Çevre Güncelleme Tarihi: 4 Oca 2024 14:00

2 bin yıldır uyuyan faylar uyanıyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası uyardı: 2 bin yıldır uyuyan faylar uyanıyor, deprem olmaz denilen yerlerde oluyor.

deprem

2 Bin Yıldır Uyuyan Faylar Uyanıyor! "Deprem Olmaz Dediğimiz Yerlerde Hareketlilik Var"

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, "Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti" dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, 1999 Körfez depreminin önemli bir tarih olduğunu belirterek, kıta içi diri faylar açısından Türkiye'nin dünyanın en önemli yerlerinden biri olduğunu vurguladı. Onalan, Türkiye'de 500'e yakın deprem üretebilecek potansiyele sahip fay olduğunu, 24 il ve yüzlerce ilçenin bu faylar üzerinde yer aldığını ifade etti.

ege

Onalan, "Türkiye'deki kamu kurumları ve üniversitedeki bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre, ülkemizde şu anda 500'e yakın deprem üretme potansiyeli olan fay var. 24 il ve yüzlerce ilçemiz bu fayların üzerinde yer alıyor. Ülkemiz ya fayların üzerine ya da en çok zararın olduğu alüvyon ovaların üzerine yerleşti. Sonuçta bir yüzyıl içerisinde neredeyse 200 bine yakın insanımızı kaybettik. Bu bir kader değildir" diye konuştu.

Onalan ayrıca, yerleşim alanlarının planlanırken jeolojik koşulların göz önünde bulundurulması gerektiğini ve bu konuda ciddi iradenin ortaya konulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, "30 Ekim 2020'de bir akıl tutulması yaşadık. 70 kilometre uzaklıktaki bir fay geldi, Bayraklı'da 117 yurttaşımızın canını aldı. Bu bize bir uyarıydı, İzmir'de bir deprem olmadı. İzmir'de deprem üretecek faylar henüz kırılmadı ama kırılmayı bekliyor. Bu faylar kırıldığında İzmir'in durumu ne olacak, tartışılması lazım. Oda olarak meclise fay yasası sunduk. Bunun mutlaka alt yapısının oluşturulup, diri faylar üzerine yerleşen kentlerle ilgili çalışma yapmalıyız" dedi.

'Diri Fay Sayısı, 200'den 500'e Çıktı'

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Koray Çetin Onalan, Anadolu coğrafyasının genç olduğunu ve hala oluşumunu tamamlamadığını ifade ederek, fayların eskiden beri bulunduğunu söyledi. Onalan, "Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı. Oraya gidip, araştırma yaptığınızda bir diri fayın varlığını görüyorsunuz. Bu faylar artacak" şeklinde konuştu.

izmir

'Yarın Deprem Olduğunda İzmir'de Hazırlığımız Yok'

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Onalan, "Bu fay ne zaman kırılacak?" sorusunun yersiz olduğunu ifade ederek, "Deprem riski altındaki ülkemizde, nasıl yurttaşlarımızı hayatta tutarız, bunu düşünelim. Afete karşı güvenli alanlar belirlemek zorundasınız. İstanbul depreminin yaklaştığı, İzmir'de de Tuzla Fayı'nın süresinin dolduğu söyleniyor. Bilim adamlarının çalışmalarından sonra ödev, merkezi ve yerel yöneticilerindir. Afet konusunda ciddi irade koymayacak insanları lütfen seçmeyin" diye konuştu.

'İzmir'de Hazırlığımız Yok'

İzmir için de uyarılarda bulunan Onalan, "İzmir'de mikrobölgeleme çalışması devam ediyor. Kentin belli bölümlerinde

Ekleme Tarihi: 4 Oca 2024 14:00