Dünya Güncelleme Tarihi: 26 Haz 2024 11:00

Almanya'daki Yeni Vatandaşlık Yasası yarın yürürlüğe girecek

Almanya'da çifte vatandaşlığı mümkün kılan yeni yasa yarın yürürlüğe giriyor.

almanya

Almanya'daki Yeni Vatandaşlık Yasası Yarın Yürürlüğe Girecek: 5 Madde Öne Çıkıyor

Almanya'da çifte vatandaşlığı mümkün kılan yeni yasa yarın yürürlüğe giriyor. Bu yasa, Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemlerde bulunanlar ile kadın-erkek eşitliğini kabul etmeyenlerin Alman vatandaşlığına alınmamasını öngörüyor. Berlin Eyaleti Göçmenlik Dairesi Direktörü Engelhardt Mazanke, geçen yıl 9 bin kişinin Alman vatandaşlığına geçtiğini belirterek, bu yıl bu sayının 20 bine çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Yasanın getirdiği yenilikler ve dikkat çeken 5 madde ise şöyle:

1. Çifte Vatandaşlık Mümkün Olacak

"Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası" 26 Mart'ta Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından imzalandıktan sonra, yarın resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek. Yeni yasayla Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaşacak ve çifte vatandaşlığın önündeki engeller kalkacak. Almanya vatandaşlığına geçmek isteyenler, kendi ülkelerinin vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalmayacak. Böylelikle Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları da Türk vatandaşlığından ayrılmadan Alman vatandaşlığına sahip olabilecek.

2. Yasal İkamet Süresi 5 Yıla Düşürüldü

Yeni yasayla Alman vatandaşlığına geçiş süresi de kısalıyor. Bundan sonra Alman vatandaşlığına geçmek için gerekli olan yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indiriliyor. Almanya'da uyum sağlayan kişiler için ise bu süre 3 yıla kadar düşebilecek.

3. Opsiyon Modeli Kalkıyor

Almanya'da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaşlığı alabilecek. Daha önce yürürlükte olan ve kişiyi 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan "opsiyon modeli" kalkıyor.

4. Vatandaşlık Testi ve Dil Bilgisi Gerekliliği

Vatandaşlık başvurusunda bulunanların, Almanca dil bilgisini kanıtlaması ve vatandaşlık testine girmesi gerekiyor. Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin, Almanya'nın tarihsel sorumluluğunu ve özgürlükçü toplumun değerlerini kabul etmeleri şart.

5. Misafir İşçi Jenerasyonuna Kolaylık

İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974'e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batı Almanya) ve sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990'a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti'ne (Doğu Almanya) gelen işçiler için vatandaşlığa geçişte yapılan yazılı sınav ve diğer bazı koşullar geçerli olmayacak.

Berlin Göçmenlik Dairesi Direktörü Engelhardt Mazanke, yeni yasaya ilişkin hazırlıklarını ve Alman vatandaşlığı başvurularında dikkat edilmesi gerekenleri değerlendirdi. Mazanke, dijital başvuru sürecinin ve "Hızlı Kontrol" (Quick-Check) testinin süreci kolaylaştıracağını belirtti. Ayrıca, Berlin'de geçen yıl 9 bin kişinin Alman vatandaşlığına geçtiğini ve bu yıl bu sayının 20 bine çıkarılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Mazanke, "Süreçleri mümkün olduğunca hızlı ve verimli bir şekilde sonuçlandırmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi ve özellikle Berlin'deki Türk toplumundan çok sayıda başvuru beklediklerini ekledi.

Ekleme Tarihi: 26 Haz 2024 11:00