Kripto Paralar Güncelleme Tarihi: 20 Kas 2022 14:47

ABD'de batan kripto borsası FTX'te Türk Bankaları da var

Çin'in Binance'ı karşısında dünyanın en büyük kripto borsalarından ABD'nin FTX'nin iflasının etkileri Türkiye'deki bankalara da uzandı

FTX Kripto Borsası

ABD'de kripto borsalarının en güvenilir adresi olarak kabul edilen FTX tüm yatırımcıları büyük bir şoka uğratarak battı. Çin'deki Binance borsasına rakip olarak kurulmuştu. Arkasında ABD olduğu için de en güvenilir borsa kabul ediliyor. FTX'in batması deprem etkisi yarattı. Öyle ki artçıları da halen devam ediyor.

İflas ile birlikte borsada yatırımı olanların da feryatları duyulmaya devam ediyor. FTX kripto borsasında Türk firmalar da vardı. Bu firmalar arasında özellikle bankalar yer alıyordu. FTX borsasına hem kamu hem de özel sektör bankalarından yatırım yapanlar da iflastan payını aldı.

FTX'te yatırımı batan bankalar arasında Vakıf Bank'ın ne iş var sorusu

Vakıf Bank, Fibabank, Garanti Bankası, Deniz Bank ve Akbank FTX kripto borsasına yatırım yapan bankalar arasında yer aldı. Bankaların FTX kripto borsasında kaybettiklere rakam ise kamuoyuna açıklanmadı.

FTX borsasında batan bankaları İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çırak sosyal medyasında duyurdu. Çıray, FTX kripto borsası iflasının büyüklüğünün New York veya Londra borsasının batması ile eşdeğer olduğunu iddia etti.

Borsada yatırımlarını kaybeden bankaların Akbank, Garanti, Vakıf Bank, Deniz Bank, Fiba Bank olduğunu duyurdu. Özel sektör bankalarının yatırım yapmasını doğal karşıladığını fakat Vakıfbank'ın yer almasına anlam veremediğini söyledi.

BDDK'ya durumu sordu: Özelleri anlarım da Devlet Bankası Vakıfbank ne arıyor kripto işinde?

FTX KRİPTO BORSASININ İFLASI TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ TÜRDEN

2001 yılında büyük bir skandalla iflas eden Enron’un iflas sürecini John J. Rayyönetmişti. FTX’in iflası ile birlikte yeni yönetici olan John J. Ray, iflas eden kripto para borsasını “tarihte görülmemiş türden” olarak nitelemişti. FTX'in iflas başvurusu için belgeleri sunan Ray, kariyeri boyunca böylesine tümden çökmüş birkurumsal yönetim anlayışı görmediğini ifade etti.

FTX'in batmasıyla 1 milyonun üzerinde hesap sahibinin yatırımları da battı

FTX borsası ile ilgili mahkemeye sunulan belgelerde, şirkete yatırılılan paralarla çalışanlara danışmanlara kayıtlara geçirilmeden evler alındığı çıktı. İflas eden FTX'ten alacaklı kişi ve firma sayısının 1 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Alacaklılar arasında Türkiye'de faaliyet gösteren Vakıf Bank, Akbank, Garanti, Fiba Bank ve Deniz Bank da var.

FTX borsası hem denetim hem de yönetim anlamında deneyimsiz kişilerden oluştuğu da ortaya çıktı. FTX kritpo borsasının başında kurucusu ve yöneticisi Sam Bankman-Fried vardı. Skandalın ortaya çıkması ve müşterilerine paralarını geri ödeyememesi nedeniyle istifa etmişti.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 20 Kas 2022 14:15