Ekonomi Güncelleme Tarihi: 8 Ara 2023 00:34

Almanya'ya en çok iltica eden Suriyeliler ve Türkler oldu

Almanya'ya ilk iltica başvurularında Türkler Suriyelilerin ardından ikinci sırada yer aldı.

almanya irtica ofisi

Almanya'ya ilk iltica başvurularında Türkler Suriyelilerin ardından ikinci sırada yer aldı. Bu yıl Kasım ayı sonuna kadar Türkiye'den toplam 55 bin 354 yeni başvuru yapıldı.

Almanya'ya bu yıl Ocak ayından Kasım ayına kadar olan dönemde yapılan ilk iltica başvurularının sayısı geçen yılın aynı özelliklerine göre yüzde 60,3'lük artışla 304 bin 581 oldu. Kasım ayında ise toplam 37 bin 140 başvuruyla bu yılki en yüksek rakam kaydedildi.

Alman Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bugün açıkladığı istatistiklere göre iltica başvurularında Suriye'nin kendisi çekerken Suriye'yi Türkiye ve Afganistan'dan yapılan başvurular takip edildi.

İstatistiklere göre bu yıl Kasım ayı sonuna kadar Türkiye'den 55 bin 354'ü ilk başvuru olmak üzere toplam 56 bin 673 iltica işlemi yapıldı. Sadece Kasım ayında Suriye'den 11 bin 489, Türkiye'den 10 bin 132 ve Afganistan'dan 3 bin 875 yeni başvuru yapıldı.

Lindholz: NATO müttefiki ve AB adayı kabul edilemez

BAMF'nin verileri, son dönemde Alman siyasetinde Türkiye'den hızla artan iltica başvuruları konusunda yaşanan tartışmaları da alevlendirdi. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin grup başkanıvekili Andrea Lindholz, "Bu tür bir gelişme olmuş bir NATO müttefiki ve AB'nin kayıtlıne aday bir ülke için kabul edilebilir değildir" diyerek yedeklemeyi Türkiye'den iltica başvuruları konusunda ihmalcilikle suçladı.

CSU'lu yapı, kısa bir süre önce Türk yapısının iltica başvurularındaki artışın olası nedenleriyle ilgili bir soru önergesi vermiş, İçişleri Bakanlığı da bunun "Türkiye'deki durum ve Almanya'ya gelen Türklerin bireysel koşullarıyla" ilgili olarak tahminini dile getirmişti.

CDU'dan "turbo vatandaşlık" tepkisi

Ana muhalefet partisi Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) meclis grubu iç organı Alexander Throm da üye göç politikasını eleştirerek "Koalisyon hükümetinin göçlerindeki politika paradigma değişiminde diretmekle kalmakla, şimdi bir de Federal Meclis'ten turbo vatandaşlığı harcamaya çalışırken" tepkisinde bulundu.

Almanya'da sürgünlerin tasarlanması, Almanya'da yaşayan yabancıların Alman vatandaşlığına geçişini kolaylaştırmanın yanı sıra, iş gücü göçü, engellerin azaltılmasını ve çifte vatandaşlığın elde edilmesini mümkün kılmayı öngörüyor.

Ekleme Tarihi: 8 Ara 2023 00:00