Altın birikiminde Antalya zirvede rakamlar tartışma yarattı
BDDK verilerine göre Türkiye’de yastık altı altın birikiminde Antalya ilk sırada yer aldı. 43,6 milyar TL’lik hacim dikkat çekti.
ALTIN BİRİKİMİNDE ANTALYA ZİRVEDE: RAKAMLAR TARTIŞMA YARATTI
📍 Türkiye genelinde bireysel tasarruf eğilimlerine ışık tutan 25 Mart 2026 tarihli veriler, dikkat çekici bir tablo ortaya koydu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından paylaşılan verilere göre, yastık altında tutulan altın miktarında Antalya açık ara ilk sırada yer aldı. Turizm gelirleri ve nüfus yapısının etkili olduğu iddia edilirken, liste kamuoyunda tartışma yarattı.
📊 Antalya neden öne çıktı?
Verilere göre Antalya’da vatandaşların yastık altında tuttuğu altının toplam değeri 43,6 milyar TL olarak hesaplandı. Bu rakam, ilin ekonomik yapısı ve kayıt dışı tasarruf eğilimleri üzerine yeni değerlendirmeleri gündeme taşıdı. Uzmanlara göre turizm gelirlerinin yüksekliği ve döviz bazlı kazançlar, altın birikimini artıran faktörler arasında gösteriliyor.
Antalya’yı 42,85 milyar TL ile Bursa ve 34,73 milyar TL ile Kocaeli takip etti. Sanayi şehirlerinin üst sıralarda yer alması, gelir düzeyi ile altın birikimi arasındaki ilişkiye işaret ediyor. Ancak söz konusu verilerin “yastık altı” olması nedeniyle tam ölçümün mümkün olmadığı ve rakamların tahmini olduğu da ifade ediliyor.
🏙️ İlk 10 il listesi açıklandı
BDDK tarafından paylaşılan listeye göre Türkiye’de en fazla altın biriktiren iller şu şekilde sıralandı:
- Antalya: 43,6 milyar TL
- Bursa: 42,85 milyar TL
- Kocaeli: 34,73 milyar TL
- Konya: 29,50 milyar TL
- Adana: 22,40 milyar TL
- Balıkesir: 20,74 milyar TL
- Muğla: 20,50 milyar TL
- Mersin: 20,46 milyar TL
- Manisa: 16,50 milyar TL
- Eskişehir: 16,37 milyar TL
Listede yer alan şehirlerin büyük bölümünün ticaret, sanayi veya turizm açısından güçlü olması dikkat çekti. Eskişehir’in ise 10’uncu sırada yer alarak listeye girmesi, orta ölçekli şehirlerde de ciddi birikim olduğunu gösterdi.
⚖️ Veriler ne anlama geliyor?
Ekonomistler, bu verilerin Türkiye’de tasarruf alışkanlıklarının hâlâ büyük ölçüde geleneksel yöntemlere dayandığını ortaya koyduğunu belirtiyor. Bankacılık sistemi dışında tutulan bu birikimlerin ekonomiye kazandırılması gerektiği yönünde görüşler öne çıkıyor. Ancak söz konusu rakamların kesinlik taşımadığı, çeşitli modellemelerle elde edildiği de vurgulanıyor.
“Yastık altı birikimlerin büyüklüğü ekonomiye güvenle doğrudan ilişkili olabilir.”
Öte yandan, bu verilerin bölgesel gelir dağılımı ve finansal okuryazarlık açısından da analiz edilmesi gerektiği ifade ediliyor. Yetkililerden konuya ilişkin yeni politika adımları gelip gelmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.
🔎 Önümüzdeki süreçte benzer verilerin güncellenmesi ve detaylandırılması beklenirken, kayıt dışı tasarrufların finansal sisteme entegrasyonu konusu gündemde kalmaya devam edecek gibi görünüyor.
