Emlak Güncelleme Tarihi: 13 Eyl 2022 20:00

250 Bin Sosyal Konut Projesi ile ilgili tüm ayrıntılar

250 Bin Sosyal Konuta kimler, nereden, hangi belgelerle, ne kadar ödeyerek başvurabilir? Sosyal Konutlarla ilgili tüm ayrıntılar haberin detayında...

Toplu Konut Evler

Türkiye'de yaşanan hiperenflasyon nedeniyle kiralar ve ev fiyatlarında büyük artışlar oldu. Kiralar 4-5 kat artarken, evlerin fiyatları satın alınabilir olmaktan çıktı. Milyon TL'ye ev bulmak zorlaşırken sorunu "kira artış sınırlaması" veya "satılık evlerin fiyat denetimi" sonuç vermeyince Hükümet dar gelirliler için 250 bin sosyal konut projesini başlattı. Projenin detayları belli oldu.

Sosyal Konut Projesi'nde kaç konut yapılacak?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye'nin 81 bin ilinde toplam 250 bin konut inşa edilecek.

Sosyal Konut Başvuruları nereye yapılacak?

TOKİ'nin yaptığı 250 Bin Sosyal Konut Projesi'ne T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve T. Halk Bankası A.Ş.'nin projelerin yapılacağı ilde bulunan yetkili şubeleri ile E-Devlet üzerinden başvurulacak.

Sosyal Konut Başvuruları Hangi tarihler arasında yapılacak?

Sosyal Konut için başvurular 14 Eylül 2022 – 31 Ekim 2022 tarihleri arasında kabul edilecek. E-Devlet üzerinden yapılan başvurular için ise son başvuru tarihi 28 Ekim 2022.

Sosyal Konutlarda daireler kaç odalı olacak?

250 bin sosyal konut projesinde 2 oda 1 Salon (2+1) ve 3 Oda 1 Salon (3+1) olmak üzere iki farklı seçeneği var.

Konut sahipleri nasıl belirlenecek?

250 bin Sosyal Konut için başvurular alındıktan sonra Konut Belirleme Kurası ile kimlerin konut sahibi olacağı belli olacak.

Konut Belirleme Kurası ücretli mi?

Konut Belirleme Kurası'na katılmak isteyenler başvuru bedeli olarak 500 TL verilen hesaplara yatıracak.

Sosyal Konuta Kimler Başvurabilecek?

Sosyal Konut Başvuruları 5 farklı kesim başvurabilecek. 5 ayrı kategoriye ayrılan vatandaşların başvuruları kabul edilecek

Başvurular; 5 kategoride kabul edilecektir;

  1. "Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri"
  2. "En az %40 Engelli Vatandaşlarımız"
  3. "Emekli Vatandaşlarımız"
  4. "Yaşı 18-30 arasında olan Genç Vatandaşlarımız"
  5. "Diğer alıcı adayları"

250 bin Sosyal Konut ihalesi yapıldıktan sonra dairelerin "Şerefiyeli Satış Fiyatları" belli olacak. Başvuru sahipleri arasında Hak Sahibi Belirleme kurası çekilerek daire sahipleri belirlenecek.

Şerefiyeli Satış Fiyatı: "Aynı özelliklerde olan daireler için farklı fiyatların belirlenmesi işlemine şerefiye denir. Fiyatlar bu işlem ile artabilir ya da azalabilir. Aynı apartmanda, aynı katta ve aynı özellikte olan dairelerin fiyatları baktığı cepheye göre farklılık gösterebilir."

Kuranın ne zaman, nerede çekileceği TOKİ'nin sayfasında duyrulacak.

İhalenin sonuçlanması ile birlikte konutların sayısı, brüt ve net metrekareleri ve de fiyat bilgileri kesin olarak belli olacak .

Projeye yeterli başvuru ve talep olmaması durumunda veya zorlayıcı şartlar oluşursa konutların yapımı iptal edilirse bu konuda başvuru sahiplerine bilgi verilecek.

Sosyal Konutların Ödemesi Nasıl Yapılacak?

Hak Belirleme Kurası sonucu, ev almaya hak kazanan başvuru sahipleri konut bedelinin yüzde 10'unu peşin olarak ödeyecek. Kalan miktar ise 240 ay (20 yıl) taksitle ödenecek

Sosyal Konut Projesinde taksitler sabit mi yoksa artacak mı?

Konutlar yüzde 10 peşinat ve 240 ay vade ile satılacak. Kurayı kazananlar peşinatı ödedikten sonra geriye kalan miktar, her yıl Ocak ve Temmuz ayında yılda iki kez olmak üzere artacak. Artışlar 6 aylık dönemde Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak yapılacak. İlk artış sözleşme tarihi esas alınaraj Hükümet ve TOKİ tarafından belirlenecek. Kurayı kazananlarla sözleşme yapıldıktan sonraki ay ilk taksit ödemesi gerçekleşecek

250 Bin Sosyal Konut için Başvuru Şartları neler?

250 bin Sosyal Konut başvurusu yapabilmek için, başvuru sahibinin aşağıdaki şartları taşıması gerekiyor

  • T.C. vatandaşı olmak,

  • Proje ili sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olmak veya Proje il nüfusuna kayıtlı olması,

  • Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları dâhilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının bulunmaması, kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarının daha önce Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olmak. (Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri kategorisi hariç).

  • Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 16.000 TL (İstanbul İli için 18.000 TL) olması (Başvuru sahibinin ve eşinin, başvuru tarihi itibariyle gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dâhil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı kastedilmektedir.) (Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri kategorisi hariç)

  • Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi ve eşi adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecek, birden fazla başvuru yapılması durumunda başvurular geçersiz sayılacak.

  • Başvuruları yapacak vatandaşların; 18 yaşını tamamlamış olması.

  • Genç kategorisine başvuracaklar için 14/09/1992 tarihinden sonra doğan vatandaşların müracaatları kabul edilecek.

  • Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Kategorisine; TOKİ ve Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden "HAK SAHİPLİĞİ" onaylananlar başvuru yapabilecek. Sözleşme aşamasında konut başvurusu yapılan İl sınırları içerisinde son 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden alacakları belge veya başvuru yapılan İl nüfusuna kayıtlı olduklarına ait belge istenecek.

  • Konutlar, %10 peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli ve taksit başlangıçları konut teslimlerini takip eden ay itibariyle başlayacak şekilde konut satışı yapılacaktır. (Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri Kategorisinden bir kez konut satışı yapılacaktır.)

Sosyal Konutlar için bankadan yapılacak başvurularda istenen belgeler?

250 bin Sosyal Konut için 81 ilde Ziraat Bankası ve Halkbank Şubesi belirlenecek ve bu bankaların şubeleri yetkili olacak.

Bankalar sosyal konut projesi için hangi evrakları isteyecek?

  • Sosyal Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar "Nüfus Cüzdanı" ile konut projesinin yapılacağı ildeki yetkili Ziraat Bankası veya Halkbank şubesine başvurup "Başvuru ve Satın Alma Taahhütnamesi" imzalayacak.

  • TOKİ ve Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden "Hak Sahipliği" onaylanan Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri, sadece onlar için yetkili kılınan banka şubelerinden başvuru yapabilecek.

  • Engelli vatandaşlar için de Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik fotokopisi başvuru esnasında istenecek. Kimlik Kartının yanı sıra engelli vatandaşların tam teşekküllü devlet hastanelerinden aldıkları (en az % 40 engelli olduğuna dair geçerli sağlık heyet raporu) "Belge" ile de projeye başvurabilecek.

  • Engelli çocuğu olan aileler de bu imkandan yararlanabilecek. 18 yaş altı engelli çocuğu olan anne veya babalar kendi adlarına "Engelli" kategorisinden başvuru yapabilecek. Engelli çocuğu olan anne babadan da belge istenecek. Şayet başvuruları e-Devlet üzerinden kimlik kartı fotokopisi veya belge ile yapılmışsa sözleşme sırasında ebeveynden engelli çocuk belgesini ibraz etmesi istenecek.)

  • Kuraya katışmak isteyen "Emekli Vatandaşlar" da Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alacakları emekli kimlik belgesi veya emekli olduklarını gösteren resmi belge ile konut başvurusu yapabilecek.

  • Vefat eden emeklilerin, herhangi bir kurumdan emekli olmayan eşi de konut kurası için başvurabilecek. Vefat eden emeklinin aylık maaşını alan kızları bu imkandan yararlanamayacak. Emekliler veya vefat eden emekli eşi e-Devlet üzerinden başvuru yapmışsa konut sözleşmesi yapılırken emekli belgesini ibraz etmesi beklenecek.)

Sosyal Konutlar için E-Devlet üzerinden Başvuru Nasıl Yapılacak?

  • E-Devlet hesaplarına giren vatandaşlar, TOKİ'nin hizmetleri içerisinde yer alan Konut İşyeri Başvuru hizmetini aratarak başvuru yapabilecek.

  • E- Devlet üzerinden sosyal konut başvurusu yaparken başvuru ekranında ve ilan metninde aranan şartlar ve başvuru şartları ile birlikte bilgilendirme yer alıyor.

  • Vatandaş sözleşmeleri onayladıktan sonra E-Devlet üzerinden projeyi seçerek başvuruyu yapabilecek

  • Sosyal Konut için yapılan başvuruların durumu "E-Devlet Başvuru Listesi" ekranından takip edilebilecek

  • E-Devlet üzerinden yapılacak başvurular için son tarih 28/10/2022 olacak bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek

  • Engelli veya Emekli statüsünda E-Devlet üzerinden başvuranlar için sözleşme aşamasında engelli veya emekli olduklarına dair belge istenecek.

  • Vatandaşların E-devlet üzerinden başvuruları sonrasında telefonlarına Kısa Mesaj (SMS) ile bilgi verilecek. Başvuru sahibinden verilen IBAN hesabına başvuru ücreti 500 TL'nin belirlenen süre içerisinde EFT, Havale, ATM vb. yollar ile yatırılması istenecek. Başvuru yapıp ücreti yatırmayanların başvuruları iptal edilecek.

  • E-Devlet üzerinden başvurularını yapan vatandaşlar, ayrıca Banka şubelerinden başvuru yapmayacak

  • E-Devlet üzerinden Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri'nin başvuruları kabul edilmeyecek onların başvuruları ilgili Banka Şubeleri üzerinden alınacak.

250 bin Sosyal Konut için Kura nasıl olacak?

250 bin Sosyal Konut Projesine başvuran vatandaşların "Hak Sahibi Belirleme Kurası" noterlerin huzurunda; TOKİ veya Hükümet yetkilileri gözetim ve denetiminde gerçekleştirilecek.

  • 250 bin Sosyal Konut içinde yüzde 5'i (12 bin 500 konut) Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malullerine kontenjan ayrılacak.

  • Başvuruların ayrılan kontenjanı geçmesi durumunda hak sahipleri noter huzurunda kura ile belirlenecek.

  • Kura sonucu Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malullerinden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte yeniden kuraya tabi tutulacak.

  • Engelli vatandaşlara ayrılacak konut sayısı da 12 bin 500 adet (yüzde 5) olacak. Engellilik seviyesi yüzde 40 ve sütü olan "Engelli Vatandaşlara" da önce kuraya katılacak. Talep konut sayısından fazla ise kura sonucu hak sahibi olamayan engelli başvuru sahipleri diğer alıcılarla birlikte kuraya tabi tutulacaktır.

  • 250 bin Sosyal Konut içerisinde "Emekli Vatandaşlara" konut sayısının yüzde 20'si 50 bin kontenjan ayrılacak. Başvuruların kontenjanı aşması halinde hak sahipleri kura ile belirlenecek. Kurada hak sahibi olamayan emekli vatandaşlar diğer alıcılar kategorisindekilerle birlikte kuraya tabi tutulacak.

  • 250 bin Sosyal Konut içerisinde yüzde 20'si yani 50 bin konut da "Genç Vatandaşlara (18-30 yaş arası gençlere) ayrılacak. Başvuruların 50 bin geçmesi durumunda kura çekilerek hak sahipleri belirlenecek. Kurada hak sahibi olamayan 18-30 yaş arası gençler de diğer alıcılar ile birlikte kuraya tabi tutulacak.

  • Son olarak Sosyal Konutlar için başvuran adaylar için noter huzurunda kura çekilerek hak sahipleri belirlenecektir.

Kuranın ve çekiliş yerinin ne zaman nerede yapılacağı TOKİ'nin internet sayfasında açıklanacak.

Sosyal Konut çıkmayanlara başvuru ücretleri (500 TL) iade edilecek mi?

250 bin Sosyal Konut kirasında kurada ev çıkmayan başvuru sahiplerine, başvuru esnasında ödedikleri 500 TL, kuraların çekiliş tarihinden itibaren 5 (beş) iş günü içinde başvurunun yapıldığı Ziraat Bankası ve Halkbank'ın yetkili şubelerinden ve ATM'lerinden geri alınabilecek.

  • Sosyal Konut Projesinde Bağımsız Bölüm listesi ve Konutların Fiyatları belirlendikten sonra Konut Belirleme Kurası çekilecek

  • 250 bin konut için yeterince talep olmaması durumunda, sosyal konut için başvuran vatandaşların satın alacağı konutlar TOKİ tarafından belirlenecek ve kullanıma açılacak bloklar arasından, noter huzurunda kura ile sahiplerini bulacak.

  • Sosyal Konut İhalesi sonrasında konutların sayısında azalma olması durumunda; konut belirleme kurası ile birlikte ilk kurada belirlenen hak sahipleri arasından konut sayısı kadar hak sahibi belirleme kurası çekilecek.

Sosyal Konut Kurasında Kazananların Sözleşmeleri nerede imzalanacak?

250 bin konut ile ilgili Konut Belirleme Kurası sonrasında kazanan başvuru sahipleri TOKİ'nin tespit edeceği ve ilan edeceği tarihlerde Ziraat Bankası ve Halkbankası'na giderek sözleşme imzalayacak. Hangi şubelerin sözleşme yapmaya yetkili olduğu ilan edilecek.Kazananlar TOKİ konutları için bankalar vasıtası "Gayrimenkul Satış Sözleşmesi" imzalayacak.

Sosyal Konut Sözleşmesi imzalanırken hangi belgeler istenecek?

  • Sosyal Konut Kurası'nı kazanan başvuru sahiplerinden Nüfus Müdürlüğünden adrese dayalı kayıt sistemine göre konut projesinin bulunduğu il sınırları içerisinde 1 (bir) yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ettiğini kanıtlayacak belge alınacak.

  • Kurayı kazananlar başvuru tarihi itibariyle hane halkı gelirinin en fazla net 16.000 TL (İstanbul için 18.000 TL) olduğunu ispatlayan gelir belgelerini resmi olarak beyan edecek

  • Sosyal Konut Projesine başvuran adaylardan sözleşme esnasında Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartı fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporu ile en az yüzde 40 engelli olunduğunun belgelenmesi gerekiyor

  • Kurayı kazanan Emekli Vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olduklarına dair emekli kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren belgeyi sözleşme sürecinde sunacak.

  • TOKİ gerekli görmesi durumunda ek belgeler de talep edebilecek. Kura sahipleri İlan edilen tarihlerde bu belgeleri de ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlayacak.

Sosyal Konutların Fiyatları ne kadar?

Proje tanıtımında 2+1 evler için 608 bin TL, 3+1 evler için ise 780 bin TL fiyat belirlenmişti. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde fiyatlar 2+1 evin en küçük olanı 780 bin lira olacak. Yine İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler dışında diğer büyükşehirlerde de ev fiyatları 608 bin lira ile 780 bin lira arasında bir değerde olacak

Sosyal Konutlar ile ilgili KDV tutarı nasıl ödenecek?

3065 sayılı KDV Kanunu kapsamında anahtar teslim tarihinde, geçerli KDV oranı üzerinden tahakkuk edecek Katma Değer Vergisi tutarı peşin olarak kurayı kazananlardan tahsil edilecek.

Sosyal Konutların devir işlemleri ne zaman yapılacak?

Sosyal Konut Kurasını kazanan hak sahipleri sözleşme imzaladıktan sonra konutların borçlarının tamamını bitirmeden devredemeyecek. Gayrimenkul Satış İşlemleri Özel Hukuk Hükümlerine tabi olacak.

250 BİN SOSYAL KONUT PROJESİ

S.NO İLLER KONUT SAYISI

  1.  ADANA	             6.356
    
  2.  ADIYAMAN	     1.750
    
  3.  AFYONKARAHİSAR	     2.450
    
  4. AĞRI	             1.250
    
  5.  AKSARAY	             1.212
    
  6.  AMASYA	               950
    
  7.  ANKARA	            18.000
    
  8.  ANTALYA	             7.100
    
  9.  ARDAHAN	               250
    
  10. ARTVİN	               500
    
  11. AYDIN	             2.950
    
  12. BALIKESİR	     3.750
    
  13. BARTIN	               550
    
  14. BATMAN	             1.750
    
  15. BAYBURT	               252
    
  16. BİLECİK	               750
    
  17. BİNGÖL	               800
    
  18. BİTLİS	             1.000
    
  19. BOLU	               902
    
  20. BURDUR	               864
    
  21. BURSA	             8.650
    
  22. ÇANAKKALE	     1.250
    
  23. ÇANKIRI	               951
    
  24. ÇORUM	             1.800
    
  25. DENİZLİ	             2.950
    
  26. DİYARBAKIR           4.800
    
  27. DÜZCE	             1.100
    
  28. EDİRNE	             1.350
    
  29. ELAZIĞ	             1.651
    
  30. ERZİNCAN	       847
    
  31. ERZURUM	             2.100
    
  32. ESKİŞEHİR	     2.499
    
  33. GAZİANTEP	    10.024
    
  34. GİRESUN	             1.450
    
  35. GÜMÜŞHANE	       398
    
  36. HAKKARİ        	       804
    
  37. HATAY	             4.450
    
  38. IĞDIR	               550
    
  39. ISPARTA	             1.515
    
  40. İSTANBUL	    50.000
    
  41. İZMİR	            12.400
    
  42. KAHRAMANMARAŞ	     3.101
    
  43. KARABÜK	               700
    
  44. KARAMAN	               751
    
  45. KARS	               800
    
  46. KASTAMONU	     1.058
    
  47. KAYSERİ	             4.510
    
  48. KIRIKKALE	       719
    
  49. KIRKLARELİ	     1.050
    
  50. KIRŞEHİR	       939
    
  51. KİLİS	               550
    
  52. KOCAELİ	             5.200
    
  53. KONYA	             7.500
    
  54. KÜTAHYA	             1.800
    
  55. MALATYA	             2.251
    
  56. MANİSA	             4.100
    
  57. MARDİN	             2.400 
    
  58. MERSİN	             5.100
    
  59. MUĞLA	             2.600
    
  60. MUŞ	             1.150
    
  61. NEVŞEHİR	     1.069
    
  62. NİĞDE                1.000
    
  63. ORDU                 2.050
    
  64. OSMANİYE	     1.550
    
  65. RİZE	             1.100
    
  66. SAKARYA	             2.750
    
  67. SAMSUN	             3.750
    
  68. SİİRT	               950
    
  69. SİNOP	               600
    
  70. SİVAS                2.056
    
  71. ŞANLIURFA	     6.000
    
  72. ŞIRNAK	             1.450
    
  73. TEKİRDAĞ	     3.100
    
  74. TOKAT	             1.500
    
  75. TRABZON	             2.300
    
  76. TUNCELİ	               250
    
  77. UŞAK	             1.050
    
  78. VAN	             3.200
    
  79. YALOVA                 800
    
  80. YOZGAT               1.302
    
  81. ZONGULDAK	     1.450
    

Ekleme Tarihi: 13 Eyl 2022 20:00