Dünya Güncelleme Tarihi: 10 Eyl 2016 12:22

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry: Umarız Rusya başarır

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı "barış masasına oturtabileceğini" umduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry: Umarız Rusya başarır
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya ile Suriye'de ateşkes ve barış süreci anlaşması sonrasında, Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı "barış masasına oturtabileceğini" umduğunu ifade etti.. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Suriye'nin anlaşmayı onayladığını söylerek karşılık verdi.

12 EYLÜL'DE ATEŞKES BAŞLAYACAK

Rusya ve ABD'nin Cenevre'de üzerinde anlaştıkları "Suriye'de barış planı"na göre, 12 Eylül Pazartesi günü Suriye'de ateşkes başlayacak. İki ülke terör gruplarına karşı birlikte savaşacak. Barış planı anlaşmasına varılmasından sonra Lavrov ile Kerry ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

"UMUYORUZ RUSYA, ESAD'I BARIŞ MASASINA OTURTUR"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry basın toplantısında, "Umuyoruz ki Rusya Suriye Devlet Başkanı Esad'ı barışın sağlanması için görüşme masasına oturtabilir" diye konuştu. Lavrov da, anlaşmanın Suriye hükümetine bildirildiğini ve hükümetin de, Cenevre'de üzerinde uzlaşılan barış planına uyacağını bildirdiğini açıkladı. Kerry de, Suriye hükümetinin anlaşmanın uygulanmasında samimi olduğunu göstermesi durumunda muhalefetin de anlaşma planına uyacaklarını açıkladı.

ORTAK ÜS KURULACAK

Rusya ve ABD, taraflara 12 Eylül Pazartesi günü gün batımı ile başlayacak ateşkes anlaşmasına uymaları çağrısında bulundular. Varılan anlaşma uyarınca ateşkesin uygulanması durumunda, ateşkesten bir hafta sonra Rusya ve ABD, IŞİD ve Nusra Cephesi'ne karşı havadan savaş uçakları ile savaşmak üzere ortak bir üs oluşturacaklar.

Kerry basın toplantısında barış planına uyulması durumunda Suriye'de şiddetin önemli oranda azalacağını belirterek insani yardıma en çok gereksinim duyan bölgelere yardımların ulaştırılacağını ekledi.

Ekleme Tarihi: 10 Eyl 2016 12:22