Dünya Güncelleme Tarihi: 5 Şub 2023 12:00

ABD kıyılarında uçan şüpheli Çin casus balonunu düşürdü

Çin dışişleri bakanlığı ABD'yi balon düşürüldükten sonra aşırı tepki vermekle ve uluslararası uygulamaları ihlal etmekle suçluyor.

Casus Balon savaş uçakları

Çin dışişleri bakanlığı ABD'yi balon düşürüldükten sonra aşırı tepki vermekle ve uluslararası uygulamaları ihlal etmekle suçluyor.

Bir ABD savaş uçağı, tüm ABD'yi geçtikten sonra Atlantik Okyanusu üzerinde bir Çin yüksek irtifa balonunu düşürdü ve iki ülke arasında diplomatik bir sürtüşmeye neden oldu.

Çin'in meteorolojik amaçlı olduğunu söylediği, ancak ABD'nin casusluk yaptığında ısrar ettiği balonun çöküp gökten düştüğü televizyonda görüldü.

Üst düzey bir askeri yetkili gazetecilere, balonun Virginia'daki Langley hava kuvvetleri üssünden kalkan F-22 Raptor savaş uçağından atılan tek bir füze tarafından düşürüldüğünü söyledi.

Joe Biden gazetecilere verdiği demeçte, "Çarşamba günü balonla ilgili bana bilgi verildiğinde, Pentagon'a balonu mümkün olan en kısa sürede ve yerde kimseye zarar vermeden düşürmesini emrettim" dedi.

Casus Balon

"Bunu yapmak için en iyi zamanın 12 millik sınırımız içindeki su üzerinde olduğuna karar verdiler. Başarıyla indirdiler ve bunu yapan havacılarımıza iltifat etmek istiyorum.”

Çin, ABD'yi "açıkça aşırı tepki göstermek ve uluslararası uygulamaları ciddi şekilde ihlal etmekle" suçladı.

Pekin dışişleri bakanlığı yaptığı açıklamada, "Çin, ABD'nin insansız sivil hava gemisine saldırmak için güç kullanmasına karşı güçlü bir memnuniyetsizlik ifade ediyor ve protesto ediyor" dedi ve "gerekli başka yanıt verme hakkını saklı tutacağını" da sözlerine ekledi.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi Reuters'e, ABD hükümetinin balonu düşürdükten sonra eylem hakkında doğrudan Çin ile konuştuğunu söyledi. Yetkili, Dışişleri Bakanlığı'nın dünya çapındaki müttefikleri ve ortakları da bilgilendirdiğini söyledi.

Savaş uçakları fırlatılmadan önce Güney Carolina kıyılarında bir havacılık yasağı bölgesi ilan edildi ve Donanma ve Sahil Güvenlik gemileri tarafından yedi millik bir enkaz alanında tahrip olmuş balonun parçalarını kurtarmak için bir kurtarma operasyonunun devam ettiği bildirildi.

Aviation Week , üst düzey bir askeri yetkilinin enkazın 47 fit (14 metre) derinlikte suda olduğunu ve bu nedenle kurtarmanın nispeten kolay olacağını söylediğini aktardı.

Bir askeri yetkili gazetecilere, ABD Donanması dalgıçlarının ve insansız dalış gemilerinin balonun kalıntılarını ve yükünü yüzeye çıkarmak için gönderileceğini söyledi.

casus balon patlama

Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Çin Halk Cumhuriyeti tarafından Amerika Birleşik Devletleri kıtasındaki stratejik bölgeleri gözetlemek amacıyla kullanılan balon, ABD karasularının üzerine indirildi" dedi.

“Çarşamba günü, Başkan Biden, görev balonun yolu altındaki Amerikalıların yaşamlarını aşırı riske atmadan tamamlanır tamamlanmaz gözetleme balonunu indirme yetkisini verdi.

“Dikkatli bir analizden sonra ABD askeri komutanları, balonun boyutu, irtifası ve gözetleme yükü nedeniyle, karadan balonu düşürmenin geniş bir alandaki insanlar için aşırı bir risk oluşturduğuna karar verdiler.

"Bugünkü kasıtlı ve yasal eylem, Başkan Biden ve ulusal güvenlik ekibinin, ÇHC'nin egemenliğimizi kabul edilemez ihlaline etkili bir şekilde yanıt verirken, her zaman Amerikan halkının güvenliğini ve güvenliğini ön planda tutacağını gösteriyor."

Balon Çin'de fırlatıldı ve 28 Ocak'ta Alaska açıklarında ABD Aleut Adaları'na ulaştı ve iki gün sonra Kanada'ya ulaştı.

Çin, rotasından çıkan bir hava balonu olduğunu iddia ederek üst uçuştan duyduğu üzüntüyü dile getirmişti, ancak Pentagon bunun manevra yapabilen bir gözetleme uçağı olduğu konusunda ısrar ederek iddiayı reddetti.

Üzerinden uçtuğu eyaletlerden biri, ABD'nin kıtalararası nükleer balistik füze cephaneliğinin bir kısmına ev sahipliği yapan Montana'ydı.

Saldırı, dışişleri bakanı Antony Blinken'in bu hafta sonu iki ülke arasındaki gerilimi görüşmek üzere Başkan Xi Jinping ile görüşeceği Pekin'e planladığı ziyareti iptal etmesine yol açtı.

Ekleme Tarihi: 5 Şub 2023 12:00