Kulis Güncelleme Tarihi: 2 Eyl 2023 12:00

AKP içerisinde yerel seçim öncesinde derin endişe

Ekonomideki rasyonelleşme ile yeni bir döneme geçişin ardından Merkez Bankası'nın faiz artırımı AKP içinde yeni endişelerin kaynağı oldu.

Ak Parti MYK

AKP İçinde 'Kriz' Endişeleri

AKP içinde, ekonomideki "rasyonelleşme" adı altında yeni bir döneme geçişin ardından Merkez Bankası'nın faiz artırım kararlarına yönelik parti içinde endişeler yaşandığı bildiriliyor. Parti içinden bazı yöneticiler, faiz artışlarının dışarıdan sıcak para girişini sağlama ve iç piyasayı rahatlatma amacı taşısa da ilerleyen dönemde ülke ekonomisi için başka sorunlara yol açabileceğinden endişe duyuyor.

Maliyet Enflasyonu Kaygıları

AKP'ye yakın kaynaklara göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve yeni yönetim, TL'nin değerini artırarak ve kur yükselişlerini sınırlayarak maliyet enflasyonunu önlemeyi amaçlıyor. Ancak bu politikanın uzun vadede yatırımların azalması gibi sonuçlar doğurabileceği kaydediliyor.

Yatırımların Düşmesi Endişesi

Faizlerin artmasıyla birlikte gelecekte yatırımların durmasından endişe duyan bazı yöneticiler, yatırımcıların risk almak yerine paralarını faizle değerlendirmeyi tercih edebileceğini, bu durumun işçi çıkarmayı ve kârını artırmayı hedefleyen işyerlerinde işsizlik artışına yol açabileceğini düşünüyor.

Büyükşehirlerde Ekonomi Sorunu

AKP içinden gelen bilgilere göre, büyükşehirlerde özellikle "ekonomi" sorunu büyük bir endişe kaynağı. Konut kira fiyatlarının ve gıda maliyetlerinin artışı nedeniyle sabit gelire sahip olanlar zorluk yaşarken işsizliğin eklenmesi, ülke genelinde başka sorunlara neden olabilir. İşsizlik artışının enflasyonu tetikleyebileceği ve işsiz kalanların ekonomik sıkıntılar yaşayabileceği ifade ediliyor.

Hazine Bakanı Şimşek'in Tavrı

AKP'li yöneticiler, bu endişeleri Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ilettikleri ve Şimşek'in "Sıkı tedbirler alıyoruz. Politikamızın sonuçlarını yakında göreceğiz ve olumlu sonuçlar alacağız" şeklindeki tavrını vurguladıklarını belirtiyorlar.

Seçimler ve Ekonomi

Büyükşehirlerdeki ekonomik sorunların seçimleri etkileyebileceği ve işsizlik artışının enflasyonu tetikleyebileceği düşünülüyor.

Ekleme Tarihi: 2 Eyl 2023 12:00