Dünya Güncelleme Tarihi: 25 Haz 2024 10:00

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı

ABD tarihinin en büyük gizli bilgi ifşalarından birine imza atan ve İngiltere'de tutuklu bulunan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, serbest bırakıldı.

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange

1901 Günlük Esaret Sona Erdi! ABD ile Anlaşan Julian Assange Serbest Bırakıldı

Geniş Video İzle

ABD tarihinin en büyük gizli bilgi ifşalarından birine imza atan ve İngiltere'de tutuklu bulunan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, serbest bırakıldı. Yüksek güvenlikli hapishanedeki 2x3 metrelik hücrede 1901 gün tecrit altında kalan Assange, ABD ile vardığı anlaşma sonrası hakkındaki tek bir suçlamayı kabul etti. Assange, 26 Haziran Çarşamba günü ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'ndaki bir mahkemede hakim karşısına çıkacak.

25.06.2024 09:00


ABD ile Anlaşma Sonrası Serbest Kaldı

ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçlara ilişkin gizli belgeleri yayımlayan Julian Assange, ABD ile serbest kalmasına olanak tanıyan bir anlaşma sonrası İngiltere'den ayrıldığını açıkladı. Assange, mahkemede gizli ABD ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak ve ifşa etmek suçunu itiraf edecek.


Anlaşma Gereği ABD'de Cezaevine Girmeyecek

Assange'ın 62 ay hapis cezasına çarptırılması bekleniyor, ancak anlaşma gereği, İngiltere'de hapishanede kaldığı sürenin karşılığında ABD'de cezaevine girmesi beklenmiyor. 1901 gün süren tecridin ardından Assange, 24 Haziran sabahı serbest kaldı ve Belmarsh hapishanesinden ayrıldı.


Assange'ın 2x3 Metrelik Hücrede Geçirdiği Günler

WikiLeaks'in yaptığı açıklamada, Assange'ın günün 23 saatini tecrit altında geçirdiği 2x3 metrelik hücresinden serbest bırakıldığı belirtildi. Assange, Stanstead havaalanından uçağa binerek İngiltere'den ayrıldı ve Avustralya'ya geri döndü. WikiLeaks tarafından paylaşılan videoda, kot pantolon ve mavi gömlek giymiş Assange'ın uçağa binmek üzere havaalanına götürüldüğü görüldü.


Julian Assange Kimdir?

Julian Assange, gençlik yıllarında bilgisayar programcısı olarak tanındı. 1995'te Avustralya'da bilgisayar korsanlığı suçlamasıyla cezaya çarptırıldı ancak bunu bir kez daha yapmayacağına söz vermesi üzerine hapse girmedi. 2006'da WikiLeaks web sitesini kurdu. WikiLeaks, bugüne kadar on milyondan fazla gizli belge yayımladığını iddia ediyor. Bu belgeler arasında savaş, casusluk ve yolsuzlukla bağlantılı resmi raporlar da var.

2010'da ABD ordusuna ait helikopterden çekilmiş ve Irak'ın başkenti Bağdat'ta 18 sivilin öldürülüş anını gösterdiği belirtilen bir video WikiLeaks'te yayımlandı. Ayrıca, ABD ordusunun eski istihbarat analisti Chelsea Manning'in sızdırdığı binlerce gizli belge de WikiLeaks'te yayımlandı.


Ülke Tarihinin En Büyük Gizli İfşalarından Biri

Bu belgelere göre, ABD ordusu Afganistan savaşı sırasında yüzlerce sivili öldürmüş ancak bunlar resmi raporlara girmemişti. 2019'da ABD Adalet Bakanlığı, bu sızıntıyı ülkenin "tarihindeki en büyük gizli bilgi ifşalarından biri" olarak tanımladı. ABD yetkililerinin avukatları, bilgilerin yayımlanmasının Afganistan ve Irak'ta adı geçen kişileri "ciddi zarar, işkence ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını" söyledi. Assange ise dosyaların ABD silahlı kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ciddi ihlalleri ortaya çıkardığını ve kendisine karşı açılan davanın siyasi amaçlı olduğunu vurguladı. Gizli bilgileri elde etmek amacıyla askeri veritabanlarına sızmak üzere komplo kurmakla suçlandı ve 18 suçtan yargılanmasına karar verildi.


Ekleme Tarihi: 25 Haz 2024 10:00