Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 28 Oca 2024 09:00

Yüksek performanslı ve otonom elektrikli otomobil NIO

NIO , merkezi Çin'in Şangay kentinde bulunan , yüksek performanslı elektrikli ve otonom araçlar tasarlayan ve geliştiren küresel bir şirket

Nip EP9

2010’lu yıllardan sonra, Çin Devletinde öyle bir jenerasyon geliyor ki önce Japonları saf dışı bırakan bir başka uzak doğulu Güney Kore’den sonra Yeni nesil Çinliler, Japonları geride bırakıyor.

Başlangıçta "Çin Yarışı Formula E Takımı" olarak adlandırılan ve şimdi NextEV NIO Formula E Takımı olarak bilinen Çinli girişim NextEV, kendi otomobil markasını ve ilk modeli NIO EP9'u tanıtıyor. 1.341 beygir gücündeki bu elektrikli süper otomobil, dikkat çekici bir performans sunuyor!

NIO , merkezi Çin'in Şangay kentinde bulunan , yüksek performanslı elektrikli ve otonom araçlar tasarlayan ve geliştiren küresel bir şirkettir . Yıl 2014 Çin otomobil dergisi BitAuto ve Çin Elektrikli Formula takımı NEXTEV NIO’nun CEO’su William Li tarafından elekrikli otomobil markasının tohumları atıldı.

NIO elektikli otomobil projesine, Çin internet devi Tencent, büyümeyi hissetiği yeni yatırımclara destek olan Singapur merkezli Temasek Holding, Çinli internet arama motoru Baidu, ABD’li risk yatırım şirketi Sequoia, Çinli akıllı telefon ve laptop üreticisi meşhur Lenovo, merkezi ABD olan risk sermaye ve özel sermaye yatırım şirketi TPG dev şirketler yatırım yaparak güçlü bir başlangıç yaptılar.

NİO-ET7

“HERŞEY ÇİN’İN ELEKTRİKLİ FORMULA E TAKIMI VE REKORLARI KIRAN SUPERSPOR ARACI NIO EP9 İLE BAŞLADI!”

Nio ismi, Çince karakter olarak yazımı Weilai şeklindedir. Bunun anlamı Dünyanın en fazla üretimin, tüketimin ve nüfusun fazla olduğu Çin’deki hava kirliliğine atıfta bulunarak Çince Weilai yani hava maviye dönüyor ismine atıfta bulunur.

NIO, Pekin , Şanghay , Münih , San José ve Londra olmak üzere 13 lokasyonda 7.442'den fazla çalışanıyla, önde gelen otomotiv ve yüksek teknoloji şirketlerinden önemli teknoloji ve yönetim deneyimine sahip, dünyanın dört bir yanından Ar- Ge ve tasarım uzmanlarına sahiptir.

Sarj sorununa bir inovasyon katan Nio Pil Takas İstasyonları Dünya’da 2.300’den fazladır. Bunun 2,000’den fazlası istasyonu anakara Çin’dedir. Tasarım merkezi Almanya Münih’tedir ve 70 çalışan Almanya’da Nio’nun modelleme ve tasarımından sorumludur. FIA yani Uluslar arası Otomobil Federasyanu’nun elektrikli Formula serisi Formula E’de takımı olup, takımdan elektrikli otomobil üretimine geçen türünün tek örneğidir diyebilirim.

NIO’NUN MERKEZ ÜSLERİ NERELERDİR?

Şangay, Nio uiuslararası iş merkezi, üretim modelleri için Küresel Arge Merkezi. Hefei şehri, Çin Genel Merkezi, gelişmiş araç üretim merkezi, Başkent Pekin, Nio’nun yazılıma yöneli küresel Arge merkezi, ABD San Jose Akıllı sürüş Arge merkezi, Almanya Münih, küresel tasarım merkezi, İngiltere Oxford, ileri mühendislik Arge merkezi, Norveç Oslo, Norveç satış merkezi, Çin Nanjing elektrikli tahrik sistemi üretim üssü.

NİO-ES8

Nio, 2016 sonbaharında ABD’li yatırımcılığında aracılığı ile California Department of Motor Vehicles (DMV) yani Kalifornia motorlu araçlar departmanı otonom sürüşlü otomobilleri için halka açık yollarda izin aldılar.

NIO’NUN ELEKRİKLİ OTOMOBİLLERİN SARJI HAKKINDAKİ MARJİNAL FİKRİ NEDİR?

Kuruluğu yılda 4 yıl ARGE ile Çin Shenzen kentinde Dünya’daki ilk Pil Değiştirme İstasyonu açtılar. Öyleki prefabrik garaja NIO aracın altından boş pili alıp yerine NIO’nun dolu pil ile değiştiriyordu. Bu işlem 3 dakika içinde biterek 800 Volt hızlı DJ sarjın şu anki teknoloji ile zaman olarak 3’te biri idi.

2018 yılında şirketin cirosu 1,12 milyar dolardı ve New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) işlem görmektedir.

2018 yılında Guangzhou Otomobil Endüstri Grubu ile birlikte Hycan marka araçların üretimini yapan GAC Nio Yeni Enerji Otomobil Teknolojisini beraber yürüttüler.

"NIO, otonom, elektrikli ve akıllı araçlara öncülük etmek ve bu araçların sahiplerinde olumlu bir duygu uyandırmak amacıyla William Li tarafından yaratıldı."

Bu Arge’ler ile ticari kazancı gözükmeyen NIO emekleme döneminde kurulduğu yılın 6. Yılı olan 2020 yılında iflasın eşiğinde idi. Ancak Çin’in Anhui eyaletinin başkenti Hefei hükümeti 1 milyon Euro sübvanse etti. NIO’da bunun karşılığında Heife şehrinde fabrikalar ve araştırma merkezleri inşa etme sözü vermişti.

"ABD'li Tesla'nın ana rakipleri arasında, Çin elektrikli otomobil markalarında başı çeken markalar benim nazarımda BYD, XPeng ve NIO'dur. Çinlilerin daha birçok markası bulunmakta ve Tesla'nın Çinli rakip markaları daha da gelişecektir."

2021 yılında NIO’nun piyasa değeri 80 milyar euro idi. Diğer Çinli markalar gibi elektrikli araçların Avtupa’da en çok satışı olan ilke olan Norveç’e ilk ihracatını 2021 yılında yapmıştır.

Nio 3

NIO, 2022 yılından itibaren diğer Premium elektrikli araç Çinli markalar gibi Norveç’ten sonra ihracatı İsveç, Danimarka ve Almanya’ya planlıyordu ve NIO’nun lüks sedanı ET 7 lansmanı 2022 sonbaharında satışı Almanya’da gerçekleşti.

NIO’nun elektrikli araçların sarj çözümü için sunduğu marjinal pil değiştirme istasyonlarının Avrupa’da yaygınlaştırmak için Macaristan’da 2022 yılında bir fabrika bile kurdu.

NIO, 2023 yılının sonuna kadar Çin Devletinin sert test ve sertifika disiplininden dolayı bağımsız bir otomobil üreticisi olamadı. Kanunlardaki gri bölgeleri değerlendiren NIO elektrikli araçlarını 1964 yılında kurulan Hefei kentindeki iç pazara üretim yapan Anhui Jianghuai Automobile markasına yaptırmıştır.

Nio, modellerini 2025 yılında 25 farklı ülkede pazarlamayı planlıyor. Bunu başarmak için marka, ürünlerini ilk olarak Avrupa'da ( 2021-2023), ardından 2025 yılında Amerika pazarına sunacak.

ASLINDA BİR YARIŞ TAKIMI OLAN NIO’NUN İLK ARACI BİR ELEKTRİKLİ SUPERSPOR BİR ARAÇMIYDI?

Evet, kurulduğu yıldan 2 yıl sonra 2016 yıında Formula E ekibinden mühendislerin katılımıyla yarış pistlerinde kullanılmak üzere tasarladığı Nio EP9 aracı Londra Saatchi Galerisinde sergilendi. Aracın 4 tekerinde her bir tekere 340 beygir güç sağlayan elektrikli motoru 4 tekerde toplam 1360 beygir sağlayan bir canavar yaratmışlardı. Araç 2 kişilikti. Nio’nun marka imajı için çok sükseli bir otomobil yapmışlardı.

NIO’NUN SUPER SPOR OTOMOBİLİ HANGİ REKORLARI KıRMIŞTIR?

Bir Formula 1 otomobilinden bile daha güçlü olan Nio EP 9, 2017 yılında elektrikli spor otomobil kategorisinde Yeşil Cehennem tarihi Nürburgring pistini 6 dakika 45,9 saniye rekoru elinde tutuyor.

Fransa Paul Ricard pisti 1 dakika 52,8 saniye , Amerika Austin Pistinde, Şangay Formula 1 pistlerinde "elektrikli otomobil" kategorisinde özellikle beş rekora sahiptir .. 2018 yazında İngiltere Goodwood House’un dağ tırmanmasında en hızlı tur rekorunu elektrikli otomobilde elinde tutuyor.

İngiltere Goodwood Hız Festivali Final Atışları'nda 44,32 saniyelik derecesiyle en hızlı üretim elektrikli otomobil rekoruna sahip.

Nio Sport

NIO’NUN 7 KİŞİLİK LÜKS SUVU ES8

Tasarımı, Nio’nun Almanya Münih’teki tasarım merkezinde dizayn edilen 7 kişilik büyük SUV’u ES8 2017 yılında tanıtıldı. 2018 yılında iç Pazar Çin’de pazarlandı. İkinci nesil ES 8 ise 2022 yılının sonunda tanıtıldı ve 2023 yılında satışa sunuldu.

Nio ES8, Gövde tamamen alüminyumdan yapılmıştır. 2460 kg ağırlığındadır. Standart olarak dört tekerlekten çekişli AWD ve aktif pnömatik süspansiyona sahiptir .

Sıvı soğutmalı 70 kWh lityum iyon pil paketine sahiptir. 2000 şarj döngüsü ömrüne sahip kare pillerden oluşur. 3 dakika içinde başka biriyle değiştirilebilir.

Toplamda 480 kW'a (653 HP) kadar çıkan iki adet 240 kW (326 HP) elektrik motoruna sahiptir. Maksimum tork 840 Nm'dir. 0'dan 100 km/saat hıza 4,4 saniyede ulaşıyor. Maksimum hız 180 km/saattir. Aerodinamik katsayısı 0,29'dur ki büyük boyutlu bir SUV için başarılıdır.

NIO PILOT sistemi, aralarında üç odaklı bir ön kamera, dört dış kamera, 5 milimetre radar, 12 ultrasonik sensör ve sürücüyü izlemeye yönelik bir kameranın bulunduğu 23 sensöre sahiptir. Kullanıcı zevklerinden öğrenen NOMI yapay zeka asistanına sahiptir.

Akıllı hava kalitesi sistemi, HEPA aktif karbon filtre ve negatif iyon jeneratörü içerir.

NIO’NUN CROSSOVER HATCBACK’İ ES 6

2018 yılında Nio’nun Almanya Münih’teki tasarım merkezinde dizayn edilen ES 6, 2019 yılında lansmanı gerçekleşti. 2023 yılının başında 2. Nesli piyasaya sürüldü. Avrupa’da Nio EL 6 olarakta bilinen ES 6 sürekli 4 çekerlidir.

Nio ES 6, orta büyük arası 5 kişilik SUV’dur ve EP9 ve ES8’den sonra NIO’nun ürettiği 3. modeldir. Gövde ve şasi, alüminyum ve karbon fiber takviyeli plastikten oluşan karışık bir yapıdan yapılmıştır.

ES6, 70 kWh veya 84 kWh lityum iyon pil paketiyle çalışır. Arabayı hareket ettiren, her aks için bir tane olmak üzere iki elektrik motorudur. Standart versiyonda, 0'dan 100 km/saat hıza 5,6 saniyede hızlanmasını sağlayan iki adet 160 kW (217 HP) motor bulunur.

Premier Edition versiyonunda, arka motor 240 kW (326 HP) ile daha güçlü olup, 0-100 hızlanmasını 4,7 saniyede tamamlamasını sağlar. Maksimum hız 200 km/saat olup, aracın 100 km/saat hızdan 0 km/saat hıza ulaşması 33,9 metre sürmektedir. NEDC döngüsüne göre otonomi 70 versiyonu için 410 km, 84 versiyonu için ise 510 km'dir.

Nip EP9

NIO’NUN CUOPE CROSSOVER’I EC6

Kardeşi Nio ES 6’yı aynı platformu paylaşan EC 6 eğimli arka tavana sahip, fastback tarzına sahip, 5 kapılı, 5 koltuklu bir crossover SUV'dur.Nio EC 6, 2020 yılından itibaren üreilmeye başlandı.

ES6 temel alınarak oluşturulmuş olup, farklı ve daha büyük bir 100 kWh bataryayı benimser. İki motor mevcuttur: Daha az güçlü olanı 320 kW (429 hp) güç üretir ve 0-100 km/saat hıza 5,6 saniyede ulaşır.

Bu versiyon, her biri öne ve diğeri arkaya yerleştirilmiş 160 kW'lık (218 HP) iki özdeş sabit mıknatıslı motor kullanır. En güçlü 400 kW (536 HP) versiyon, 0'dan 100 km/saat hıza 4,7 saniyede ulaşır. Bu versiyon, önde 160 kW (218 hp) senkron sabit mıknatıslı motor ve arkada 240 kW (326 hp) asenkron endüksiyon motoru kullanır.

Asenkron motorlardan kasıt, senkron motor gibi motor devri sabit çalışmaz, yani gaz tepkisine duyarlıdır.

Araç, 70 kWh veya 100 kWh'lik iki boyutta lityum iyon pil paketiyle sunuluyor.

NIO’NUN ES8 VE ES 6 ARASINDAKİ GİZLİ SUVU ES7

Nio’nun Nio ES 6 ve ES 8 arasındaki crossover hatchback SUV Nio ES 7, 2021 yılının başında lüks sedanını piyasaya sürdü. biri önde ön kaputun altında , diğeri arkada bagaj bölmesinin altında olmak üzere, birlikte 645 HP güç ve 850 Nm maksimum tork sağlayan iki elektrik motoruyla donatılmış tek bir versiyon mevcut olacak; bu, otomobilin spor modunda 3,9 saniyede, normal modda ise 5,9 saniyede 0'dan 100 km/saat hıza çıkmasını sağlıyor.

Maksimum hız elektronik olarak 200 km/saat ile sınırlandırılmıştır. Elektrik motorlarına üç farklı boyuttaki lityum iyon piller güç veriyor: temel olan 75 kWh kapasiteye sahip olup yaklaşık 485 km menzile sahip olmasına olanak tanır, orta pil ise 100 kWh kapasiteye sahiptir ve bu da onun yaklaşık 630 km menzile sahip olmasını sağlar. En üst donanımda sarj istasyonunda değişebilir 150 kWh katı pil ile 1.000 km’nin üstünde menzil sunuyor.

nio uzay

NIO’NUN LÜKS SEDANI ET 7

Katı pillere sahip ilk seri üretim elektrikli otomobildir. 2021 yılından itibaren üretilmeye başlandı ve 2021 yılı sonu Avrupa’ya ihraç edildi.

26 Nisan 2022'de Nio'nun 200.000'inci arabası üretildi ve bu bir ET7'ydi.

ET7'nin iç kısmında, ön panele entegre edilmiş bir yapay zeka asistanı, dijital gösterge paneli, büyük bir merkezi dokunmatik ekran ve 1000 watt çıkışlı 23 hoparlörlü bir ses sistemi bulunuyor.

ET7'de, biri arabanın önünde ve diğeri arkasında olmak üzere, 644 hp ve 850 Nm tork toplam çıkış üreten iki elektrik motoru bulunur. 0 ila 100 km/h hıza 3,8 saniyede ulaşmktadır. 100 – 0 km/h frenleme 33,5 metredir. Sürtünme katsayısı sadece 0,208 Cd’dir.

NIO ET7 üç farklı pil paketiyle mevcuttur: 70 kWh'lik pil 500 km menzil, 100 kWh’lik pil 700 km ve 150kWh’lik katı pil 1000km’lik menzili vardır.

Nio ET 7’de Nio’nun saniyede 8 GB veri üreten Adam Supercomputer bilgisayarı tarafından analiz edilen algılar.

Nio’nun son teknoloji otonom sürüş sistem, olan Aquila ile çalışan Adam Supercomputer bilgisayar algıları 7 adet HD kamera, 4 adet ışığa duyarlı 360 derece kamera, 500 metreye hitap eden LİDAR, 5 mm. Dalga radarı, 12 Ultrasonik radar ve 2 yüksek hassasiyetli konumlandırma ünitesi ve 33 sensör ile algılamakta ve yönetmektedir.

Aracı içinde 1000 watt çıkışlı 23 hoparlörlü ses sistemi, iletişim için Qualcomm Snapdragon otomotiv kokpit platformu araç içi bağlantı Blutetooth 5,2 dahil, 5G ve NFC, NOMI yapay zeka yol asistanı 256 renkli iç ortam aydınlatması, yavaş kapanan kapılar ve akıllı koku sistemi bulunmaktadır.

Nio ET7, DOĞRUDAN Tesla Model S’e rakiptir.

nio eve

NEDİR BU KATI PİL?

“Nio’nun katı pili, Lityum iyon pillerdeki sıvı veya jel elekrolitler yerine seramik, oksitler, sülfürler, fosfatlar gibi katı elektrotları kullanan pil türüdür. Güvenlidirler, enerji yoğunlukları yüksektir ancak bir yandan da maliyetleri çok yüksektir.”

NIO’NUN ORTA SINIF SEDANI ET 5 :

Nio ET 5, 2021 yılının sonunda Çin'de Suzhou'daki Olimpiyat Spor Merkezinde düzenlenen "NIO Günü" etkinliğinde tanıtıldı . Nio ES 7 SUV ile paylaşılan platform üzerine inşa edilen otomobilin tasarımı, üç hacimli fastback sedan kaportası ve küçük ördek kuyruklu arka spoylerin varlığıyla karakterize ediliyor.

Aerodinamik verimliliği artırmak için kapı kolları gövdeyle aynı hizadadır. Bütün bunlar , 0,24 olan aerodinamik sürükleme katsayısının azaltılmasına katkıda bulunuyor . Ayrıca otomobil, fotokromik koruma yoluyla güneşten gelen UV ışınlarının %99,9'unu filtreleyen 1,28 m²'lik panoramik bir tavana sahiptir.

NIO ET5 üç pil boyutunda mevcuttur: 75 kWh, 550 km. menzil, 100 kWh 700 km menzil ve 150 kWh katı pil ile 1000 km’ye varan menzil mevcuttur.

ET5, iki elektrik motoruyla çalışır: önde 150 kW (204 HP) endüksiyon motoru ve arkada 210 kW (286 HP) sabit mıknatıslı motor, toplam 358 KW (487 HP) ve 700 Nm güç üretir. tork. 0'dan 100 km/saat'e hızlanma 4,3 saniye, Fren mesafesi 33,9 m'dir.

NIO’NUN ES 7 PLATFORMUNDAKİ CROSSOVER HATCHBACK’İ EC 7:

Nio, ES7'yi temel alarak Aralık 2022'de EC7'yi düz tavanlı orta boy lüks coupe SUV’u olarak sundu. Mayıs 2023'te Çin'de satışa sunuldu. EC7, tıpkı Nio ES8 gibi değiştirilebilir bir lityum iyon pil paketiyle çalışır. EC7, Tesla Model X'in doğrudan rakibidir.

EC7, üç lityum iyon pil paketi seçeneğiyle sunuluyor : 150 kWh; resmi olarak 75 kWh pil 490 km'ye kadar, 100 kWh ‘lik pil 635 km'ye kadar ve 150 kWh’lik katı pil 940 km menzil sunuyor.

Araçta akıllı koku havalandrıması, Nappa deri döşemeler, aktif havalı süspansiyon ve NOMI sürücü destek yapay zeka uygulaması ayrıcalıklar arasında.

2023 yılı için üretilen SUV modeli NIO EC7, 0,23 eüzar sürtünme katsayısı ile en iyi derece olarak kabul ediliyor.

Nio Et

NİO’NUN SATIŞ BAŞARISI

Nio, Çin daha sonra ihracat Norveç ve Almanya dahil geçtiğimiz yıl 2022 dahil 286.689 otomobil satmıştır. İlk satış yılı olan 2018 yılında 8.101 adet, 2019 yılında 20.946 adet, 2020 yılında 43.728 adet, 2021 yılında 91.429 adet ve geçtiğimiz yıl 2022’de 122.486 adet araç satışı ile en başarılı yılını geçirmiştir.

NIO’NUN ÖĞRENMEYE AÇIK SÜRÜCÜ DESTEK SİSTEMİ NOMİ NEDİR?

NOMI, ihtiyaçlarını karşılamak için her zaman mürettebat üyelerinin ilgi alanlarından ve bilgilerinden öğrenen, yapay zekaya sahip bir dijital yol arkadaşıdır. Cihaz ön ve arka tarafta bulunur. Bu sistem, NIO'nun 2020 yılında üretime geçeceği söylenen Eve prototipinde kullanılıyor.

ASIL İŞİ ELEKTRİKLİ SERİDE YARIŞ OLAN ELEKTRİKLİ FORMULA E ‘DEN GELEN NIO’NUN YARIŞ TAKIMI NEDİR?

Formula E şampiyonasında yarışmak üzere oluşturulmuş bir Çin motor sporları takımıdır . Zamanla ERT Formula E Takımı , eski adıyla China Racing Formula E Team , NEXTEV TCR Formula E Team ve NIO 333 FE Team isimlerini kullanmıştır.

Kategorinin açılış sezonundan bu yana yarışıyor. Bu yarışmada Brezilyalı Nelson Piquet Jr., bu takımın 2015-2016 sezonun da Pilotlar şampiyonluğunu aldılar.

Takım NEXTEV TCR takımı olarak 2014-2015 sezonunda Takımlar şampiyonasında ilk sezon Renault E-Tech şasisi ile daha sonra kendi şasileri ile yarışmıştır.

O sezon markalar şampiyonasında 4., 2015-2016 sezonunda 9., Sonrakiv NIO takımı olarak 2016-2017 sezonunda 6., NIO Formula E takımı olarak 2017-2018 sezonunda 8., 2018-2019 sezonunda 11., NIO 333 yarış takımı olarak 2019-2020 sezonunda 12., 2020-2021 sezonunda 12., 2021-2022 sezonunda 10. 2022-2023 sezonunda 9. olmuştur.

NIO'nun katı pili ve pil değiştiren istasyonlar, yüksek menzil sağlamak ve pil şarjı için kaybedilen zamanı minimize etmek adına önemli birer inovasyondur.

Nio-Et Sedan

Nio’nun pil sarjı yerine aracın altındaki pili alıp yerine yenisini takan istasyon mucizesi yani pil değiştirme istasyonlarını 2018 yılında Çin’de başladı.

2021 yılında 170 istasyon,2022 yılı sonunda 1.294 istasyona ulaştı, 2023 sonu 2.300 hedefine doğru gidiyorlar.

Çinliler için imkansız sadece zaman alıyordu. İstasyona giren Nio araçları ortalama 3 dakika içerisinde alttan boşalmış pili alıp yerine sarjlı pili takıyordu.

Nio, araçlarını ihraç ettiği Norveç’te 3, Hollanda’da 3, İsveç’te 2 ve Almanya’da 2 istasyon ile 2022 yıl sonu itibari ile 10 istasyon kurmuşu bile.

2023 yılı yani bu yıl sonuna kadar 120 istasyona çıkması planlar içerisinde. An itibariye şu anda Avrupa’da 27 adet Pil Takas İstasyonu bulunuyor.

NIO’NUN YARDIMCI SÜRÜŞ PİLOTU

Premium Çinli birçok yeni nesil elektrikli araçta olan Advanced Driver Assistance System yani ADAS , 3 odaklı kamera , 5 normal radar, 12 Ultrasonik radar yani ses dalgaları ile nesneleri tespit etmek, sürücü izleme kamerası dahil 23 sensör ve bu verileri analiz edip müdahaleyi aktifleştiren Mobileye’nin EYE Q 4 çipini kullanan ilk otomobil üreticisi NIO oldu.

Buna rağmen şehir içi trafiğine girildiğinde sürücünün hakimiyeti kendisi almalıdır Çünkü 2021’de Nio ES8 Nio pilot devrede iken trafikte bir araç ile çarpışması sonucu vefat etmişti.

2021 yılıda olsa ADAS sistemleri gelişme aşamasında ve tam otonom sürüş değil sürücü destek sistemi olduğundan Otonom şürüş gibi bakılmamalıdır bana göre.

Nio ES 8’de 2018 ve 2019 boyunca yapılan birçok kablosuz güncelleme, Nio Pilot'u şerit tutma, uyarlanabilir hız sabitleyici, şeritten ayrılma uyarısı, otomatik acil frenleme, otoyol pilotu, trafik sıkışıklığı yardımı, otomatik şerit değiştirme gibi özelliklerle donatılsa da bunlar Otonom sürüş sistemi değil Sürücü sekreteri şeklinde çalışıyordu.

AQUİLA

AQUİLA

Bu ölümlü kazadan sonra Nio , Nio Pilotu, Aquila adında otonom sürüşe daha yaklaştıracak Mobileye şirketi ile ARGE ve ortaklığa gitti.

2022 yılında Nio araçlarını Mobileye ile Lidar Sensör 360 derece dönen lazer ile nesneleri tarar, 11 HD yüksek çözünürlüklü kamera, 12 Ultrasonik sensör, 5 radar toplam 33 sensör ile zenginleştirdi.

2 yüksek hassasiyetli konumlandırma ünitesi bile eklediler. Bu zengin kamera,lazer,radar ve sensör dörtlüsünü Nio, ET7 Lüks sedanında uyguladı.

Nio, önceki hatalardan ders çıkararak kamera,lazer,radar ve sensör dörtlüsünü yönetmek için 4 Nvidia Drive Orin işlemci ile yönetiyordu.

Nvidia'nın saniyede 1.000 trilyon işlem (TOPS) gerçekleştireceğini iddia ettiği tek bir çiptir ! Nio bu çipleri kendi adı verdiği Nio Adam Supercomputer adı verdi. Artık 2022 yılı Nio araçları daha hassas, daha refkleksli araçlardı.

NIO’NUN YAPAY ZEKA İÇEREN ARACI DİJİTAL ARKADAŞA ÇEVİREN SİSTEM NOMİ!

Nomi kokpitin üstünde dairesel Amoled ekranda beliren bir çift göz ve zaman zaman elleri ile jest ve mimikler yapan yapay zeka ve duygusal zekayı birleştiren bir yol akadaşı.

Nomi, arabanın sahibiyle ilişkili özel bağlamını anlamak için zaman içinde kullanıcı tercihlerini öğreniyor. Örneğin Nomi, bir sürücünün araca yaklaştığını algıladığında kişisel oturma ve direksiyon simidi konumlarını ayarlayabiliyor.

Kullanıcılar ayrıca kabin sıcaklığını ayarlamak, pencereleri açmak veya kapatmak veya araç içi bir selfie çekip radyo ekranında gösterilmesini sağlamak için Nomi'ye sözlü komutlar verebiliyorsunuz.

Söz komusu AMOLED ekran konuştuğu kişiye dönüp göz kırparak dinleyebiliyor. Bu durumda aracınız bir sizi taşıyan evcil hayvan moduna giriyor.

NIO ARAÇLARINDA KULLANILAN KARUUN’DA NEDİR?

Nio araçlarının iç malzemesinde kullanılan Karuun, hiçbir kimyasal üretim süreci gerektirmeyen rattan palmiyesinden elde edilen (yenilebilir hammadde) sürdürülebilir bir doğa teknolojisi malzemesidir.

Hafif, esnek ve yüksek mukavemetlidir. Yalnızca Karuun, çatlak oluşumunu önlemek için ince bir selüloz ile kaplanmaktadır.

Yalnızca 0,6-0,8 mm inceliğinde olan Karuun arkadan aydınlatılabilme ve yarı saydamlık özelliği bulunmaktadır. Karuun, şerit galvanizli rulo halinde mevcuttur ve görünür dikişler olmaksızın yan yana birleştirilebilir.

NIO’NUN KOPSEPT OTOMOBİLİ EVE

Nio Eve, ABD Teksas Austin’de gerçekleştirilen Medya, Film ve Müzik Festivali olan SXSW’de Nio’nun 2017’de tanıttığı otonom araç konsepti idi. Üretime girmeyen konsept Nio’nun Aquila otonom sürüş özelliğine pusulalık yapmıştır.

Aracın önden arkaya tavanı kaplayan özel fanus camı aktif opaklık sağlayarak yolcuların ve sürücünün güneş ışığını engellemesine veya uzak mesafeleri görmesine olanak tanıyordu.

Nio Eve’de, ihtiyaçlarını karşılamak için sürücüsü ve yolcusu hakkında bilgi edinen, yapay zekaya sahip dijital bir yol arkadaşı olan NOMI’nin ilk örneğide bu araçta idi.

Manuel olarak çalıştırıldığında, aracı sürmek için açılır bir direksiyon simidi kullanılır. Aracın iç mekanı sürgülü kapılar ile ferah ve 6 kişi alabiliyor.

Araç yandan bakıldığında gövde yekpare duruyor yani cam yokmuş gibi içeride önde 2 ayrı koltuk, sol tarafta karşılıklı 2 koltuk ve katlanır masalı sağ tarafta uzayabileceğiniz bir sezlong şeklinde koltuk bulunuyor.

Nio, 2023 Ekim sonunda 2.000.’ci Nio Power pil takas istasyonunu kurdu. Bu yıl sonu sadece Çin’de toplam 2.300.’ncu pil takas istasyonu kurmak hedefinde var.

NIO’DA SADECE PİL TAKAS İSTASYONLARI MI VAR?

Hayır, NIO, 940.000'den fazla üçüncü taraf şarj cihazına erişimin yanı sıra Çin'de 2.000 Pil Değiştirme İstasyonu, 3281 şarj istasyonu ve 19.098 şarj cihazı kurdu.

NIO'nun Avrupa'da 27 Pil Değiştirme İstasyonu, 11 Pil Şarj İstasyonu ve 500.000'den fazla üçüncü taraf şarj cihazı bulunmaktadır.

NIO'nun ilk aracında, 2023 Nisan itibarıyla 10 milyar kilometreye ulaşan NIO müşterileri, NIO kullanıcıları 20 milyonuncu pil takası yapmıştır. NIO araçlarının pil takas istasyonlarına otomatik olarak park etmesi ve pil değiştirmesi toplamda 5 dakikadan az sürdüğü ifade ediliyor.

NİO’NUN BAŞARI KRONOLOJİSİ

Ocak 2016’da, Çin EV 100 Forumu ekin'deki Diaoyutai Devlet Konukevi'nde düzenlendi. Forum Çin Devletinden önemli bakanlar ve özel sektör temsilcileri işbirliği yemini gibi idi adeta.

FAW, DFM, Changan Auto, BAIC, Chery, Geely, BYD vb. dahil olmak üzere birçok önemli Çinli otomobil Üreticisi Başkan ve Yönetim ekibi vardı.

NEXTEV Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı William Li, açılış töreninde Mavi Gökyüzü Geliyor-Mobil İnternet ve EV'nin Geleceği başlıklı konuşmayı yaptı. Bu aynı zamanda NEXTEV'in sektöre ilk çıkışıdır.

Eylül 2016, Tencent Holdings Ltd. ve Hillhouse Capital tarafından desteklenen Kurucu William Li ve bir grup internet girişimcisi tarafından geçen yıl kurulan NextEV Tesla Model S’e rakip milli elektrikli otomobil üretmeyi planladıklarını duyurdular.

Çin Hükümeti zaten böyle milli girişimleri destekliyordu. Amaç Çin’de üretilen Tesla Model 3’ten daha kaliteli ve yarı fiyatına araç satmaktı. Sequoia Capital ve Joy Capital gibi yatırımcılar finansmanın yarısını sağladılar.

NextEV, Li ve aralarında otomobil fiyatlandırma sitesi Autohome Inc.'in kurucusu Li Xiang ve JD.com Inc. İcra Kurulu Başkanı Richard Liu'nun da bulunduğu yatırımcılar tarafından Şanghay'da kuruldu.

Otomobil üreticisi, operasyonlarını yönetmesi için eski Maserati ve Ford yöneticisi Martin Leach'i işe aldılar.

Nisan 2016, NextEV ve Nanjing Belediye Hükümeti, Nanjing Ekonomik ve Teknolojik Kalkınma Bölgesi'nde yüksek performanslı motorlar ve elektronik modüllerin geliştirilmesi ve üretimi için fabrika tesisi inşa etmek üzere stratejik bir ortaklık anlaşması imzaladı.

NextEV ve JAC Motors, elektrikli araçlar alanında 10 milyar Çin Yuan’ına varan kapsamlı bir stratejik işbirliği anlaşması imzaladılar. JAC Motors, 50 yılı aşkın bir geçmişe sahip, Çin'in önde gelen elektrikli otomobil üreticilerinden biridir.

NextEV Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı William Li, ilk ortak konferansını düzenleyerek ana bileşen tedarikçileri, üretim ortaklarının temsilcileri ve dünyanın farklı yerlerinden bazı yatırımcılar Şanghay'da bir araya geldi.

nio 10

Ekim 2016, Google ve Tesla gibi yüksek teknoloji şirketlerine katılan NextEV, California DMV tarafından Otonom Araç Test İzni aldı. NextEV'in teknik yeterliliği artık resmi olarak tanındı ve artık Silikon Vadisi'ndeki otonom araç teknolojisini test etme iznine sahip seçkin şirketler grubuna katıldı.

Kasım 2016, NextEV, Nio markasını ve Dünyanın En Hızlı Elektrikli Otomobilini piyasaya sürdü.

Aralık 2016, NextEV, Sequoia Capital ve Hillhouse Capital tarafından ortaklaşa kurulan Nio Kapital Wuhan’da kuruldu. Elektrikli araç endüstrisindeki yenilikçi tedarik zinciri işletmelerine yatırım yapacak fon en büyük yerel hükümet sektörü öncü fonlarından biri olarak kabul edilen Hubei Yangtze Nehri Sanayi Fonu ile bir işbirliği anlaşması imzaladı.Fon 1,45 Milyar ABD Doları topladı.

Ocak 2017 Nio, Temiz teknoloji yeniliklerini takdir ederek 2017 Global Cleantech 100 listesinde yer aldı. NIO ve Mobileye, 2019 yılına kadar NIO USA araçları için Mobileye çözüm portföyünü kullanarak L4 özerkliğini ortaklaşa geliştirmek amacıyla stratejik bir ortaklık için Mutabakat Anlaşması imzaladı.

Şubat 2017 ayında dünyanın en hızlı elektrikli otomobili Nio EP9,COTA Teksas’taki Austin Formula 1 pistinde sürücüsüz yani otonom olarak 2 dakika 40,33 saniyelik tur süresi ile en hızlı sürücüsüz otomobil dalında yeni bir dünya rekoru kırdı.

Mart 2017’de Çin Şangay Formula 1 pistinde Nio EP9, 2 dakika 1 saniye ile seri üretim araç pist rekorunu kırmıştır. Bu Mercedes SLS AMG Formula 1 güvenlik aracından 24 saniye hızlı idi!

Nisan 2017’de NIO, 2017 Şangay Uluslararası Otomobil Endüstrisi Fuarı'nda Çin'deki ilk lansmanı için ES8 ve EP9 için ön sipariş aldı.

Mayıs 2017’de Almanya’da Yeşil Cehennem diye tabir edilen tarihi Nürburgring pistinde Nio EP 9 6 dakika 45.9 saniye ile tur rekoru kırmıştır.

Temmuz 2017’de Nio ABD, elektrikli araçların WiFi, ECU'lar, kablosuz güncellemeler, şifreleme, bilgi-eğlence, ağ geçitleri ve bağlı araçların uzaktan hacklenmesini kapsayan çok çeşitli güvenlik sorunlarında 75 ekibi geride bırakarak ABD Otomotiv Güvenliği Hacking Yarışmasını kazandı.

NIO'nun ABD'deki üssü NIO U.S., hissedarları Encent, Temasek, Baidu Capital, Sequoia Capital, Lenovo, TPG ve dünyaca ünlü diğer yatırım kurumları desteği ile ABD Silicon Vadisi'nin kalbinde yer alan ve otonom elektrikli araçlar geliştiren genç, dinamik bir şirkettir.

Nio, Kalifornia Motorlu Araçlar Departmanından Otonom Araç Test İzni almış olup, otonom araçlarını halka açık yollarda test etmektedir.

2017 Kasım ayında NIO kullanıcıları ve arkadaşları için bir yaşam alanı olan Nio Evi yani Nio House başkent Pekin’de açıldı.

2017 Aralık Ayında, NIO, Guangzhou Automobile Group Co., Ltd (GAC) ile stratejik işbirliği anlaşması ve yeni enerji aracı proje anlaşması imzaladı. Anlaşmalara göre iki şirket, akıllı ve bağlantılı yeni enerji araçlarının Ar-Ge'si, otomotiv parçalarının üretimi ve operasyonları da dahil olmak üzere birçok alanda işbirliği anlaşmasına vardı.

Ocak 2018, Nio ES8, Elektrikli bir otomobilde ulaşılan en yüksek irtifa Tibet’teki Purog Kangri buzuluna ulaşığında Guinness Dünya Rekorunu kırdı. Yükseklik 5.715,28 metre ve sıcaklık -5 derece idi. Yüksek rakım ve soğuğa mukavemet başarı ile test edilmiş oldu.

Şubat 2018, NIO Formula E Ekibi, Resmi Ortak Ortak olan küresel elektrikli araç tedarik ekipmanı markası EVBox ile çok yıllı bir anlaşma yaptı.

Mart 2018: NIO, İlk Şanghay Akıllı Bağlantılı Araç Test İznini Verdi.

Nisan 2018: NIO, 2018 Red Dot Tasarım Ödülü'nün En Büyük Ödülünü Kazandı.

Pekin’de Auto China 2018 fuarı’nda 6 kişilik Nio ES8’i tanıttı.

Nisan 2018: NIO, Pekin Akıllı Bağlantılı Araç Test İzni Verdi. NIO, Pekin'deki kamuya açık yollarda otonom araçların test edilmesi için gerekli izni aldı. Global elektrikli araç şirketi NIO, araç şarj sistemi NIO ile 2018 Red Dot Tasarım Ödülü'nün en büyük ödülüne layık görüldü Güç Ana Sayfası. Şirket, araç aksesuarları alanında prestijli "En İyinin En İyisi" ödül kategorisinde birinci oldu.

Haziran 2018: Çin'de NIO ES8 teslimatları başladı.

Temmuz 2018: NIO EP9, Goodwood Hız Festivali'nde 44,32 saniyelik tur süresiyle "En hızlı elektrikli üretim otomobili" rekorunu kırdı. Alman Bosch Grubu ve NIO, sensör teknolojisi, otonom sürüş, elektrikli motor kontrolleri ve akıllı ulaşım sistemlerine odaklanan stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Eylül 2018: NIO Inc., New York Menkul Kıymetler Borsası'nın ilk halka arzını duyurdu

Eylül 2018: NIO ES8, 5.715,28 metre yükseklikte "Elektrikli bir otomobilde ulaşılan en yüksek rakım" dalında Guinness Dünya Rekorunu kırdı

Ekim 2018: Çin'deki 10 şehirde 12 NIO Evi mevcut. Şangay Moda Haftası'nın zirvesinde, NIO'nun yaşam tarzı markası NIO Life, sınırlı sayıda üretilen "NIO X Chalayan" koleksiyonunu resmi olarak başlatmak için moda ikonu Hüseyin Çağlayan ile ortaklık kurdu. Hüseyin Çağlayan aslen Kıbrıs Türk’üdür. İsviçre-Singapur siber koruma ve hibrit bulut depolama uzmanı Acronis, Nio Formula E Takımının resmi sponsoru oldu.

Kasım 2018: Çin'deki G4 Otoyolu boyunca 18 pil değiştirme servis istasyonu mevcut duruma geldi.

nio 9

Aralık 2018: NIO Day 2018'de 1.Nesil NIO ES6 5 kişilik SUV ürün lansmanını yaptı.Nio, New York Borsa’sından talep toplayarak borsaya girmiş oldu.

Aralık 2018: 2018 yılında 11.348 ES8 teslimatı gerçekleştirdi.

2019 Şubat ayında Nio, Fast Company’nin Çin’deki en yenilikçi şirketler arasında 5. Sırayı aldı. NIO ve Londra Sanat Üniversitesi'nin dünyaca ünlü sanat ve tasarım okulu Central Saint Martins, "Mavi Gökyüzü Düşüncesi" küresel tasarımcı topluluğunun lansmanı yaptı.

2019 Nisan ayında Nio sedan platformu ET serisi ön tanıtımını 2019 Şangay Otomobil Fuarı’nda yaptı. Pil değiştirme istasyonu NIO Power Swap, Red Dot Ödülü'ne layık görüldü. Nio, ücret karşılığına geliştirdiği yüksek menzil sağlayan 84 kWh’lik pili satışa sundu. Nio Pal adındaki akıllı skuteri ünlü tasarımcı Benjamin Hubert tasarladı.

2019 Mays’ta Nio ES 6 modeli üretim bandından çıktı.

2019 Haziran ayında Nio, pil sarjında aşırı yükten kısa devre şikayetlerine karşı 02 Nisan 2018 ile 19 Ekim 2018 tarihleri arasında üretilen 4.803 Nio ES8’İ gönüllü geri çağırdı. Pilleri değiştirmiştir. Nio, 2.nesil Nio ES6’yı müşteirilerine sundu. Nio, gelişmiş sürüş asistanı sistemi (ADAS) NIO Pilot'a yedi özellik ekleyen bir güncelleme ekledi.

2019 Ocak ayında Nio ES8, abd’Lİ jd Power’ın Çin Yeni Enerjili Araç Deneyimi Endeksi (NEVXI) Çalışmasında orta/büyük akülü elektrikli araç segmentinde en üst sırada yer aldı.

2019 Ağustos’ta Nio, Alman slot arabası markası Carrera ile birlikte işbirliği yapan ilk Çin merkezli marka olan NIO, ilk model, Nürburgring Nordschleife modeli ve Circuit of the Americas modeli olmak üzere üç farklı stilde 3 EP9 elektrikli slot arabasını piyasaya sürdü.

Kasım 2020 ‘de Nio Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) ve otonom sürüşe yönelik görüş teknolojisinin geliştirilmesinde Mobileye tarafından tasarlanan ve Mobileye'nin seviye-4 (L4) AV kitini temel alan bir otonom sürüş sistemini birlikte geliştirip uygulamak için anlaştılar.

2020 Şubat’ta Şubat'ta NIO'nun akıllı elektrikli coupe SUV'u EC6'nın üretimi Hefei'deki JAC-NIO Gelişmiş Üretim Merkezi'nde başladı . NIO ES8 ve ES6 araçları Tasarım Oscarlarından iki iF Tasarım Ödülü kazandı. NIO, 100kWh sıvı soğutmalı termostatik pil takımını ve 20kW DC Power Home'u piyasaya sürdü.

2020 Nisan’da NIO, Hefei'de NIO Çin Genel Merkezinin Kurulması İçin Kesin Anlaşmalar imzaladı. Yeni NIO ES8 Akıllı Elektrikli Amiral Gemisi SUV Teslimata Başladı. NIO, 2020'de Pilotta Navigasyon (NOP) ve Fusion'lı Otomatik Park Yardımı (Fusion'lu S-APA) NIO Pilot'a iki yeni önemli özelliğin sunuldu.

Mayıs 2020 itibarıyla NIO Power, 500.000'den fazla pil değişimini tamamlayarak NIO'nun en çok beğenilen güç hizmetlerinden biri haline geldi. Yine aynı ay Nio ES , Otomobil marka yarışmasındas Best of Best ödülünü almıştır. Automotive Brand Contest 2020.

2020 Temmuz ayında Nio, akıllı Elektrikli Coupe SUV EC6’yı piyasaya sundu. 2020 Ağustos’ta Nio otomobili ve aküyü ayrı alınabilen sistem olan Nio Baas sistemini tanıttı. Yani aracı peşin alıp pili taksitlendirebiiyordu.

2020 Ekim’de Nio Çin Genel Merkezi Hefei’de kullanma açıldı.

Nio, 2020 Haziran 3.740, Temmuz 3.533, Ağustos 3.965, Eylül 4.708, Ekim ayı 5.055, Kasım ayı 5.291, Aralık ayı 7,007 araç teslimatını gerçekleştirmiştir.

Kasım 2020’de Nio, 100 kWh’lık pilleri piysaya sunmuştur.

2021 Ocak’ta, NIO Life (Nio’nun tasarımı departmanı) geri dönüştürülmüş malzemelerin (hava yastıkları, emniyet kemerleri, mikrofiber, deri ve alüminyum gibi otomobil üretiminden kalan malzemeleri yeniden kullanmak gibi çalışmalar) sağladığı sürdürülebilirlik kavramını temsil eden Blue Sky Lab logosunu da tanıttı.

2021 Nisan’da Sinopec (Çin Akaryakıt istasyon devi) ile NIO arasındaki ortaklık ile NIO Power Swap Station 2.0, aracın istasyona otomatik olarak manevra yapmasına olanak tanıyan dünyanın ilk seri üretilen pil değiştirme istasyonu ve yazılımını geliştirdiler. Aynı ay 100.000’nci Nio üretim bandından çıktı.

Nisan 2021'de Anhui eyaleti, Hefei, Xinqiao'da akıllı elektrikli araç endüstri parkı olan NeoPark resmi olarak açıldı.

2021 Mayıs, Nio ES8 ve daha sonra ET7 ile Norveç pazarına girmenin planlamasını yaptı.

2021 Haziran’da Nio ET7 , yüksek tasarım kalitesi 2021 Ret Dot ödülünü aldı. NIO, akıllı elektrikli amiral gemisi SUV'si NIO ES8 için Avrupa Tam Araç Tipi Onayı (EWVTA) yani European Whole Vehicle Type Approval’i aldı.

2021 Temmuz’da ilk NIO ES8 partisi Şangay Waigaoqiao Limanı'ndan Norveç'e gönderildi. Nio Pil Değiştirme ve Sarj Ekipmanları CE ve TÜV sertifikalarını aldı ve Norveç’e ihraç edildi.

2021 Ağustos’un da, Nio ES8, Euro NCAP’ten 5 yıldız almıştır.

nio 8

2021 Eylül sonunda Nio ES8’i Norveç'te resmi olarak piyasaya sürdü ve kullanıcı teslimatına başladı. Nio, standart menzilli hibrit hücreli pilini (75 kWh) resmi olarak piyasaya sürdü. Yeni nesil hücreden pakete (CTP) teknolojisinin uygulandığı üçlü lityum ve lityum demir fosfat (LFP) hücrelerinin bir melezi idi ve sarjı doğrulama ve soğuğa karşı mukavemetli idi. Nio ET 7 ilk otonom sürüş modeli olarak piyasaya sürüldü.

NIO, Çin'de her yıl NIO Günü düzenler. NIO kullanıcıları arasında yapılan oylamalarla belirlenen finalde 10 şehirden biri ev sahibi olur. 2020'de NIO Günü'nün ev sahibi Chengdu şehri oldu."

2021 Kasım ayında, Nio’nun 2. Fabrikası makine parkı kurulumu başladı. Nio amiral gemisi tabir edilen lüks akıllı sedanında Dolby Atmos’un 7.1.4 tabir edilen sürükleyici ses sistemi standart olarak sunuldu.

Nio, 2021 yılında Ocak 7.225, Mart 7.257, Nisan 7.102, Mayıs 6.711, Haziran’da 8.083, Eylül ayında 7.931, Ağustos ayında 5.880, Eylül ayında 10.628, Ekim ayında 3.667, Kasım ayı 10.878, Aralık ayında Nio 10.489 araç teslim etti.

2021 Aralık, Nio Orta Boy akıllı elektrikli sedanı ET 5’i tanıttı. Aralık 2021'de NIO, Çin'de 700. pil değiştirme istasyonunu kurarak yıllık hedefine planlanandan önce ulaştı.

2022 Ocak’ta Norveç'teki NIO kullanıcıları, şirketin Çin dışındaki ilk kablosuz cihaz yazılımı güncellemesi (FOTA) olan yeni sistem güncellemesi Aspen 3.0.5 NO'yu alabilecekti.

2022 Mart’ında Mart'ta NIO, akıllı elektrikli amiral gemisi sedanı ET7'nin resmi teslimatına başladı.

Nisan 2022'de NIO'nun 200.000'inci seri üretilen aracı, Hefei'deki JAC-NIO Gelişmiş Üretim Merkezindeki üretim hattından çıktı. Nio yine aynı ay Dünya Doğayı Koruma Vakfı Çin, Dünya Doğayı Koruma Vakfı ("WWF") ile Temiz Parklar stratejik işbirliğine girdi ve Temiz Parklar'ın başlatılmasının ortak sponsoru oldu.

2022 Mayıs ayında Nio, A Sınıfı adi hisselerini Singapur Borsası Menkul Kıymetler Ticaret Limited Şirketi'nin (SGX-ST) Ana Kurulunda "NIO" hisse kodu altında başarıyla listeledi ve NIO'yu üç Borsada listelenen ilk otomobil şirketi haline getirdi. New York, Hong Kong ve Singapur'da listelenen ilk Çinli şirket oldu.

2022 Haziran’da akıllı Orta-Büyük SUV ES7’yi Nio piyasaya sürdü.

Nio, 2022 Eylül ayında Danimarka Doğa Koruma Derneği ve Danimarka Doğa Vakfı ile işbirliği yapmak ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için bir ortaklık anlaşması imzalamak üzere bir araya geldi.

Nio, NIO'nun küçük ve orta ölçekli işletmeler için mükemmel olan esnek çözümüdür ve kullanıcıların filoları için bir plan seçmelerine olanak tanıyarak NIO kullanıcı deneyimlerinden yararlanacaktı.

Nio, 2022 Ekim başında Berlin'deki Avrupa lansman etkinliğinde Almanya, Hollanda, Danimarka ve İsveç'e yönelik ihracat planını duyurdu. NIO, Avrupa lansman etkinliği olan NIO Berlin 2022'yi Berlin'de düzenledi.

Nio ET7 , 2022 Kasım ayında Altın Direksiyon Ödülünü almıştır. 1976'dan bu yana BILD am SONNTAG ve 2009'dan bu yana AUTO BILD, Altın Direksiyon ödülünü en iyi yeni otomobillere veriyor.

Nio, 2022 Kasım ayında Nio ET7, Euro NCAP ve GREENNCAP’ten 5 yıldız almıştır. Nio, 2022 Ocak’ta 9.652, 2022 Şubat ayında 6.131, 2022 Mart ayında 9.985, 2022 Nisan’da 5.074, 2022 Mayıs’ta 7.024, 2022 Haziran’da12.961, 2022 Temmuz ayında 10.052, 2022 Ağustos ayında 10.677, 2022 Eylül ayında 10.878, 2022 Ekim ayında 10.059, 2022 Kasım ayı 14.178, 2022 Aralık ayında 15.815, NIO araçlarının kümülatif teslimatı 31 Aralık 2022 itibarıyla 289.556'ya ulaştı. Ürettiği araç saysı ise 300.000’e ulaşmıştı.

Nio, 2022 Aralık ayı sonunda Hefei kentinde NIO, akıllı elektrikli amiral gemisi coupe SUV EC7'yi ve her yönüyle akıllı elektrikli amiral gemisi SUV olan tamamen yeni ES8'i piyasaya sürdü.

Nio, 2022 Aralık’ta Aralık'ta NIO, Dev Panda Milli Parkı ile ortaklığını duyurdu ve Vahşi dev pandaların yaşam alanlarını ortaklaşa korumayı ve ilkelliklerini korumayı amaçlayan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ile Temiz Parklar ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı arasındaki ikinci ekolojik ortak inşaat projesini resmen başlattı.

Nio, 2023 Mayıs sonunda ES6 modelini Çin’de piyasaya sundu.

Nio, 2023 Haziran’ında ET5T’yi Çin’de piyasaya sundu.

Nio, 2023 Temmuz ayında EuroNcap’te yapılan çarpışma testlerinde ET5 ve EL7 modelleri 5 yıldız almıştır.

Nio 2023 Eylül ortası elektrikli akıllı coupe SUV’u olan EC6’yı Çin’de piaysaya sundu.

Nio, 2023 Eylül ayında akıllı telefonu olan Nio Phone’u piyasaya sundu.

Nio, 2023 Ocak’ta 8.506, 2023 Şubat’ta 12.157, 2023 Mart’ta 10.378, 2023 Nisan’da 6.658, 2023 Mayıs ayında 6.155, 2023 ayında 10.707, 2023 Temmuz 20.462, 2023 Ağustos ayında 19.329, 2023 Eylül ayında 15.641, 2023 Ekim ayında 16.064 ve geçtiğimiz kasım ayında Nio sadece 1 ayda 15.959 araç teslimi yapmıştır. Kümülatifte araç teslimat sayısı 431.582 adet araca ulaşmıştır.

Yine geçtiğimiz ay Nio, Geely ve Cahngan pil standartları, pil değiştirme teknolojisi, pil değiştirme ağının genişletilmesi ve işletilmesi, değiştirilebilir model geliştirme ve pil varlık yönetimi konularında kapsamlı bir işbirliği yürütme konusunda ortaklık yapacaklarını duyurdu.

NIO HOUSE YANİ NİO EVİ

nio house

Nio House, yüzyıllık otomobil devlerinin modifiye, aksesuar ve fun kitlesine satılan armalı ürünlerden daha çok elektrikli araçların yani otomotiv sektörünün değişim teknolojisine hitap edercesine farklı bir deneyim sunuyor.

Nio House’lar, NIO'nun otomotiv endüstrisindeki kullanıcı deneyimini yeniden düşünmesinin ve yeniden şekillendirmesinin bir temsili olmuştur. İlk NIO Evi'nin Pekin'de açıldığı Kasım 2017'den bu yana NIO, 6'sı Avrupa'da olmak üzere dünya çapında 134 NIO Evi açtı.

Nio House’ta Nio Life’ın ürünlerini sergileyen Blue Sky Lab, NIO Racing, EPedition ve NOMI dahil sınırlı tasarımcı koleksiyonları sergilenip satılıyor.

Nio House’lar paslanmaz çelik ve fotovoltaik enerji kullanıp sıfır karbonlu ev şeklinde inşa ediliyor. LEED GOLD sürdürebilirlik ve sağlık standartlarına göre inşa ediliyor. Aydınlatmada güneş ışığından faydalanılıyor, gölgeleme kullanılyor ve aşırı ısı filtreleme sistemi var. Nio House’ta araç teslimatı, kafeterya, …vb. amaç Nio kullanıcılarını benzersiz bir yaşam tarzı ve akıllı üretimle buluşturmaktır.

Nio Evi yani Nio House, NIO kullanıcıları, aileleri ve arkadaşları için bir yaşam alanıdır. NIO House, kullanıcılara otomobilin ötesine geçen deneyimler sunarak NIO'nun otomobil sahipliği vizyonunu temsil ediyor.

NIO, Çin Otomotiv Mühendisleri Derneği China SAE ile berbaber Formula Students China'yı (FSC) desteklemeye devam edecek. NIO'nun Formula Öğrenci Elektrik sınıfı (FSEC) ve Formül Öğrenci Otonom sınıfının (FSAC) ana sponsoru olmuştur.

Nio, Kanada  merkezli , sürdürülebilir bir ekonomiyi geliştirmeye odaklanan bir medya ve araştırma şirketi olan Corporate Knights Global 100 listesinde yer aldı. Dünya çapında değerlendirilen 6.720 şirket arasında NIO genel klasmanda 79. sırada yer aldı. NIO sürdürülebilir gelir, görevler ve enerji kullanımı, yatırım, çalışan performansı ve tedarikçi performansı konularında öne çıktı.

Ekleme Tarihi: 28 Oca 2024 09:00