Kripto Paralar Güncelleme Tarihi: 23 Eyl 2022 04:00

Bitcoin ve Kripto Para Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Bitcoin madenciliği nasıl yapılır? Sorularının yanıtlarını sizler için tüm detayları ile birlikte derledik.

Bitcoin ekran kartları

Bitcoin Madencilik Nedir?

Bitcoin madenciliği; bu kripto para ile gerçekleşen işlem kayıtlarını blockchain adlı açık deftere kaydetme işlemidir. Her bir işlemin doğrulanabilmesi ve ağın her bir kullanıcısının bu deftere erişebilmesi için gereklidir. Ayrıca geçerli Bitcoin işlemlerini, başka bir yerde harcanmış olan parayı tekrardan harcama girişimlerinden ayırt etmek için de kullanılır. Aşağıdaki şemada basit şekilde açıklıyoruz

Bitcoin Madencilik Nasıl Yapılır Detaylı Anlatım

KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

  • Bitcoin madenciliği yapmak için ise ekran kartı, hard disk, işlemci gibi teknik donanımlara ihtiyaç duyulur. CPU, GPU, FPGA işlemci tipleri madencilik yapmak için tasarlanan donanımlardır.
  • Bitcoin üretiminde işlem hızı yüksek cihazların seçilmesi, işlemlerin daha hızlı sürede yapılmasını sağlar. Madenci yazılımının çalışması için ihtiyaç duyulan şey ise sanal kripto para cüzdanında belirli bir miktar kripto para bulunmasıdır. Birçok para biriminin madenciliğinde Proof of Work yöntemi kullanılırken CPU madenciliğinde ise Hisse Kanıtı yöntemi kullanılır.
  • ASIC madenciliğinde ise üst düzey teknolojiye sahip teknik donanımlar kullanılır. Bu kazım yönteminde bloklar üzerine entegre edilen matematiksel problemler daha kısa sürede hesaplanarak bitcoin madenciliği yapılır.
  • Yüksek hesaplama hızı ile üretilen Bitcoin ve benzeri paralar, Proof of Work yöntemi ile çalışır ve üretim kapasitesini de ASIC madenciliği karşılar. Grafik İşlemci Birimi yani GPU madenciliğinde ihtiyaç duyulan en önemli ekipman ise ekran kartıdır ve yüksek kapasiteli ekran kartları ile madencilik daha hızlı yapılır.

İş Kanıtı Nedir ? — dolandırıcı eylemlere karşı kullanılan ekonomik önlem; hizmet istemcisinden iş gerektirir, bu da genellikle bilgisayar tarafından işlem süresi anlamına gelir.

Kripto para madenciliğini yapmak için diğer seçenek bulut madenciliğidir. Bulut madenciliğini genellikle teknik donanımı ve zamanı kısıtlı olan kullanıcılar tercih eder. Bulut madenciliği yapmak isteyenler şirketler tarafından satışa sunulan işlem gücünü para karşılığı kiralayarak ve şirket kullanıcılar adına kripto madenciliği yapar.

Hash Nedir ? — herhangi bir boyuttaki verilerden oluşturulabilen sabit uzunlukta benzersiz rastgele basamak dizisi

Ödüller

Bitcoin madenciliği her bir işlemi onaylayarak ve her birinin yasal olduğundan emin olarak Bitcoin topluluğuna hizmet etmektedir. Hepsi özellikle maden bloklarına yönelik yazılan yazılımlar kullanarak birbirleriyle yarışırlar. Ne zaman yeni bir blok 'işlenirse', madenci bir ödül alır.

Bitcoin sayısı sınırlı sayıda, bu nedenle daha fazla coin madenlendikçe biri daha değerli hale gelmekte. Bu nedenle, blok başına Bitcoin miktarı azalacak olsa da, madencilerin ödüllerinin değeri aynı kalacak hatta yükselecektir.

Bitcoin Zorluğu Nedir ? — doğru bir hash elde etmenin ne kadar zor olduğunun bir ölçüsü.

Bir grup bilgiden hash elde etmek son derece kolay. Bu sebeple, kullanıcıların saniyede binlerce işlem bloğu oluşturmalarını ve mevcut tüm Bitcoin'leri dakikalar içinde madenlemelerini engellemek için, Bitcoin ağının işlemi bilinçli bir şekilde zorlaştırması gerekir.

Bir madenci, doğru çözümü her zaman ilk bulan kişidir. Bu daha sonra tüm ağa yayınlanır ve diğer düğümler çözümün doğru olup olmadığını kontrol eder. Her şey yolundaysa, yeni blok, blok zincirine eklenir.

Blok ödülleri, ağdaki herkesin sürece katılmasını ve ağın düzgün çalışmasını sağlamaya teşvik eder. Madencilik olmadan, blockchain teknolojisi bizim bildiğimiz şekilde çalışamaz.

Daha fazla Bitcoin birimi çıkarıldıkça, kriptografik bulmacaların zorluğu da artar. Madencilerin aynı miktarda Bitcoin kazanmaya devam etmeleri için bulmacaları çözme amacıyla hesaplama güçlerini artırmaları gerekmektedir.

Bulmaca çözme mekanizması, Bitcoin ağını saldırganların yarattığı tehlikeden korumak için gereklidir. Örneğin, birisi Bitcoin blok zincirindeki işlemleri tersine çevirmek isterse, bu tüm ağın bilgi işlem gücünün %51'ini alır (= %51 saldırısı).

Bununla birlikte, saldırıdan önce doğrulanmış işlemleri değiştirmek çok zor olduğu için böyle bir soygun oldukça pahalı ve sonuçsuz bir çabaya neden olacaktır. Bir işlem ne kadar eski olursa, soygun da o kadar zor olur.

Ayrıca, Bitcoin protokolü hiçbir zaman 21.000.000 Bitcoin'den fazla olmayacağını zorunlu kılıyor. Bu, Bitcoin arzının sınırlı olduğu, ayrıca arzın tamamının sabit ve nadir olmasının bir sonucu olarak, Bitcoin’in değerine potansiyel olarak katkıda bulunduğu anlamına gelir.

Ekleme Tarihi: 23 Eyl 2022 04:00