İran savaşı Türkiye turizmi sektörünü nasıl etkiler?
İran savaşı Türkiye turizmini de etkiliyor. Sınıra yakın kentlerde rezervasyonlar iptal edilirken sektör temsilcileri yaz sezonu için temkinli konuşuyor.
İran Savaşı Turizmi Tehdit Ediyor
🌍 Van / Antalya – 16 Mart 2026 — ABD ve İsrail’in 28 Şubat 2026 tarihinde İran’a yönelik başlattığı saldırılarla başlayan savaş, Türkiye turizm sektöründe endişe yaratmaya başladı. İran’a yakın şehirlerde tur ve otel rezervasyonlarının büyük bölümü iptal edilirken, Ege ve Akdeniz kıyılarında ise henüz ciddi bir düşüş yaşanmadığı belirtiliyor. Sektör temsilcileri, savaşın uzaması halinde yaz sezonunun risk altına girebileceği uyarısında bulunuyor.
📉 Sınır Kentlerinde Turizm Neredeyse Durdu
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre İran, Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler arasında Rusya, Almanya, İngiltere ve Bulgaristan’ın ardından beşinci sırada yer alıyor. 2025 yılında Türkiye’yi ziyaret eden İranlı turist sayısı 3,3 milyonu aştı.
Ancak savaşın başlamasının ardından özellikle Van, Ağrı, Kars ve Şırnak gibi İran sınırına yakın şehirlerde turizm faaliyetleri ciddi şekilde geriledi. Her yıl 21–24 Mart tarihleri arasında kutlanan Nevruz Bayramı döneminde bu şehirlere yoğun turist akını yaşanırken, bu yıl rezervasyonların neredeyse yüzde 100’ü iptal edildi.
Van merkezli bir turizm şirketinin yetkilileri, savaş nedeniyle İran ve Kuzey Irak turlarının tamamen durduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu yıl Ramazan ve Nevruz aynı döneme denk gelmesine rağmen savaş nedeniyle tüm işler kesildi. Son iki haftada iptaller yüzde 100’e ulaştı.”
🏖️ Ege ve Akdeniz İçin Şimdilik Büyük Risk Yok
Turizm sektörünün önemli temsilcileri ise Türkiye’nin ana turizm merkezlerinde şimdilik ciddi bir kriz yaşanmadığını söylüyor. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, özellikle Antalya, Bodrum ve İstanbul gibi destinasyonlarda büyük iptaller olmadığını ifade etti.
“Şu anda rezervasyonlarda bir duraklama var ancak yoğun bir iptal söz konusu değil.”
Sektör temsilcilerine göre Türkiye’nin en güçlü turist pazarları olan Rusya, Almanya ve İngiltere kaynaklı rezervasyonlar ise büyük ölçüde planlandığı gibi devam ediyor.
💰 Küresel Turizmde Büyük Kayıp Bekleniyor
Uluslararası ekonomi danışmanlık şirketi Oxford Economics tarafından yapılan analizlere göre İran savaşı küresel turizmde ciddi bir daralma yaratabilir. Araştırmaya göre 2026 yılında Ortadoğu’ya yönelik turist akışında yüzde 11 ile yüzde 27 arasında düşüş bekleniyor.
Bu düşüşün dünya genelinde 23 ila 38 milyon turist kaybına ve 34 ila 56 milyar dolar arasında turizm harcaması kaybına yol açabileceği tahmin ediliyor.
Türkiye’nin 2025 yılında 64 milyon turist ve 65 milyar dolar turizm geliri elde ettiği hatırlatılırken, 2026 için hedefin 65 milyon turist ve 68 milyar dolar gelir olduğu açıklanmıştı.
🔎 Kritik Süreç: Önümüzdeki 4–6 Hafta
Turizm uzmanlarına göre savaşın kısa sürede sona ermesi halinde Türkiye’nin yaz sezonu hedeflerinde büyük bir değişiklik yaşanmayabilir. Ancak çatışmaların uzaması durumunda özellikle Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelen turist sayısında önemli düşüşler yaşanabileceği belirtiliyor.
Sektör temsilcileri, önümüzdeki 4–6 haftalık dönemin 2026 yaz sezonunun kaderini belirleyebilecek kritik bir süreç olduğuna dikkat çekiyor.
