Dünya Güncelleme Tarihi: 8 Ara 2023 15:30

Almanların yüzde 82'si hükümetten memnun değil

Almanya'da iktidardaki portföyü oluşturan üç partinin toplam oy oranı yüzde 33'e düştü.

alman hükümeti

Almanya'da iktidardaki portföyü oluşturan üç partinin toplam oy oranı yüzde 33'e düşerken sağ popülist AfD oy oranı yüzde 21'e yükseldi. Başbakan Scholz'a onay da yüzde 20'ye geriledi.

Almanya'da hükümetin oluşturduğu üç partinin toplam oy oranı, yapılan son ankette yüzde 33'e geri geldi. Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD'nin küresel araştırma şirketi "infratest dimap"a yaptırdığı ankete göre, en büyük ortağının Sosyal Demokrat Partinin (SPD) oy oranı Kasım'a göre iki puan gerileyerek yüzde 14'e düştü. Yeşiller oylarını bir puan artırarak yüzde 15'e çıkarırken liberal Hür Demokrat Parti'nin (FDP) oyları yüzde 4'te kaldı.

SPD'de kan kaybı devam ederken ana muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik oylarını iki puan artırarak yüzde 32 ile en büyük siyasi güç olmayı sürdürdü. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ise bir puanlık düşüşle yüzde 21'e geriledi, ancak en güçlü ikinci siyasi parti ayakta kaldı.

4-6 Aralık tarihlerinde bin 300 kişiyle yapılan ankette, mevcut olan hükümetin memnun olup olmadığı da soruldu. SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşanlardan memnun olanların oranı yüzde 17'de kaldı. Hükümetten korunmayanların oranı ise Kasım'a göre altı puan artarak yüzde 82'ye yükseldi. Böylece "infratest dimap" şirketi anketi tarihinde bir federal hükümetle ilgili 2010 yılından sonra en düşük sonuç ortaya çıktı.

Başbakan Scholz'a destek veriyor

SPD'li Başbakan Olaf Scholz'dan memnun olanların oranı da performans kadarki en düşük seviyeye geriledi. Scholz'un yaptığı işlerden memnun olduğunu belirtenlerin oranı sekiz puanlık düşüşle yüzde 20'ye geriledi.

Scholz'un Başbakanlık görevine uygun olduğunu düşünenlerin oranı da 20 puan anında azalarak yüzde 27 olarak kaydedildi. Bu da "infratest dimap" anketlerinin 1997'den itibaren başlamasıyla birlikte bir Başbakan'ın düşük oranlı olarak kayıtlara geçmesiyle karşılaştı.

Scholz'un özellikleriyle ilgili seçeneklerden "ihtiyatlı, dikkatli" bölgede yüzde 48'lik kesim onayı alırken "iyi bir kriz yöneticisi" olduğunu düşünenlerin oranı 14 puanı geri alarak yüzde 23'e düştü. Başbakan Scholz'un iletişim tarzını ikna edici bulanların oranı ise yüzde 12'de kaldı.

Ekleme Tarihi: 8 Ara 2023 00:00