Eğitim Güncelleme Tarihi: 10 Eki 2016 23:35

39 yıl önce mezun olduğu İTÜ’ye bu kez Başbakan olarak geldi

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım, 1977 yılında mezun olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi’ni Başbakan olarak ilk kez ziyaret etti. Başbakan Yıldırım’a “Altın Arı” ödülü takdim edildi.

39 yıl önce mezun olduğu İTÜ’ye bu kez Başbakan olarak geldi
Başbakan Binali Yıldırım’ın ziyareti nedeniyle gerçekleştirilen törende, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından Altın Arı ödülü takdim edildi.

Başbakan Binali Yıldırım, öğrenciliğinin geçtiği İTÜ çatısı altında heyecan duyduğunu belirleterek başladığı konuşmasında; sanatçılar, siyasetçiler ve Başbakanlar yetiştiren üniversitenin Mülkiye, Tıbbiye ve Harbiye’den aşağı kalmadığını söyledi.

İTÜ’nün, tarihindeki başarılardan daha büyüklerine imza atacağını ifade eden Başbakan, öğrencilerini bu ülkenin geleceği için yetiştiren bir üniversitenin mezunu olarak gurur duyduğunu söyledi. Tüm İTÜ mensuplarına başarılı bir eğitim yılı olması dileklerinde bulundu.
Türkiye’nin terörle mücadele gündemine de değinen Başbakan Yıldırım, 40 yıldır terörle mücadele edildiğine, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın bedelini ödediğine ve PKK, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütleri ile kökleri kazınıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerine vurgu yaptı.

Türkiye’nin 15 Temmuz’da “darbeye dur” diyen 241 şehidi arasında 7 üniversite öğrencisinin olduğunu hatırlatan Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz gazisi İTÜ öğrencileri Muhammet Cihat Akkaya ve Seyit Mesut Çiçek’i de unutmayarak geçmiş olsun dileklerini yineledi. Babası 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olan İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü öğrencisi Talha Sarıkaya’ya da başsağlığı diledi.

Başbakan Binali Yıldırım, eğitim yatırımlarına geçmişte olduğu gibi desteklerinin artarak süreceğini söyledi. Yabancı dil konusunda sistemin değişeceğini, ayrıca eğitimde tam gün sistemine geçileceğini aktardı.

“İTÜ’den büyük beklentilerimiz var”

Yıldırım, iktidarları döneminde Marmaray, Ovit Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi büyük projelerin gerçekleştirildiğini, Avrasya Tüneli’ni 20 Aralık 2016’da açacaklarını kaydetti.

Başbakan Yıldırım mezun olduğu fakültenin kazandırdığı mühendislik yetisine gönderme yaparak “İTÜ’de mühendislik okuduk, o kadar farkımız olsun, bunları boşuna okumadık.” dedi.

Yıldırım “Derslerde başarılı olmak tek başına yetmiyor. Eleştirel düşünceyi, eleştirel aklı, hoşgörüyü ve uzlaşmayı hakim kılmak lazım. Üniversitelerimiz sanayi kesimi ve hükümetle daha sıkı iş birliğinde olacak. Üniversite ayağı eksik bir sanayileşme ve ekonomik büyüme olmaz. İlim irfan yuvası İTÜ’den büyük beklentilerimiz var.” dedi.

Başbakan Yıldırım, konuşması sonrasında üniversite hayatı süresince eğitim aldığı hocalarını tek tek sordu, ölenlere rahmet, kalanlara sağlık diledi.

Hedef, kalite odaklı rekabetçi üniversiteler

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise Türkiye’de eğitimin öncelikli problemlerinden birinin meslek liseleri olduğunu belirtti. Türkiye’de eğitime ayrılan bütçelerin OECD ülkelerindeki seviyeleri yakaladığını, 2002 yılında 76 olan üniversite sayısının 180'e çıktığını söyledi.

Yılmaz, öğrenci sayısının 7 milyon 194 bin, öğretim üyesi sayısının da 72 bin olduğunu ifade etti. Üniversitelerin ihtisaslaşması ve markalaşması için yüksek öğretimde kalite kuruluşları kurulacağı bilgisini veren Yılmaz, hedeflerinin kalite odaklı ve rekabetçi üniversiteler olduğunu kaydetti.

Başarının kaynağı köklü gelenek

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca yaptığı konuşmada, üniversitenin mezunları Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ı ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Hakkari’de gerçekleşen terör saldırısı ve 15 Temmuz darbe girişimine değinen Karaca, bu tür olayların tekrarlanmamasını diledi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bugüne dek, aralarında birçok bilim insanı, sanatçı, devlet adamı da dahil olmak üzere sayısız önemli kişiyi yetiştirdiğini anlatan Karaca, bu başarının 1773’te Mühendishane-i Bahr-i Hümayun’dan beri gelen köklü bir geleneğin sonucu olduğunu vurguladı. Özellikle son 15 yılda hızlanan kalkınma çabalarının meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Karaca, üniversitelerin daha çok katkı yapmasının sağlanmasıyla bu gelişim sürecinin daha da hızlanacağının altını çizdi.

Ekleme Tarihi: 10 Eki 2016 23:35