MADRİD — Avrupa Kamu Savcılığı (EPPO), İspanya'da 69 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının yaşandığı Madrid-Sevilla hızlı tren hattının yenilenmesinde kullanılan Avrupa Birliği (AB) fonlarına ilişkin dolandırıcılık şüphesiyle ikinci bir soruşturma başlattı.
Savcılıktan yapılan yazılı açıklamada, hızlı tren hattının güvenlik, sinyalizasyon ve haberleşme altyapısının modernizasyonu için tahsis edilen AB fonlarının harcanma sürecinde usulsüzlük yapılıp yapılmadığının mercek altına alındığı bildirildi. Resen başlatılan soruşturmaya İspanya Jandarmasının Merkezi Operasyon Birimi (UCO) operasyonel destek sağlıyor.
Kapsamında İspanya Demiryolu Altyapı İdaresi (ADIF), Devlet Demiryolu Güvenliği Ajansı (AESF) ve Sayıştay nezdinde kapsamlı mali ve idari incelemeler gerçekleştirilecek. EPPO, konuya yönelik yoğun kamuoyu ilgisi nedeniyle adli sürecin kamuoyuna duyurulduğunu, ancak dosyanın selameti açısından bu aşamada daha fazla ayrıntı verilmeyeceğini açıkladı.
Söz konusu hatta ilk inceleme, 28 Ekim'de Toledo'nun Urda ile Los Yebenes ilçeleri arasında iki hızlı trenin çarpışmasıyla sonuçlanan ve 69 kişinin yaşamını yitirdiği faciadan yaklaşık 7 ay önce açılmıştı.

