ABD'ye Soğuk Duş: NATO İran Saldırılarına Katılmayacak
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İran’a yönelik askeri operasyonlara NATO’nun katılma planı olmadığını açıkladı.
NATO İran Saldırılarına Katılmayacak
Operasyonların ABD ve İsrail tarafından yürütüldüğünü belirten Rutte, İran’ı Avrupa ve bölge için tehdit olarak nitelendirdi.
📍 Brüksel – 2 Mart 2026 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, bir İngiliz televizyon kanalına verdiği röportajda İran’a yönelik saldırılar konusunda ittifakın pozisyonunu netleştirdi. Rutte, NATO’nun operasyonlara katılma planı bulunmadığını söyledi.
“Bu net bir şekilde Amerikalılar ve İsrailliler tarafından yürütülen bir harekat.”
Rutte’nin açıklamaları, ABD ve İsrail’in 28 Şubat 2026 tarihinde İran’a yönelik başlattığı askeri operasyonların ardından geldi. ⚖️
“İran’ın Nükleer Kapasitesi Tehdit” ⚠️
Programda Avrupa ile ABD arasında görüş ayrılığı olup olmadığı sorusuna yanıt veren Rutte, Avrupa’nın daha fazla sorumluluk üstlendiğini savundu. Almanya Başbakanı Merz’in Washington temaslarına ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın üs kullanımına verdiği desteğe dikkat çekti.
“İran’ın nükleer ve balistik kapasitesi Avrupa için, İsrail için ve bölge için bir tehdittir.”
Rutte, İran’ı “saldırgan” olarak tanımlayarak Avrupa şehirleri için risk oluşturduğunu iddia etti. Bu değerlendirmeler NATO’nun resmi askeri müdahale kararı anlamına gelmiyor.
NATO’nun Rolü ve Sınırları 🪖
NATO’nun doğrudan operasyona dahil olmayacağını vurgulayan Rutte, müttefik ülkelerin ABD’nin yürüttüğü harekata çeşitli şekillerde imkan sağlayabileceğini ifade etti.
“NATO İran’a saldırılara katılmayı planlamıyor.”
Rutte ayrıca Körfez ülkelerinin sürece katılımına ilişkin soruya, gelişmelerin önümüzdeki saat ve günlerde netleşeceğini belirterek temkinli yanıt verdi.
Ukrayna Bağlantısı ve İran İddiası 🌍
Rutte, İran’ın Rusya’ya sağladığı Şahed tipi insansız hava araçları nedeniyle Ukrayna savaşında da rol oynadığını savundu. Bu durumun Avrupa güvenliği açısından dolaylı etkiler yaratabileceğini söyledi.
Güney Kıbrıs’taki Akrotiri Üssü’nün güvenliğine ilişkin soruya ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin NATO üyesi olmadığına dikkat çekerek, iletişim halinde olduklarını belirtti.
Bölgede askeri hareketlilik sürerken NATO’nun pozisyonu, doğrudan müdahale yerine siyasi ve lojistik destek çerçevesinde şekilleniyor. Önümüzdeki günlerde ABD, Avrupa ve NATO arasındaki koordinasyonun nasıl ilerleyeceği yakından izlenecek.
