Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 20 Ara 2023 09:33

Yapay zeka çipinden elektrikli otomobile Çinli Leapmotor

Stellantis’in ortak olduğu yapay zekâ çip üreticisi Çinli elektrikli otomobil markası Leapmotor otomobil dünyasına farklı bir yorum getiriyor.

Leapmotor Sedan C01

Küresel otomotiv piyasasını karıştırmaya gelen Çin Otomobil Endüstrisi ortalığı karıştırmaya devam ediyor.

Know How, teknoloji, malzeme ve işçilik kalitesi, üretim gücü, iş gücü, devlet gücü ve stratejisini elinde bulunan Çin Otomobil Endüstrisi daha bizim bildiğimiz markalar buzdağının görünen yüzü.

Ana markalarından alt markalar ile farklı segment kullanıcıları ile uzmanlaşmaya giden Çinliler elektrikli araç sektöründe mühimmatı sağlam bir şekilde bekliyor.

Öyle görünüyor ki bizim bildiğimiz bir asırlık tarihi açan bildiğimiz otomotiv markalarına küresel otomotiv piyasasında zor anlar yaşatıyor ve yaşatacak.

Kısaca Çin’de "Dört Büyük" yerli otomobil üreticiler SAIC Motor, FAW, Dongfeng ve Changan markalarıdır. Çinli özel teşebbüş otomobil markalarıda Geely , BAIC , BYD , Chery , GAC , Great Wall , JAC ve Seres bunlardan bazılardır.

Leapmotor, Çin Devletine ait 2. Büyük otomobil kuruluşu olan FAW yani First Automobil Works Group Corpration markasının iştiraki ile akıllı elektrikli araç modellerini ortaklaşa geliştirmek için stratejik bir ortaklık kurdu.

leapmotor 1

Anlaşma aynı zamanda akıllı elektrikli araç çekirdek parçalarının Ar-Ge, üretim, üretim ve uygulamasına ilişkin ortak iş birliğini ve temel temel teknolojilerin geliştirilmesi ve üretim önlemlerinin yenilenmesine yönelik stratejisine bağlı 2015 yılında Çin Hangzhou şehrinde kuruldu.

Kurucusu elektronik ve yapay zekâ teknolojilerinde yaklaşık 30 yıllık deneyime sahip birinci sınıf mühendis ve girişimci Zhu Jiangming idi.

LEAPMOTOR’UN ÜRETİM İÇİN FABRİKA AÇMA MACERASI NASIL OLDU?

Leapmotor, Çin’deki kum gibi özel teşebbüs otomobil üretim hırsı ve agresifliğine karşı Çin Hükümeti, otomobil üretimi için sıkı bir giriş sistemi ve izinleri çok sert kurallar ile dizginliyor.

Bu sebeble özel teşebbüs Çinli otomobil üretici adaylarından Leapmotor, ilk araçlarını Hangzhou Changjiang Automobile tarafından üretildi.

İflas eden Hangzhou Changjiang Automobile’den sonra Leapmotor, yeni yatırımcıları ile Fujian New Forta Automobile'i satın aldı ve araç üretme yetkisine sahip oldu. Leapmotor aynı zamanda iflas eden Changjiang Otomobil markasının isim hakkına sahipti.

Leapmotor, Jinhua'daki 551 dönümlük fabrikada 3 plaformlu (akü montaj atölyesi, elektrikli tahrik montaj atölyesi ve elektronik montaj atölyesi) esnek üretim hatları ile yılda 250.000 araç üretim kapasitesi mevcuttu.

Leapmotor Jinhua fabrikası, yüzlerce Kuka robotunun konfigürasyonu aracılığıyla makine görüşü, akıllı taşıma ve yeni endüstriyel internet teknolojilerini gerçekleştiren, Endüstri 4.0 konseptine göre inşa edilmiş bir yapay zekâ akıllı fabrikasıdır.

leapmotor fabrika

551 dönümlük Leapmotor Jinhua fabrikasında birçok üretim atölyesi olup, pil paketi, motor aksamı, kontrolör, kamera, farlar gibi kendi araştırdığı ürünlerin üretimini yapabiliyor.

“Leapmotor, 2015 yılında kurulmuş bir şirket olsa da Çin hükümetinin ağır üretim şartlarından dolayı 2020 yılına kadar seri üretime başlayamamıştır.”

2017 Guangzhou Otomobil Fuarı’nda bir Leapmotor LP-S01’in protatip sundular. Bu aracı da kendi üretim lisansı olmamasından dolayı 1954 yılında kurulan ve ticari otobüs üreten Hangzhou Changjiang Automobile fabrikasında ürettirmişlerdir.

Leapmotor, 2018 yılında otonom araçlar için tasarladığı Lingxin 01 adlı ilk yerli yapay zekâ çipini teknoloji ortağı Zhejiang Dahua Technology ile beraber geliştirdiler.

Çip AR-GE’sini bir taraftan geliştirirken diğer yandan Elektrikli motorlar, Led aydınlatma ve otomobil merkezi işlem ünitelerini geliştirip üretip pazarladılar.

2019 Haziran ayında Leapmotor S01 iki kapılı elektrikli coupe modelini anavatan olan Çin pazarına sundu.

Leapmotor, 2020 Mayıs ayında 2. Seri üretimi olan elektrikli şehir içi aracı olan Leapmotor T03 modelini piyasaya sundular.

Bu model ülkemize daha önceki yazımızda Skywell markasını getiren Ulu Motor güvencesi ile ülkemize geliyor.

Bu model daha çok uzun yıllardır elektrikli B segmentinde koltuğu kaptırmayan Renault Zoe’ye alternatif olacak kanımca. Leap motor ülkemizde 12 ilimizde satış ve servis hizmeti sağlıyor.

Leapmotor C11

Bu satış ve satış sonrası hizmetler İstanbul Büyükçekmece ve İstanbul Pendik, Antalya, Denizli, Ordu, Trabzon, Bodrum, Konya, Eskişehir, Ankata, İzmir, Aksaray şeklindedir.

2020 Kasım ayında Leapmotor, 3. Aracı olan Leapmotor C11 elektrikli crossover'ı resmi olarak piyasaya sürdü.

Yabancı otomobil devlerinin dikkatini çeken Çinli Leapmotor markasını Hollanda merkezli İtalyan Amerikan holding devi Fiat Chrysler ile Fransız PSA Grubu’nun birleşmesi ile oluşan çok uluslu dünya 4.otomotiv devi Stellantis %20’sini satın aldı.

Burada otomotiv devi Stellantis’in elektrkli otomobil ve pil konusunda çok iyi olan Çinli Leapmotor’dan kendi markalarına teknoloji transferi yapmak idi.

Leapmotor, 2023 Kasım ayında Çinli üç boyutlu ışık algılama ve menzil (LiDAR) çözümlerinde dünya lideri olan Hesai Technoloji ile birlikte çalışıyor.

LEAPMOTOR’UN İLK ARACI S 01

2017 Guangzhou Otomobil Fuarı'nda protatipi gösterilen Leapmotor LP-S01 olarakta bilinen S 01, 2019 Haziran ayında ilk teslimatı yapıldı.

Leapmotor’un ilk aracı olan S 01, daha önceki yazımız Tesla’daki Roadstar gibi 2 kapılı spor coupe hatchback idi.

Leapmotor S 01

Leapmotor S 01 modelinde sabit mıknatıslı senkron motor ile 1240 kg ağırlığındaki aracı 250 Nm tork ve 170 beygir ile 0-100 km hızlanma 6,9 saniyede ulaştrıyor.

Leapmotor S 01’de Leap pilot adındaki 2.seviye otonom sürüş mevcuttur.

Leapmotor S 01, 35,6 Kw ve 48 Kw iki pil seçeneği mevcuttur. Özellikle 2. Pil seçeneği olan 48 Kw en az 300 km menzil bahsedilmektedir.

LEAPMOTOR’UN 2. ARACI ÜLKEMİZE DE İTHAL EDİLEN ŞEHİR İÇİ ARACI T 03

Leapmotor T 03 modeli, S 01 coupe hatchback’ten sonra piyasaya 3 donanım seçeneği olan 400 Standard Edition, 400 Comfort Edition ve 400 Deluxe Edition şeklinde piyasaya sürüldü.

36,5 Kw’lık lityum pil ile desteklenen şehir içi aracı T 03, 55 Kw ve 155 Nm tork veren motoru ile 400 km. üzeri menzil sunuyor. 8 yıl veya 150.000 km. pil garantisi verilen pilde DC sarjda %80’e 36 dakikada doldurabiliyor.

Leapmotor T 03, Leapmotor T03, Seviye 2 otonom sürüş özelliğine sahiptir ve üç harici kamera ve on iki radarla (bir milimetre dalga ve 11 ultrasonik ünite) donatılmıştır.

Leapmotor T03

Leapmotor T 03, Çin’de Ling Pao T 03 diye de isimlendirilir.

LEAPMOTOR’UN COUPE SEDANI

Tasarım işini çözen Çinlilerin Leapmotor C 01 coupe sedanı Leapmotorun tasarımdaki 2. Örneğidir. Öyle ki yandan DS 9 sedan ile benzerlik mevcut.

2022 yılında E segmenti Leapmotor C01, Leapmotor C11 crossover SUV ile aynı platform üzerine inşa edildi. Aracın Rüzgâr sürtünme katsayısı 0,22Cd gibi son derece iddialı.

“Elektrikli otomobillerin en büyük dezavantajı elektrikli motorlar ve pil ağırlıkları. Boşalan pillerde hafiflemiyor. Hafif olmayan elektrikli araçlar daha oturaklı ve yollarda rayda giden ekspres teni gibi gidebilir. Son teknoloji elektrikli motorları bu ağırlık ile baş edebiliyor. Performans sıkıntısı yok. V6-v8 yüksek hacimli içten yanmalı performansı sunabiliyorlar. Hafifletilemeyen elektrikli araçlarda üreticiler son derece düşük rüzgâr direnç katsayıları ile rüzgar sürtünmesini azaltıp menzil uzatma peşindeler. Güvenlik ve menziller iyice kısalmasın diye son süratleri sınırlandırdıkları da bir gerçek.”

Leapmotor C01, arakadan motorlu arkadan itişli modelinde 268 beygirlik ve 360 Nm tork sunuyor. Menzili 500 km’dir.

Çift motorlu 4 çekerli modelde ise 2 motor kümülatifte 536 beygir ve 720 Nm tork sunuyor. Menzili 717 km gibi iddialı bir rakamdır.

Tüm C01 modelleri, CTC (Cell to Chassis) akülerin doğrudan şasiye entegre edilmiştir.

Leapmotor Sedan C01

Donanımın en üst seviyesi olan C01 Pro+ performans versiyonu, 0'dan 100 km/saat hıza 3,7 saniyede çıkabiliyor.

Leapmotor C01, orta ekran yönetimi Qualcomm 8155P işlemcisi ile performanslıdır.

YERİ GELMİŞ İKEN AÇIKLAYALIM EREV ARAÇLAR NEDİR?

Erev araçlar, elektrikli araçlarda pil dolumu için sarj istasyona ihtiyaç olmayan benzinli jeneratörlü araçlardır. Yani extended-range electric vehicles (EREV), genişletilmiş menzilli elektrikli araçlar şeklinde açıklanabilir. Diğer bir deyişle elektrikli araç kullanıyorsunuz ama içten yanmalı motorlu araç kullanıyormuş gibi petrol istayonundan yakıt bitince benzin alıyorsunuz. Araç benzini pillerini doldurmak için kullanıyor. Bu teknoloji aracı nerede sarj ederim stresini ciddi oranda kaldırıyor.

İşte Leapmotor C01’de 2023 yılında tanıtılan EREV versiyonu da var. EREV C01, gücünü Seres Grup tarafından üretilen 1,5 litrelik bir motordan alıyor ve 95 beygir gücüne sahip bir jeneratörü var diyebiliriz.

Arkadan motorlu arkadan itişli modelinde 268 beygirlik ve 360 Nm tork ile C01 ile aynı teknik özelliklere sahip.

LEAPMOTOR’UN ARTIK KÜRESEL PAZARDA OLMAZSA OLMAZI SUV PİYASASI İÇİN C 11 MODELİ

Leapmotor C11 modelinde 2019 Şangay Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Leapmotor C-More konseptin devamıdır.

2020 yılında Guangzhou Otombil Fuarı’nda tanıtılan Leapmotor C 11 orta boy SUV modeli 2021 yılında üretilmeye başlanıp Çin pazarında satışa sunuldu.

Leapmotor C11 modelinde Qualcomm Snapdragon 8155 çip teknolojisi kullanılıyor. Araçta Leapmotor, 12 Kameralı panoromik görünüm kameraları ile 3. seviye otonom sürüş (Bu otonom sürüş belirli koşullarda direksiyonu ellerinizi bırakabilir ve gözlerinizi yoldan ayırabilirsiniz) ve kendi kendine park etmek için kendi Lingxin 01 çipini Huawei Kirin A1 çipi ile birleştirerek sınırları zorlamış.

Fabrika otomobil

Bu 2 çip, sürücünün olası tehlikeli trafik koşullarını tanımasına ve tepki vermesine yardımcı olarak sürüş konforunu ve trafik güvenliğini artırmak için görüş, radar ve lazer gibi çevresel sensörleri kullanarak araçları kontrol eden sistem olan ADAS akıllı sürüş yardımının kullanılmasını destekliyor. Araçta akıllı yüz tanıma ve akıllı hava temizleme sistemi mevcut.

Leapmotor C11 modelinde arkadan motorlu arkadan itişli 268 beygirlik ve 360 Nm torklu motor 550 km menzili mevcuttur.

Leapmotor C11, Çin'in Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, Leapmotor C10'da Çin'in en büyük LFP (lityum demir fosfat) batarya üreticilerinden CALB'ın ürettiği batarya paketi kullanılıyor.

Leapmotor C10'un bataryası 550 kg ağırlığa sahip. Bu durum, LFP bataryaların en büyük dezavantajlarından bir tanesi.

Karşılaştırmak gerekirse, CATL'in 97,6 kWsa'lik üçlü lityum (nikel manganez kobalt) bataryası bile 524 kg ağırlığa sahip.

Bu noktada LFP bataryanın düşük kapasitesine rağmen ne kadar ağır olduğu görülebiliyor. C10'un ağırlığı ise batarya ile birlikte 2 tona yakın.

Leapmotor C11 4 WD modelinde ise önde 268 beygir, 360 Nm tork arkada 268 beygir, 360 Nm tork 2 motor ile toplam 536 beygir ve 720 Nm tork ile 700 km üstü menzil ve iyi bir performans sunuyor.

Leapmotor C11 EREV, ise 1.2 turbo 3 silindirli turbo benzinli motor 129 beygirlik bir pilleri dolduracak jeneratör hizmeti sunuyor. Üstte bahsettiğimiz Leapmotor C11 4 WD aynı motor özellikleri mevcut.

Türkiye’nin en uygun elektrikli aracı Leapmotor T 03 Hatchback’ten sonra şimdi de en uygun fiyatlı orta boy SUV modeli Leapmotor C10 Türkiye’ye giriş yapacak

2023 Münih Uluslararası Otomobil Fuar’ın da tanıtılan Leapmotor C10 modeli Nvidia Orin X çipi, 30 sensör ve LIDAR radar sistemi yarı otonom sürüşe olanak sağlayan Leap 3.0 yazılımı ile geliyor.

1930 kg. Olan Leapmotor’un sadece pil ağırığı 550 kg. C 10, 530 km menzil ile tatlı ekşi bir tat bırakıyor yani ortalaması 400-450 km. görünüyor.

Leapmotor C10, Çin’in en büyük LFP (lityum demir fosfat) batarya üreticilerinden CALB’ın ürettiği 69.9 kWsa kapasiteli bir batarya paketi kullanıyor.

leapmotor iç dizayn

“Elektrikli otomobil pil teknolojisinde, pillerin ağır olması tabii menzili de kısaltıyor. Ancak son teknoloji verimli şanzıman diferansiyelsiz aktarmalı elektrik motorları yüksek kilowatları performans olarak bu ağırlıklar ile başa çıkabiliyor. Bu pillerin tabanda ve 4 tekerin merkezinde olması yol tutuşa olumsuz etkisi yoktur. Konumlanma tam hayallerdeki gibi düşük ağırlık merkezi ön arka aksa yüzde 50 gibi ideal.”

Ödenen fiyat kadar performans olacağı için 160 km hızla sınrlandırılmış 231 beygir gücündeki motor arka tekerlere güç aktarıyor 0-100km hızlanma 7,9 saniye.

Diğer elektrikli Suv modellerinde olduğu gibi aks mesafesi 2.8 metrenin biraz üstü ile geniş iç mekân, 1,9 metre genişlik, 1 metre 68 cm yükseklik ve 4 metre 74 cm boyu ile ideal bir SUV ebatlarına sahip.

İyi pil iyi fiyat satış fiyatına yansır. Nasıl mı? Dünya’nın en büyük elektrikli pil üreticisi Calb’in yani China Aviation Lithium Battery Technology şirketinin 70 kwsa kapasiteli lityum demir fosfat yani LFP bataryası 550 kg iken 98 kwsa kapasiteli nikel manganez kobalt yani üçlü lityum bataryası sadece 524 kg ağırlığındadır. Teknoloji farkı diyebiliriz.”

ÇİNLİ OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ KÜRESEL OTOMOBİL PAZARI İÇİN TEHDİT Mİ?

Her ne kadar ABD’li Tesla bu işin vitrini de olsa ABD elektrikli araç piyasası benim nezdimde Çini Elektrikli Otomotiv Endüstrisi kadar güçlü değil.

Çünkü Çinliler her yönden saldırıyor ve ABD, Avrupa, Kore ve Japonya’ya göre daha fazla otomotiv kuruluşuna sahip.

Yarım asırdan bu yana Dünya devi otomobil markalarının araçlarını ürettiler ve know how’ları ve hemen hemen her şeyi öğrendiler.

leapmotor-5

Şimdide sektör elektriklilere dönünce Çinliler saldırmaya ve istila etmeye başladılar.

Tasarım işini de çözen Çinliler bir ana markasının yanına algıda seçiçilik alt markalarda yaratılar.

Zaten android cep telefonu adaptör sarf ve pil konusunda uzman olan Çinliler bu teknoloji geçmişlerini bir güzel kullandılar.

Elektrikli pil üreimini nerede ise küresel anlamda ellerinde tutuyorlar.

Öyle ki konuğumuz Leapmotor’da 2019 yılında 1.000 adet araç satışını 2020 yılında 10 kat artırarak 10.266 araç satmıştır.

2021 yılında 4 katı daha 43.121 adet araç ile ivmelenmesini sürdürmüştür. 2022 yılında yani geçtiğimiz yılda bir 3 kat daha bir önceki seneye koymuş ve 111.168 araç satmıştır.

LEAPMOTOR’UN EN İYİ AKILLI MOBİLİTE DENEYİMLEME MİMARİSİ FELSEFESİ NEDİR?

Leapmotor, en iyi akıllı mobilite deneyimi mimari felsefesini; Kabin, akıllı sürüş, aktarma organları ve gövde kontrolü olarak ilişkilendiriyor.

Dünya devi Stellatis’in radarına giren %20 hissesini de aldığı Leapmotor grubun 15. markası olma yolunda.

leapmotor dizayn

Stellantis Grubu markaları; Alfa Romeo, Chrsyler, Citroen, Dodge, Ds Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram Trucks, Vauxhall ve Free2move markaları vardır.

Dünyada hızla yükselen Çinli Elektrikli Otomobil Markalarına kayıtsız kalamayan Stellantis %20 hissesi ile Leapmotor’da 2 yönetim kurulu koltuğu, Leapmotor’un elektrkli otomobil teknolojilerinden stratejik teknoloji ortaklığından faydalanacak.

“Özetle Leapmotor, dünyanın en büyük 3. otomotiv devi Stellantis’in danışmanı olmuş, Stellantis’in seçimi de Leapmotor olmuştur.”

2022 YILINDA KÜRESEL OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE GELİRLERİNE GÖRE OTOMOTİV ÜRETİCİLER GRUPLARI

Burada rakamları akılda kalıcık açsından yuvarlatışmış şeklinde bahsedeceğim. 2021 yılında 2022 yılına göre gelirlere bağlı şekilde birincilik koltuğunu Toyota’dan alan Volkswagen Grubu 296 milyon dolara yakın bir gelir elde etti.

Toyota, 279,3 milyon dolar ile 2. Koltuğuna oturdu.

En son Leapmotor’uda gruba dahil eden Stellantis 176,6 milyon dolar ile Mercedes-Benz Grubu’un 3.lük koltuğunu devraldı.

Mercedes, 158,3 milyon dolar ile 4.lük koltuğunda, Ford, 136,3 milyon dolar ile 5., BMW, 131,5 milyon dolar ile 6. Olarak 2021 yılına göre birer sıra kaybetmiştir.

Honda, 129,5 milyon dolar ile 7., General Motor (GM) 127 milyon dolar ile 8. Sıra ile 2021 yılına göre ikişer sıra kaybetmişlerdir.

Leapmotor-s01

Geliyor gelmekte olan fişli hibrit (Plug in Hybrit), hibrit ve elektrikli derken iyice güçlenen Çinli otomotiv devlerinden Çinli SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation) 121 milyon dolar ile 9., Çinli FAW Grubu (First Automobile Works) 109.4 milyon dolar ile 10. Olarak birer sıra yükselmişlerdir 2021 yılına göre.

Güey Koreli Hyundai, 102,8 milyon dolar ile 11.sırada bir sıra gerilemiştir.

Çinli Dongfeng, 86 milyon dolar ile 12. Sırada bir sıra yükselmiştir.

Japon Nissan 75 milyon dolar gelir ile 13.sırada bir sıra gerilemiştir.

Diğer bir Çinli BAIC Grubu (Beijing Automotive Industry Holding) 74.7 milyon dolar gelir ile 14.sırada 1 sıra gerilemiştir.

Bir Çinli daha olan GAC Grubu (Guangzhou Automobile Group) 67 milyon dolar ile 15.sırada bir sıra gerilemiştir.

16.sırada diğer bir Güney Koreli KİA, 61 milyon olar ile bir sıra gerilemiştir.

17.sırada 5 milyon dolar ile bir sıra kaybeden Fransız Renault, 18.sırada yine bir Çinli daha Geely 2021 yılı gelirlere göre bir sıra kaybetmiştir.

Tesla, 53,8 milyon dolar gelir ile bir sıra yükselerek 19.sıradadır.

Leapmotor c01 araç

Aslında artk Çinli diyebileceğimiz İsveç kökenli Volvo 43,4 milyon dolar ile 2021 yılına göre iki sıra düşerek 20. , Hintli Tata 37,8 milyon dolar gelir ile iki sıra düşerek 21., Japon Suzuki’de 31,8 milyon dolar gelir ile 2022 yılında bir önceki 2021 yılına göre 1 sıra düşerek 22.sırada yer almıştır.

Lucky com’un Global 500 sıralamasında 22 saydığımız markanın altısı Çinli otomotiv devleri ve bu 6 şirkette kendi içlerinde alt markalara bölünmektedir.

Elektrikli araçlara geçişin hızlı bir süreç olurken pil-batarya, sarj, çip, yazılım da zaten üretici ve teknoloji sahibi olan markalar dünya devi otomotiv grubu devler sıralamasında bu saydığımız 22 markanın %27’nin üstü Çinli otomotiv markaları yani şimdiden ¼’ü geçmişler küresel anlamda.

Ekleme Tarihi: 20 Ara 2023 09:00