Dünya Güncelleme Tarihi: 19 Nis 2024 10:00

ABD medyası: İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı

ABD basın organları, İsrail'in İran'a yönelik bir misilleme saldırısı başlattığını bildirdi.

bombalar

ABD Medya Raporları: İsrail'den İran'a Misilleme Harekatı

İran medyasının verdiği bilgilere göre İsfahan kentinde, havaalanı civarında şiddetli patlamalar meydana geldi. İran Devlet Televizyonu, İsfahan semalarında görülen üç adet mini insansız hava aracının (İHA) hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini duyurdu. İran'da, özellikle belirli bölgelerdeki uçuşlar geçici olarak durduruldu ve olayla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Amerikan haber kanalları ABC News, CBS News ve CNN, adı açıklanmayan bir ABD'li yetkiliye dayandırdıkları haberlerde İsrail'in İran topraklarında saldırı düzenlediğini aktardı. ABC News ayrıca, İsrail'in Suriye ve Irak'taki bazı bölgeleri de hedef aldığı iddialarının henüz doğrulanmadığını belirtti.

İsrail'den ABD'ye Ön Bilgilendirme

İsrail'in saldırı öncesinde ABD'ye, İran'a "sınırlı bir karşı saldırı" yapacağı bilgisini perşembe günü verdiği bildirildi. CNN'e konuşan bir ABD'li yetkili, ABD yönetiminin İsrail'in bu harekatına yeşil ışık yakmadığını ve bölgede geniş çaplı bir çatışma istemediğini vurguladı. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon ise saldırıyla ilgili bir teyit veya yalanlama yayımlamadı.

İran'da Artan Gerilim ve Uçuşların Durması

İran basını, İsfahan eyaletinin kuzeydoğusundaki Kehcavaristan şehri yakınlarında büyük patlamaların duyulduğunu rapor etti. Bu patlamaların nedeni henüz açıklanmazken, İran Hava Kuvvetleri Üssü'ne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletindeki nükleer tesislerin saldırıdan etkilenmediği belirtildi.

İran Yol ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Hava Limanları ve Havacılık Şirketi'ne dayandırılan bir açıklamaya göre, Tahran, İsfahan ve Şiraz ile İran'ın batı, kuzeybatı ve güneybatı bölgelerindeki tüm uçuşlar askıya alındı.

ABD'den Güvenlik Uyarısı

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a yönelik misilleme saldırısı haberleri sonrasında personel ve aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Büyükelçilik, Tel Aviv, Batı Kudüs ve Beerşeba dışındaki bölgelere seyahatlerin kısıtlanması gerektiğini belirtti.

İsrail ve İran Arasındaki Eskalasyon

Geçmişte yaşanan olaylar çerçevesinde, İsrail 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna hava saldırısı düzenlemiş, İran bu saldırıyı topraklarına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirip misilleme yapacağını duyurmuştu. İsrail medyasına göre, İran'ın son hava saldırılarına karşı Tel Aviv yönetimi "açık ve etkili" bir yanıt verme kararı aldı. İran ise, İsrail'in muhtemel saldırılarına "hızlı ve daha güçlü" bir şekilde karşılık vereceğini ilan etti.

Ekleme Tarihi: 19 Nis 2024 10:00