Emlak Güncelleme Tarihi: 24 Mar 2024 13:00

Ahşap binaların tasarım hesap ve yapım esaslarına düzenleme!

2025 yılında yürürlüğe girecek olan "Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları"na ilişkin yeni düzenleme hazırlandı.

ahşap bina

2025 yılında yürürlüğe girecek olan "Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları"na ilişkin yeni düzenleme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlandı. Bu yönetmelik, ahşap binaların tasarımında, hesaplamalarında ve yapımında belirli standartların uygulanmasını öngörüyor.

Yönetmelik, taşıyıcı ahşap yapı elemanlarının ve yapı sistemlerinin güvenli bir şekilde tasarlanması ve inşa edilmesi için gerekli yöntemleri, kuralları ve koşulları belirliyor. 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek olan bu düzenleme, taşıyıcı ahşap yapı elemanlarının kullanıldığı binaları kapsıyor.

Yeni yönetmeliğe göre, ahşap binaların tasarımında ve yapımında kullanılacak malzemelerin belirli kalite, özellik ve sertifikalara sahip olması gerekecek. Ayrıca, tasarlanan binalarda Yapı Malzemeleri Yönetmeliği ve Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik kurallarına uyulması zorunlu olacak.

Yönetmelikte belirtilmeyen konularda Türk standartları veya Avrupa standartları esas alınacak ve uluslararası geçerliliği olan standartlar da kullanılabilecek.

Yönetmelikte ayrıca, yapısal tasarım ilkeleri, malzeme özellikleri, deprem hesapları, dayanım, yangın ve yalıtım gibi konulara yönelik esaslar belirlenmiştir. Yangına karşı tasarım esaslarına ek olarak, yapıda bacaların ve tesisat borularının dış duvarların üzerine yerleştirilmemesi ve gerekli yalıtım önlemlerinin alınması da öngörülmüştür.

Ekleme Tarihi: 24 Mar 2024 13:00