Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 10 Kas 2016 11:05

Altın fiyatlarında yükseliş senaryoları artış gösteriyor

Altın fiyatlarında yükseliş senaryoları artış gösteriyor
Altın fiyatlarında yükseliş senaryoları artış gösteriyor
Küresel ekonominin en çok takip edilen finansal enstrumanı altın fiyatları hakkında yeni senaryolar vakit kaybetmeden ortaya atılarak yatırım kuruluşları için güçlü bir kaynak olmaya devam ediyor.

2008 yılında yaşanan yeni rekor hamleleri sonrasında 2011 yılında başta ABD bankalarının yüksek miktarda pozisyon kapatarak 1900 dolar seviyelerinden serbest düşüş yaşayan kıymetli madende yeni senaryo ise 2017 yılında yeniden güçlü altın fiyatları olmakta. 

Dayanılan en iyi senaryolar ise AB bölgesinde yeni ayrılıklar, İngiltere nin referandum sonrası gerekten ayrılması ile ABD ekonomisinde enflasyon   riski olmakta. Bununla beraber Ortadoğu da yaşanan gelişmelerin artış göstereceği ve yayılacağı da vurgulanıyor. 

Kimler ne söylüyor? 

Blackrock : ABD enflasyon baskısı faizlerden daha önemli olacak. Faiz artışı bile altın üzerinde etkili olmayacak. AB bölgesinde yaşanan gelişmeler altın fiyatlarını yukarı itecek.
Goldman Sachs : Çin para biriminde istikrar ve FEDin şahin duruşunu koruması nedeni ile 1150 dolar ortalama fiyat beklentisini 1250/1280 dolar seviyesine yükseltti. 

Bank of America : En yüksek beklentilere sahip olan banka. Altında yükseliş trend hareketinin 2017 de baş göstereceğini hatta 2018 de yeniden 1900 lere gelebileceğini düşünmekteler. 

İşin aslı ise 2013 yılında ABD bankalarının emtia birimleri kendilerini Uzakdoğuya transfer ederek önümüzde ki 3 yıl içerisinde Altın fiyatlarında yeni rekor seviyelere taşımaya kanalize olmuş durumda görünüyor. 

Orta vade için konuşmamız gerekir ise , ABD siyasetinde Trump ile birlikte yoğun ticari faaliyetler artacaktır. Çünkü bu başkanın Rusya, Çin, İngiltere ve Orta doğuda iyi geçmişi var. Ticari bir geçmiş ve yoğun iş yapısı hakim. Ayrıca Konut sektöründe bu başkan sayesinde atılımlar yaşanacaktır. Bu durum ABD konusunda bankaların raporlarını çürütebilir. ABD ekonomisinin şahlanma dönemi oluşabilir. 

Altın fiyatlarıda kendini orta vadede daha istikrarlı bir aralıkta bulabilir. Tabi ABD yeni bir savaş başlatmaz ise. Beklentiler 1150 $ ile 1550$ dolar aralığında oluşacağına inanılmakta. Yatırımcılarda hesap büyüklüklerini buna göre kanalize ederek güzel bir pay alabilir. 

Kısa vadede ise 1330$/ 1345$ seviyeleri en güçlü tepe noktaları görünsede bir süre daha 1310$ seviyesini göz önünde buldurmak lazım gerektiğini düşünebiliriz. 1235 $ ise orta vade için biçilmiş bir alım hırsını ortaya koyabilir. 
 

Ekleme Tarihi: 10 Kas 2016 11:05