Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lüks araç talepleri ve harcamaları, son dönemde yoğun eleştiriler alıyordu.
Ali Erbaş, Audi A8 Makam Aracına Veda Etti
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lüks araç talepleri ve harcamaları, son dönemde yoğun eleştiriler alıyordu. 2024 yılı için 92,8 milyar TL olarak belirlenen bütçesi ve harcamalarının büyüklüğü nedeniyle sıkça gündeme gelen başkanlık, hizmetinde kullanılan bir adet Audi A8 makam aracını iade ettiğini duyurdu. Bu adım, harcamalarına yönelik tepkilere karşı bir geri adım olarak değerlendirildi.
Tasarruf Tedbirleri Kapsamında Alınan Kararlar
17 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı, çeşitli tasarruf önlemleri alacağını açıkladı. İşte bu kapsamda duyurulan bazı tedbirler:
- Eğitimler: Tüm hizmet içi eğitimlerin eğitim merkezlerinde ve Başkanlık’a ait diğer mekanlarda yapılması, uygun olan eğitim programlarının çevrim içi gerçekleştirilmesi planlanmıştır.
- Araç İadesi: Başkanlığın hizmetinde kullanılan 1 adet Audi A8 aracı iade edilmiştir.
- Alım Kısıtlamaları: Merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlarında, çok zorunlu ihtiyaçlar dışında demirbaş eşya, büro malzemesi, kırtasiye vb. alımlar yapılmayacaktır.
- Toplantılar: Başta ataşe-müşavirler toplantısı olmak üzere kurumsal toplantılar çevrim içi yapılacaktır.
- Yurt Dışı Programları: Yurt dışı programları önemli ve zaruri haller dışında iptal edilecek, yurt dışı personel görevlendirmeleri en asgari düzeyde tutulacaktır.
- Uzaktan Çalışma: Uygun kadrolarda uzaktan çalışma imkanları geliştirilecektir.
Kamuoyuna Yapılan Açıklama
Diyanet İşleri Başkanlığı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında Başkanlık olarak uygulayacağımız tedbirlerin kamuoyuyla paylaşılmasında fayda mülahaza edilmiştir. Bu bağlamda, tasarruf tedbirleri kapsamında yer alan tüm alanlarda Başkanlık merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlarında gerekli çalışmalar titizlikle yapılacak ve takip edilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Geçmişteki Araç Talebi ve Eleştiriler
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın mevcut makam aracı olan Audi A6'nın yerine daha üst segmentteki Audi A8'i sipariş etmesi, kamuda tasarruf konularının gündemde olduğu bir dönemde büyük yankı uyandırmıştı. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu talebin tepki çekmesinin ardından üst segment bir araç kiraladıklarını doğrulamış ve:
"Haberlere konu edilen araç Başkanlığın yoğun şehir dışı programlarından ötürü ihtiyaca binaen kiralanmaktadır," açıklamasını yapmıştı.
Özet Bilgi
Duyuru: Diyanet İşleri Başkanlığı, harcamalarına yönelik eleştiriler üzerine Audi A8 aracını iade etti. Tasarruf Tedbirleri: Eğitimlerin çevrim içi yapılması, demirbaş eşya alımlarının kısıtlanması, yurt dışı programlarının iptali gibi çeşitli tedbirler alındı. Geçmiş Eleştiriler: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın üst segment bir araç talebi, tasarruf tartışmalarına neden olmuştu.
Bu adımlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın harcamalarına yönelik kamuoyunun tepkisini hafifletmeye yönelik bir girişim olarak değerlendiriliyor.