Eğitim Güncelleme Tarihi: 12 Tem 2024 11:00

Yeni Pazar Üniversitesi'nde diplomalar geçersiz

Yeni Pazar Üniversitesi adı altında faaliyet gösteren ve 168 ülkede 4 bine yakın öğrencisi olduğu iddia edilen kurumun aslında hiç var olmadığı ortaya çıktı.

yeni pazar üniversitesi

Sahte Üniversite İddiası! Diplomalar Geçersiz, Rektör Lise Mezunu Çıktı

Yeni Pazar Üniversitesi adı altında faaliyet gösteren ve 168 ülkede 4 bine yakın öğrencisi olduğu iddia edilen kurumun aslında hiç var olmadığı ortaya çıktı. Bu sözde üniversiteye kayıt olmak için 2 ila 4 bin euro ödeyenler, diplomalarının sahte olduğunu anlayınca hukuki yollara başvurdu. Soruşturma kapsamında birçok skandal ortaya çıkarken, "edu.tr" uzantılı web sitesindeki iletişim bilgilerinin yanıtsız olduğu belirlendi. Rektör olarak görülen Ali İlseven'in ise 'Profesör' değil lise mezunu olduğu iddia edildi.

Uzaktan Eğitim ve Sahte Diplomalar

Sözde üniversitenin uzaktan eğitim verdiği ve 168 ülkede 4 bine yakın öğrencisinin olduğu iddiası büyük yankı uyandırdı. Üniversiteye kayıt olanlar, 2-4 bin euro ödeyerek aldıkları diplomaların sahte olduğunu fark edince, bazı mağdurlar CİMER'e şikayette bulunurken bazıları da dava açtı.

Suç Duyurusu ve Skandallar

Adliyeye verilen suç duyurusunda, üniversitenin rektörü olarak görünen Ali İlseven'e, devlet kurumlarını ve üniversiteleri taklit eden internet siteleri kurarak kayıt olan insanlara sahte diploma verme suçlamasında bulunuldu. Soruşturma sonucunda, Yeni Pazar Üniversitesi hakkında birçok skandal gün yüzüne çıktı. Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ'da faaliyet gösterdiği iddia edilen üniversitenin rektörü olarak görülen Prof. Dr. Ali İlseven'in aslında akademik bir kaydının olmadığı ve lise mezunu olduğu ortaya çıktı.

"Edu.tr" Uzantısının Alınması ve İletişim Sorunları

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, YÖK'ün bu iddiaların takipçisi olacağı öğrenildi. Ayrıca, Yeni Pazar Üniversitesi'nin "edu.tr" uzantısını nasıl aldığı da merak konusu oldu. Üniversitenin internet sitesindeki iletişim bölümünde sadece e-posta adresi ve Kosova'ya ait bir telefon numarası bulunuyor, ancak bu numara hiçbir zaman cevap vermiyor.

Uzman Görüşleri

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, sahte bir üniversitenin "edu.tr" uzantısını kullanamayacağına dikkat çekti. Savcılığın YÖK ve domain şirketi ile yapacağı görüşmeler sonucunda, skandalın nasıl gerçekleştiğinin ortaya çıkacağı vurgulanıyor.

Ekleme Tarihi: 12 Tem 2024 11:00