyük bir kısmını 60 yaş üstü bireyler oluşturuyor. Ölen 10 kişinin yaş ortalamasının 80 olduğu belirtildi. Bu yaş grubunun virüse karşı daha savunmasız olduğu vurgulanırken, halkın sivrisinek ısırıklarına karşı korunma yöntemlerine özen göstermesi gerektiği ifade edildi.

Virüs Türkiye Sınırına Ulaştı

Batı Trakya'daki Türkiye sınırına yakın olan Rodop ilinde ilk Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi. 65 yaşındaki bir kişi, virüs nedeniyle yoğun bakımda tedavi altına alındı. Bu durum, virüsün Türkiye’ye de yayılabileceği endişesini artırdı.

Yunanistan'da virüse karşı alınan önlemler artırılırken, özellikle sınır bölgelerinde yaşayan halkın tedbirli olması önemle tavsiye ediliyor.

Ekleme Tarihi: 15 Ağu 2024 11:00