Dünya Güncelleme Tarihi: 9 Kas 2016 09:47

ABD başkanlık yarışında Donald Trump zafere en yakın isim

ABD'nin 45'inci başkanının Demokrat Parti adayı Clinton mı ve Cumhuriyetçi Parti adayı Trump mı olacağı gün içerisinde netleşecek. Şu saat itibarıyla Trump önde

ABD başkanlık yarışında Donald Trump zafere en yakın isim
ABD halkı, 45'inci başkanı belirlemek üzere sandığa gitti. Başkanının Demokrat Parti adayı eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın mı yoksa Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump mı olacağı gün içerisinde belli olacak. 

TSİ 08.30 itibarıyla Trump 254 delegeye, Clinton 215 delegeye sahip. Yani Trump gerekli olan 270 delegeye çok yakın.

Oylarını kullandılar

Her iki aday da oylarını New York'ta kullanırken, sandığa ilk gelen aday ise Clinton oldu. Clinton ve eşi eski Başkan Bill Clinton oylarını evlerinin bulunduğu New York'un Chappaqua bölgesinde attı. Cumhuriyetçi Trump ise Manhattan'da oyunu kullanacağı seçim merkezine eşi Melania Trump ile yerel saat ile 11'e doğru geldi. Clinton, oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, seçilirse elinden gelenin en iyisini yapacağını söyledi.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise Clinton, seçmenlere sandığa giderek oy kullanma çağrısında bulundu ve "Gidip tarih yazalım" dedi.

Trump'ın oy kullandığı seçim merkezininin önünde uzun kuyruklar oluştu. Bazı seçmenler ise Trump'ı protesto etti.  Bir seçmen elinde "Hayvan katili Trump" yazılı döviz taşırken, bir grup seçmen de Trump, seçim merkezinden ayrılırken "New York, senden nefret ediyor." şeklinde bağırdı.

Donald Trump'ın seçim ofisi, Nevada'daki erken oy kullanma sürecinin son gününde bazı seçim sandıklarının normalden 2 saat fazla açık kaldığı gerekçesiyle eyalet mahkemesine başvurdu.

Diğer iki başkan adayı Liberteryan (Özgürlükçü) Parti adayı Gary Johnson ile Yeşiller Partisi adayı Jill Stein'a seçimlerde şans tanınmıyor.

Trump, Nevada'daki oy kullanma sürecini mahkemeye taşıdı

Donald Trump'ın seçim ofisi, Nevada'daki erken oy kullanma sürecinin son gününde bazı seçim sandıklarının normalden 2 saat fazla açık kaldığı gerekçesiyle eyalet mahkemesinde dava açtı.

Trump cephesi, Nevada'da cuma gecesi sona eren erken oy kullanma sürecinin son bölümünde Las Vegas'taki bazı seçim sandıklarının fazladan 2 saat açık tutulduğunu ve oy kullanma sırasında olmayan birçok kişinin bu sırada oy kullandığını iddia etti.

Demokrat rakibi Hillary Clinton ile Nevada'da çetin bir rekabet halinde olan Trump'ın ekibi, bölgedeki seçmen kayıt görevlisi Joe Gloria'nın sandıkları fazladan 2 saat açık tuttuğunu ve bunun Demokratlara avantaj sağlandığını savundu.

Daha önceki açıklamalarında "seçimleri kaybederse sonuçları tanımayabileceği" değerlendirmesi yapan Trump'ın, bu gece seçimleri kaybetmesi halinde başka eyaletler için de benzer davalar açabilir.

ABD seçimlerinde bazı kritik eyaletlerdeki seçim sonuçları daha önce de mahkemeye taşınmış ve konu yargıda çözülmüştü.

En meşhur ve yakın örneklerinden birinde 2000 yılında Demokrat aday Al Gore, Florida seçim sonuçlarına itiraz etmiş, ancak yeniden yapılan sayım sonucunda küçük bir farkla Cumhuriyetçi rakibi George W. Bush'a kaybetmişti.

Ekleme Tarihi: 9 Kas 2016 09:47