Nedir Güncelleme Tarihi: 2 Tem 2024 11:00

31 yıl önce Sivas'taki Madımak Otel'de ne olmuştu?

Bugün, Sivas Madımak Oteli'nde 33 yazar, şair, aydın ve sanatçının yakılarak katledilmesinin 31. yıldönümü anılacak.

Madımak Otel

Madımak’ta Yiten Canlar Katliamın 31. Yılında Anılacak: Sivas’taki Törene Özel de Katılacak

Sivas Katliamı 31. Yılında Anılıyor

Bugün, Sivas Madımak Oteli'nde 33 yazar, şair, aydın ve sanatçının yakılarak katledilmesinin 31. yıldönümü anılacak. Katliamın acısı hafızalardaki yerini koruyor. Anma törenine birçok aydın ve siyasetçinin yanı sıra, Özel de katılacak.

Katliamın Arka Planı

1993 yılında Pir Sultan Abdal Derneği tarafından düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a giden aydınlar, “Cumhuriyet burada kuruldu burada yıkılacak” sloganlarıyla oteli yakarak katliamı gerçekleştiren gerici grupların hedefi oldu. Dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak Sivas’a giden aydınlar, bu trajik olayda hayatlarını kaybetti.

Olayın Gelişimi ve Katliam

2 Temmuz 1993’te cuma namazı sonrası bir araya gelen grup, Aziz Nesin’i hedef alarak Madımak Oteli'ne saldırdı. Akşam saatlerine doğru kalabalık 15 bin kişiyi buldu. Otelin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel çalışanı yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. İtfaiyenin müdahalede yetersiz kalması nedeniyle yangın kontrol altına alınamadı. Saldırı, iki günlük sokağa çıkma yasağının ardından durdurulabildi.

Yargılama Süreci ve Firari Sanıklar

Olayın hemen ardından 35 kişi gözaltına alınmış, sonrasında gözaltı sayısı 190’a kadar çıkmıştı. Ancak 66 kişi serbest bırakıldı ve geri kalanlar "Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışmak" suçuyla yargılandı. Yargılananlardan 37’si beraat etti. Takip eden yıllarda Yargıtay, Devlet Güvenlik Mahkemesi kararını bozdu ve sanıklar yeniden yargılandı. 1998’de onaylanan yeni kararda 33 sanık idam, 14 sanık ise 15 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı. İdam cezaları 2002’de kaldırıldı ve müebbet hapse dönüştü. Ancak yıllar içinde birçok sanık tahliye edildi, firari sanıklar ise yakalanamadı.

Zamanaşımı Kararı ve Tepkiler

2023’te Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde firari 3 sanığın yargılandığı davada zamanaşımı kararı verildi. Bu karar, Madımak Katliamı’nın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunun kabul edilerek yargılamanın devam etmesi gerektiğini savunan avukatların itirazlarına rağmen alındı. Mahkeme heyeti davayı düşürdü, bu da firari sanıkların yakalansalar bile yargılanmayacakları anlamına geliyor.

Alevi Derneklerinden Anma Programı

Alevi dernekleri, 2 Temmuz’da Sivas’ta olma çağrısı yaptı. "Faşist ve şeriatçı kuşatmaya karşı, laik-demokratik Cumhuriyet için 2 Temmuz’da Sivas'tayız" denildi.

Tanıkların ve Ailelerin Anıları

Gülay Şahin:

Pir Sultan Abdal Derneği Semah ekibi üyesi olarak Sivas’a giden Gülay Şahin, o günü şöyle anlattı:

“Otelin önünde toplanan kalabalık sloganlar atıyordu. Biz en üst katta kadınlar ve çocuklar koridora dizildik. Erkekler aşağıda kaldı. Saatlerce taşlandık, korktuk ama sakin kalmaya çalıştık. Hasret Gültekin bizi neşelendirmeye çalışıyordu. Elektrikler kesildi, yangın çıktı. Sonrasında ne olduğunu hatırlamıyorum.”

Eren Aysan:

Katliamda hayatını kaybeden Şair Behçet Aysan'ın kızı Eren Aysan, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

“Adalet mücadelesi, engellerle dolu bir süreçti. Zamanaşımı kararı ile sınandık. Babamın ‘Yarın diye bir şey var’ şiirine sığınarak aydınlık yarınları bekliyoruz.”

Şehriban Metin:

Katliamda hayatını kaybeden Handan Metin’in ablası Şehriban Metin ise şunları söyledi:

“Kardeşim Handan’ı 21 yaşında kaybettim. Geçen 30 yılı hatırlamıyorum. Adalet arayışımızda büyük sıkıntılar yaşadık. Sivas bir insanlık suçudur ve zamanaşımı kararı kabul edilemez.”

Toplumsal Yüzleşme Çağrısı

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi Genel Koordinatörü Eylem Şen, toplumsal yüzleşme çağrısında bulunarak:

“Madımak Katliamı’nın arkasındaki suçlular ortaya çıkarılmadı. Genç kuşaklar bu katliama karşı sorumlu hissetmiyor. Madımak Katliamı Hafıza Merkezi, bu pogromun toplumun her kesimi tarafından bilinmesi için belgeler sunuyor,” dedi.

Madımak Katliamı’nın 31. yılında, kaybedilen canlar için adalet arayışı ve toplumsal yüzleşme çağrısı devam ediyor.

Ekleme Tarihi: 2 Tem 2024 11:00