Çevre Güncelleme Tarihi: 21 Ağu 2023 18:00

1954 yılından bu yana bir hava durumu bu denli kötü olmadı

Sıcaklık ve yangın Avrupa'yı vururken İsviçre'nin üzerinde rekor yükseklikte sıfır derece çizgisi balonu 1954'ten bugüne en farklı veriye ulaştı.

Hava Balonu

Hava balonu, yaz sonu sıcak hava dalgasının ortasında sıcaklık 0C'ye düşmeden önce 5.300 metreye tırmanıyor.

Meteoroloji uzmanları, yaz sonu sıcak hava dalgası ve orman yangınlarının kıta Avrupa'sının büyük bir bölümünü etkisi altına almaya devam etmesi nedeniyle, İsviçre'deki bir meteoroloji balonunun, sıcaklık 0 C'ye (32F) düşmeden önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde 5.300 metreye (17.400ft) tırmanması gerektiğini söyledi.

Pazartesi günü Atina'nın kuzeyinde çıkan yangında bir kişi ölü bulunurken, Yunan hükümeti ülke genelinde "aşırı" yangın riski uyarısında bulundu ve Fransa anakarasının yarısından fazlasında kehribar rengi sıcaklık alarmı verildi.

MétéoSuisse, özellikle dağlık bölgelerde önemli bir meteorolojik belirteç olarak kabul edilen ve sıcaklığın donma noktasının altına düştüğü yükseklik olan sıfır derece çizgisinin gece boyunca 5.298 metrede ölçüldüğünü söyledi.

Servis, İsviçre'nin batısındaki Payerne'den uçurulan bir meteoroloji balonu tarafından kaydedilen bu rakamın "gözlemin başladığı 1954 yılından bu yana bir rekor" olduğunu ve "sadece geçen yıl Temmuz ayında kaydedilen" bir önceki en yüksek seviye olan 5.184 metreyi geçtiğini söyledi.

MétéoSuisse, 0C çizgisinin "bitki örtüsünü, kar çizgisini ve su döngüsünü etkilediğini, dolayısıyla insanların, hayvanların ve bitkilerin yaşam alanları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu" söyledi. 1991-2020 yılları arasında deniz seviyesinden ortalama 2.570 metre yükseklikte olan bu hat, kış aylarında 1.000 ila 2.000 metre, yaz aylarında ise 3.000 ila 4.000 metre arasında dalgalanıyordu.

Sıcaklık

Son yıllarda "antropojenik iklim değişikliğinin sıfır derece çizgisinin yüksekliğinin her mevsimde önemli ölçüde artmasına neden olduğunu" belirten servis, gösterge için art arda gelen rekorların hepsinin son 10 yılda kırıldığına dikkat çekti.

Uzmanlar, kıta Avrupa'sında Alpler üzerinde yoğunlaşan istisnai bir yüksek basınç alanının, en azından Çarşamba gününe kadar birçok bölgede sıcaklıkları rekor ya da rekora yakın seviyelere çıkarması beklenen bir ısı kubbesi yarattığını söyledi.

Yunanistan'da, Atina'nın yaklaşık 60 mil (100 km) kuzeyindeki Boeotia yakınlarında çıkan yangın sırasında hayvanlarını kurtarmaya çalışan bir çoban ölü bulundu. AFP'nin haberine göre, bir plajda ve yangının yakınındaki iki toplulukta yaşayan insanlara tahliye emri verildi.

Pazartesi günü Eğriboz adasında bir orman yangını daha çıkarken, Yunanistan'ın kuzeydoğusundaki liman kenti Dedeağaç yakınlarında da yangınlar üçüncü gününde de kontrolden çıkarak devam etti ve hafta sonu 12 yerleşim birimi tahliye edildi. Sivil Savunma Bakanı Vassilis Kikilias, ülke çapında "aşırı kamu teyakkuzu" çağrısında bulundu.

İspanya'da devlet hava durumu ajansı Aemet, Endülüs'ün güney bölgesindeki beş ili sarı alarm durumuna geçirerek Sevilla, Córdoba ve Guadalquivir vadisinde sıcaklıkların 40C'nin üzerine çıkmasının beklendiği uyarısında bulundu.

Kanarya Adaları'nda ise itfaiyeciler, Tenerife'de kasıtlı olarak başlatılan ve 12.000'den fazla insanı evlerini terk etmek zorunda bırakan ve 8.400 hektardan (20.800 dönüm) fazla çam ormanını kül eden kontrolden çıkmış bir yangınla mücadelede ilerleme kaydediyordu.

Kanarya Adaları'nın bölgesel lideri Fernando Clavijo "En kötüsü geride kaldı" dedi. "Bugün de çalışmaya devam edeceğiz, çeperleri sağlamlaştıracağız. Henüz kontrol hakkında konuşamayız - tüm cepheleri stabilize edip edemeyeceğimizi göreceğiz."

Fransa'da Rhone vadisinde rekor sıcaklıklar beklenirken, sıcaklıklar Salı ve Çarşamba günü zirveye ulaşacak. En yoğun sıcaklığın, cıvanın şimdiden 40C'yi aştığı güneyde yaşanacağı tahmin ediliyor.

Ülkenin 96 anakara departmanından ellisi kehribar rengi sıcaklık alarmı verirken, bazılarının önümüzdeki birkaç gün içinde maksimum kırmızı uyarıya geçmesi bekleniyor. MétéoFrance, "Özellikle Salı günü Rhône vadisinde rekorlar kırılabilir," dedi.

Ekleme Tarihi: 21 Ağu 2023 18:00