Çevre Güncelleme Tarihi: 10 Tem 2024 11:00

20 bin yıllık Cilo Dağları'ndaki buzullar eriyor

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 4 yıl önce Milli Park ilan edilen Hakkari'deki 4135 rakımlı Cilo Dağları'nda bulunan buzullar erimeye başladı.

buzul

20 Bin Yıllık Hikaye Bitiyor: Cilo Dağları'ndaki Buzullar Erimeye Başladı

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 4 yıl önce 'milli park' ilan edilen Hakkari'deki 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağları'nda bulunan buzullar, küresel ısınma nedeniyle her geçen yıl eriyor. Yıllar önce yer yer 200 metreyi aşan dikey buzul tabakaları, şu an 50 metreye kadar düştü.

Küresel Isınma Cilo Dağları'nı Tehdit Ediyor

Hakkari'nin 4 bin 135 rakımlı Cilo-Sat Dağları'nda, buzulların küresel ısınma nedeniyle erimeye başlaması, yöre insanını ve çevrecileri endişelendiriyor. 2020 yılında 'milli park' ilan edilen Cilo Dağları, her yıl Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen yüzlerce doğasever ve dağcı tarafından ziyaret ediliyor.

Buzulların Eriyişi Devam Ediyor

Cilo Dağları, geçtiğimiz yıl 1-2 Temmuz'da valilik organizasyonuyla 5'incisi düzenlenen festivale ev sahipliği yapmış ve festivale 20 bin kişi katılmıştı. Son yıllarda erimeye başlayan buzullar giderek alan kaybederken, uzmanlar önlem alınmaması durumunda buzulların kısa sürede yok olacağını belirtiyor.

cilo dağı-1

"200 Metrelik Dikey Tabakalar, 50 Metrelere Kadar Düştü"

Van YYÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, buzulların alan kaybı yaşadığını, yıllar önce 100-200 metrelik dikey tabakanın 50 metrelere kadar düştüğünü söyledi. Alaeddinoğlu, doğal miras olan buzulların korunması için İtalya'daki gibi örtüyle kaplanması gerektiğini belirterek, "Küresel ısınmaya bağlı olarak dünyada olduğu gibi Türkiye'de de benzer bir manzara var. Bunun en güzel örneği de Cilo'daki buzullar. Son 30 yılda çok ciddi bir erime süresine girdi. Son 10 yıldaki erime süreci giderek hızlanıyor" ifadelerini kullandı.

Son 30 Yılda Yüzde 50 Alan Kaybı

Son 30 yılda yüzde 50'den fazla alan kaybı olduğunu ifade eden Alaeddinoğlu, "Mevcut alan 500 hektarın altına düşmüş. Bu alan kaybeden yerler, güneşle temas eden bölgeler. Erime, nispeten kuzey yamaçlarda kalan bölgelerde daha yavaş. Ancak buzulların içinde de erimeler baş göstermiş. Çatlak ve yarıkların artmasıyla erimenin şiddeti de artıyor" dedi.

"Cilo Buzulları, Anadolu'nun En Eski Tanıkları"

Buzul erimelerinin bir diğer nedeninin insan kaynaklı olduğunu belirten Alaeddinoğlu, "İnsanlar buzulları deneyimlemek için zarar veriyor. O alanın tamamının korunması gerekiyor. Geçmişte yüzlerce metre derinliğindeki buzul kütleleri, artık çok daha sayılı metrelerin altına düşmüştür. Buzullar bu coğrafyanın en eski tanıkları. Onlar sadece birer doğa parçası değil, onlar bizim geçmişimiz. Bizim onlara sahip çıkmamız lazım" diye konuştu.

cilo dağı-2

Dünya Isındıkça Cilo Buzulları Erimeye Devam Edecek

Alaeddinoğlu, buzul erimelerinin bu şekilde devam etmesi halinde çok daha kötü durumlarla karşılaşılabileceğini kaydederek, "Geleceğe ilişkin bütün senaryolar sıcaklıkların artışını gösteriyor. Dolayısıyla Cilo buzulları da bundan nasibini alacak. 30 yılda yüzde 50'sini kaybettiğimiz bir alanı, sıcaklık artışı devam ederse, bunun yüzde 50'sini daha kaybedebiliriz. Buzul erimesi, Hakkari bölgesinde tarımsal faaliyetleri, hayvancılık ve insan faaliyetlerini etkileyebilir. Burası bir hazine ve bütün medeniyetlere tanıklık etmiş bir miras" dedi.

Ekleme Tarihi: 10 Tem 2024 11:00