Kira gelir vergisi dönemi başladı: Mülk sahipleri dikkat!
Gayrimenkulden kira geliri elde eden milyonlarca taşınmaz sahibi için beyanname ve vergi ödeme dönemi 1 Mart’ta başladı.
📍 Ankara – 1 Mart 2026 – 2025 takvim yılında konut ve işyerlerinden kira geliri elde eden mülk sahipleri için beyanname verme dönemi bugün itibarıyla başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden kira gelirine ilişkin beyanname verilebilecek. İstisna tutarlarını aşan kira gelirine sahip olanlar vergiye tabi olacak.
Kimler beyanname verecek? 📊
2025 yılı içinde:
- Konutlardan 47 bin TL’nin,
- İşyeri kiralarından 330 bin TL’nin
üzerinde gelir elde eden mülk sahiplerinin beyanname vermesi gerekecek. Bu sınırların altında gelir elde edenler, vergi yükümlülüğü doğmadan beyanname vermeyecek.
Beyanname işlemleri, GİB’in resmi internet sitesi üzerinden “Hazır Beyan Sistemi” aracılığıyla yapılabiliyor. Ayrıca Dijital Vergi Dairesi üzerinden de beyanname verilebilecek. Mülk sahiplerinin, e-devletle giriş yaparak sistem üzerinden gerekli bilgileri doldurması yeterli olacak.
Vergi ödeme takvimi 🗓️
Elde edilen kira gelirine ilişkin gelir vergisi iki eşit taksitte ödenebilecek:
- İlk taksit ve damga vergisi: 31 Mart 2026’ye kadar,
- İkinci taksit: 31 Temmuz 2026’ye kadar.
Vergiler, Dijital Vergi Dairesi, anlaşmalı bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri üzerinden ödenebilecek.
Her bir mülk sahibinin ayrı ayrı beyanname vermesi gerektiği belirtiliyor. Aile fertlerinin ortak mülkiyetindeki taşınmazlarda her ortak, kendi payı üzerinden beyanname dolduracak.
Mülk sahiplerinin yükümlülüğü 🔎
Kira gelirlerinden vergi ödenmesi, kamu finansmanında önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Vergi yükümlülüğünün zamanında yerine getirilmemesi durumunda ise gecikme faizi ve cezai işlemler gündeme gelebilir. Dolayısıyla mülk sahiplerinin takvimlere dikkat etmesi önem taşıyor.
