Siyaset

Booking İçin TBMM'de Kritik Adım: Yasa Teklifi Genel Kurulda

TBMM Genel Kurulu, yabancı konaklama platformlarına 5 milyon liralık izin şartı getiren yasa teklifini yeni haftada görüşecek.

Booking İçin TBMM'de Kritik Adım: Yasa Teklifi Genel Kurulda - Dosya Haber Manşet
🎙️ Haberi Sesli Dinle:

ANKARA — Türkiye'de 9 yıldır erişim engeli bulunan çevrim içi rezervasyon devi Booking'in yeniden faaliyet göstermesinin yolunu açabilecek yasal düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun gündemine geliyor.

Yeni haftada Genel Kurul'da görüşülmesi planlanan Yabancı Dijital Konaklama Platformları Kanunu Teklifi, yurt dışı merkezli rezervasyon sitelerinin Türkiye'de hizmet verebilmesi için ilgili bakanlıktan izin belgesi almasını zorunlu kılıyor. Teklif kapsamında iki yıl geçerli olacak izin belgesi için 5 milyon TL ücret öngörülürken, bu tutarın her yıl yeniden değerleme oranında artırılması planlanıyor.

İzin şartı tek başına erişim engelini kaldırmıyor

Yasa teklifinin kabul edilmesi platformlar açısından yeni bir yasal çerçeve oluştursa da Booking'e yönelik mevcut erişim engelinin otomatik olarak kalkmasını sağlamayacak. Platformun Türkiye'de yeniden rezervasyon işlemlerine açılması, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ilgili idari ve yargısal süreçlerin tamamlanmasına bağlı olacak.

Düzenlemeyle birlikte izin belgesi kapsamındaki faaliyetlerden kaynaklanan uyuşmazlıklarda Türk mahkemeleri yetkili kılınacak ve Türk hukuku uygulanacak. Ayrıca yabancı platformlar, dijital hizmet vergisi matrahı esas alınarak Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansına on binde 7,5 oranında turizm payı yatıracak.

İzin belgesi almadan faaliyet gösteren veya belgesi iptal edilen sitelere erişim engeli uygulanabilecek. Bakanlığın zorunlu kıldığı yazılım ve teknik altyapıyı işler durumda bulundurmayan şirketlere ise 500 bin TL idari para cezası kesilebilecek.

İlgili Haberler