DÜNYA — Bu açıklamayla ilgili görüşleri sorulan Donald Trump, "Büyük ölçüde doğru" dedi.
JD Vance, seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı X paylaşımında, "Kaybetmemizin nedeni savaş" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump da Vance sonrası, seçimlerle ilgili ilk değerlendirmesini yaptı. Trump, Beyaz Saray'daki balo salonunun inşaatını incelerken ayak üstü soruları yanıtladı. Vance'in "İran'ın yenilgide başrol oynadığı" değerlendirmesi için, "Büyük ölçüde doğru" dedi ve "Kısa vadede benzin fiyatlarını biraz yükseltti" ifadelerini kullandı.
"Kaybetmemizin nedeni savaş"
Donald Trump, seçmenleri rahatsız edenin savaşın kendisi değil, benzin fiyatları olduğunu kaydetti ve karar vermek zorunda kalsa "yine aynı şeyi yapacağını" ifade etti Savunma Bakanı Pete Hegseth ile ilgili olarak ise Trump, onu görevden almayı düşünmediğini ifade etti. Hegseth'in "çok iyi bir iş" çıkardığını söyledi. Trump, Kongre'yi kazanan Demokratlarla, "yıkıcı" olmadıkları sürece çalışmaya açık olduğunu belirtti.
Vatandaşların alması gereken önlemler ve uyarılar
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, Amerikalıların "savaşa hayır" dediğini savunurken, İran medyası ise Tahran ile girilecek yeni bir askeri çatışmanın giderek artan siyasi bedeline dikkat çekti. BBC Washington muhabiri Daniel Bush'un analizi: Görevdeki bir başkan yardımcısının, partisinin ara seçimlerde aldığı yenilgi hakkında bu denli açık sözlü konuştuğu, üstelik başkanla arasına mesafe koyar gibi göründüğü bir örneğe yakın dönemde rastlamak pek mümkün değil. JD Vance, partinin geleceğine dair "samimi tartışmanın", Cumhuriyetçilerin Kongre üzerindeki kontrolünü kaybetmelerine İran savaşının yol açtığını kabul etmekle başlaması gerektiğini söyledi.
Trump, İran savaşı ve yükselen benzin fiyatlarının yenilgide rol oynadığını kabul etti ancak savaşı başlatmış olmaktan pişmanlık duymadığını belirtti. Vance ise bir adım daha ileri giderek, Cumhuriyetçilerin bu savaşın siyasi bedellere değip değmediğini tartışabileceklerini ifade etti. Vance uzun süredir kamuoyu önünde savunduğu bu savaşa karşı olduğunu açıkça söylemekten ise kaçındı.

