Dünya Güncelleme Tarihi: 18 Eyl 2016 11:25

Acil koduyla toplanan BM'de ABD ve Rusya birbirine girdi

ABD'ye ait savaş uçaklarının Suriye askerlerini vurması üzerine BM Güvenlik Konseyi, acil toplandı. Toplantıya, Rusya ve ABD'nin karşılıklı suçlamaları damga vurdu.

Acil koduyla toplanan BM'de ABD ve Rusya birbirine girdi
Rusya Savunma Bakanlığı, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye'nin doğusundaki Deyr Ez-zur ilinde Suriye rejimine ait bir askeri üssü vurduğunu açıkladı. Açıklamada 62 Suriye askerinin öldüğü de belirtildi. Rusya'dan sonra bir açıklama yapan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise hedeflerin 'IŞİD sanılarak vurulduğunu' belirtti ve hava operasyonlarının durdurulduğunu açıkladı. Öte yandan Rusya'nın talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplandı.Kapalı toplantının ardından ABD ve Rusya elçileri karşılıklı suçlamalarda bulundu.

RUS SÖZCÜ AÇIKLADI

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konaşenkov, Deyr Ez-Zur havaalanının yakınlarına yapılan hava saldırısının koalisyona ait 2 F-16 ve 2 A-10 ile gerçekleştirildiğini söyledi.

62 REJİM ASKERİ ÖLDÜ

Suriyeli yetkililerin kendilerine 62 rejim askerinin öldüğü, 100'den fazla askerin de yaralandığı bilgisini verdiğini belirten Konaşenkov, uçakların ülkenin Irak sınırı tarafından geldiğini ifade etti.

Suriye rejimi ordusu, Deyr ez-Zur'daki hava saldırısının bölgede IŞİD'in ilerlemesine imkan verdiğini savunmuştu.

ABD ile Rusya'nın Kurban Bayramı'nda Suriye'de çatışmaların durması konusunda vardığı anlaşma, 12 Eylül Pazartesi günü Suriye yerel saatiyle 18.45'te yürürlüğe girmişti. Önce 1 hafta süreceği açıklanan ateşkesin daha sonra iki gün uzatılması konusunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un anlaştığı bildirilmişti.

SOHR: EN AZ 80 ASKER ÖLDÜ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre ise, konu hakkında açıklama yapan Suriye İnsan hakları İçin Gözlemevi (SOHR) saldırıda en az 80 Suriye askerinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

ABD: IŞİD SANDIK

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'nin Deyr Ez-Zur kentinin güneyinde Suriye rejimine ait bir askeri üssün vurulmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

"HAVA SALDIRILARI DURDURULMUŞTUR"

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Deyr Ez-Zur kentinin güneyindeki bir hedefe "IŞİD hedefi sanılarak" hava saldırısı düzenlediği aktarılan açıklamada, " Suriye ordusuna ait personel ve araçların vurulmuş olabileceği yönündeki Rus yetkililerin bilgilendirmesi üzerine koalisyon güçlerinin hava saldırıları durdurulmuştur" ifadelerine yer verildi.

"RUS YETKİLİLER BİLGİLENDİRİLDİ"

Saldırı yapılan bölgede, saldırıdan önce yeteri kadar gözlem ve takip yapıldığı belirtilen açıklamada, muhatap Rus yetkililerin Birleşik Hava Harekat Merkezi'nde yer alan koalisyon unsurları tarafından bilgilendirildiği de not edildi.

"NEZAKETEN YAPILDI"

CENTCOM, Rus yetkililere zaman zaman yapılan bu tür bilgilendirmelerin "nezaketen" yapıldığını ve Rusya ile koalisyon unsurları arasında bir çatışma yaşanmaması amacının güdüldüğünü vurguladı.

"BİLEREK VURULMAZ"

Suriye'nin askeri açıdan oldukça karmaşık bir ülke haline geldiğine işaret edilen açıklamada, "Koalisyon güçleri, Suriye askeri unsuru olduğu bilinen bir hedefi bilerek vurmaz." değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca, bu saldırının nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğinin inceleneceği ve gerekli çıkarımların yapılacağı kaydedildi.

BMGK ACİL TOPLANDI

Yaşanan bombalama olayı sonrasında Rusya'nın talebi üzerine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplandı.

"CAN KAYIPLARI DOLAYISIYLA ÜZGÜNÜZ"

Konsey'de yaklaşık 1 saat süreyle kapalı gerçekleşen toplantının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye rejimi askerlerini vurduğu iddialarının incelendiğini belirterek, "Bu teyit edilirse bilinmesini isteriz ki niyetimiz rejim askerlerini vurmak değildi. Tabii ki can kayıpları dolayısıyla üzgünüz" dedi.

RUSYA'YI ELEŞTİRDİ

Rusya'nın BMGK'yı acil toplantıya çağırmasını eleştiren Power, "Rusya, BMGK'yı toplayarak ahlakçılıkla dolu bir oyun sergiliyor. Bu oyun Rusya'nın standartlarına göre bile eşsiz derecede şüpheci ve ikiyüzlü" değerlendirmesinde bulundu.

"RUSYA ESAD'A TEPKİ BİLE VERMEDİ"

2011'den beri Suriye'de Esed rejiminin sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını, kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını, kentleri kuşatıp insanları ölüme mahkum ettiğini vurgulayan Power, "Tüm bunlar yaşanırken Rusya bırakın cumartesi gecesi Konseyi acil toplantıya çağırmayı, tepki bile vermedi. Sorumluların hesap vermesi için BMGK'na getirilen tasarıları da bloke etti" diye konuştu.

"RUSYA ÜZERİNE DÜŞENİ YERİNE GETİRMEDİ"

Son bir yıldır Rusya'nın Esed rejimine katılarak sivilleri, hastaneleri, okulları ve altyapı tesislerini vurduğunu ancak hiç pişmanlık beyan etmediğini kaydeden Power, "Rusya, çatışmaların durdurulması anlaşmasında kendi üzerine düşeni yerine getirmedi. Esed rejimi saldırılarına devam ediyor. Anlaşmaya göre bunu durduracaktı" ifadelerini kullandı.

HOKKABAZ TAKTİĞİ

Power, Rusya'nın "hokkabaz" taktiği de uyguladığını savunarak, Rusya'nın dikkati başka yöne çekerek rejimin suçlarını gözden kaçırdığını söyledi.

ABD'Yİ SUÇLADI

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de ABD'yi Suriye'de çatışmaların durması anlaşmasını ihlal ederek Suriye rejimi unsurlarına saldırıp IŞİD'in hedeflerine destek vermekle suçladı.

"ABD'DEN FARKLI AÇIKLAMALAR GELİYOR"

"Washington'da yönetim Beyaz Saray'da mı yoksa Pentagon'da mı?" diye soran Churkin, ABD tarafından farklı açıklamalar geldiğini kaydetti.

"İNSANİ YARDIM SABAH YOLA ÇIKACAK"

Suriye rejiminin insani yardım için gerekli izinleri verdiğini de ifade eden Churkin, "Suriye'de ilk yardım konvoyunun yarın sabah yola çıkmasını bekliyoruz." dedi.

"BÜYÜK BİR SORU İŞARETİ"

Churkin, gazetecilerin "ABD ile Rusya arasında Suriye anlaşması bozuldu mu?" sorusuna "Bu, şu anda büyük bir soru işareti. ABD'nin bizi ve tüm kamuoyunu Suriye'de siyasi çözüm istediğine ikna etmesini umuyorum." yanıtını verdi.

RUS TEMSİLCİ KONUŞURKEN ABD TEMSİLCİSİ SALONU TERK ETTİ

Power'ın BM Genel Kurulu'ndaki toplantıya geç geldiğini ve kendisini dinlemediğini anlatan Churkin, bu nedenle Power konuşurken de kendisinin salonu terk ettiğini söyledi.
Churkin, Power'ı demogoji yaparak puan toplamaya çalışmakla da suçladı.

Ekleme Tarihi: 18 Eyl 2016 11:25