Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 18 Mar 2023 13:37

Amerikan efsanesi Chevrolet’in bir varmış bir yokmuş masalı

Bir Amerikan efsanesi Chevrolet’in hikayesi , Avrupa ve Türkiye’ye Daewoo araçları ile girip bir varmış bir yokmuş masalı

chevrolet konsept araç

General Motors bünyesindeki o zamanlar tabi Opel’in Türkiye’de çok sağlam bir yeri vardı. General Motors Bünyesindeki Chevrolet’te o zamanki kardeş şirketi Opel’in satış ve servis ağını kullanarak Türkiye’de satılmaya başlandı.

2005 yılında Opel Bayilerinde satılan Chevrolet 8.650 adet, 2006 yılı 4.882 adet, 2007 yılı 4.963 adet, 2008 yılı 5.404 adet, 2009 yılı 10.408 adet, 2010 yılı 18.061 adet, 2011 yılı zirve yılı idi 23.610 adet, 2012 yılı 18.492 adet, 2013 yılı 12.506 adet, 2014 yılı Türkiye ve Avrupa’dan çekilme haberlerinden sonra bıçak gibi kesilip 572 adete düşmüştür.

2010’lu yıllarda Türkiye’de ve Avrupa’da Chevrolet Opel’in rahatsızlığından dolayı General Motors yönetimi 2015 yılında Avrupa ve Türkiye’den çekilme karar aldılar.

Chevrolet 2024 yılına kadar yedek parça ve servis sağlanacak dese de ikinci elde tercih etmesi riskli marka durumuna sokmuştur.

chevrolet yeni

FASON ARAÇ SATTILAR

Bir de General Motors’un Chevrolet’leri Amerikan versiyonları ile Dünya’ya pazarladıkları Camaro ve Corvette efsane modeller dışında inanılmaz bir değişkenlik gösteriyor.

Türkiye’ye gelen modellerin çoğu Chevrolet logolu Daewoo modelleri idi. 2012 yılında iflas eden Daewoo üretim bant ve modellerini kullanarak Chevrolet logolu fason araç sattılar.

Güney Kore Daewoo markası olduğu için diğer G.Koreli Hyundai-Kia ve SangYong gibi belli bir kalitede sağlam ve dayanıklı idiler.

Ancak Chevrolet markasının ruhu ve hissiyatı ile ilgisi yoktur. Şu an İstanbul’da özel galerilerde satılan fiyatı yüksek SUV’lar Chevrolet Menlo Elektrikli, Tahoe ve büyük pikap Silverado’ları özel sipariş getirip satıyorlar.

Gerçek Chevrolet’ler yüksek motor hacimli, benzinli bol silindirli motorlar mevcuttu.

Avrupa ve Türkiye’de ise daha az yakan verimli motorlar ile piyasaya girmesi gerektiği için bir pazarlama stratejisi olarak hali hazırda Daewoo modelleri ile Chevrolet logosu takıp piyasaya çıkmaları mantıklı gibi gözüküyor.

Ancak Amerikan Chevrolet hissiyatı kalitesinde değil olması da mantıklı gözükmüyor.

chevrolet volt konsept

Artık eski otomotiv firmaları iyi olmayan modelleri yüzünden daha kaliteli marka yaratıp piyasadan daha fazla pay almaya çalışırken Seat (Cupra), Citroen (DS) ile daha Premium satışlar veya Renault Dacia markası ile daha ekonomik satışlar ile marka imajını zedelememek.

Chevrolet’in o yıllarda yaptığı da kendi marka imajını zedelercesine Daewoo modellerine papyon logosunu koyması idi.

Bir de O zamanki kardeş şirket Opel’in alt yapısını kullanması ile satış sonrası işi bedavaya getirmiş oldu.

Chevrolet, Buick , Cadillac ve GMC ile beraber General Motorsu oluşturur. 2023 itibarıyla GM, toplam gelire göre Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük şirketlerinin Fortune 500 sıralamasında 25. sırada yer almaktadır .

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük otomobil üreticisi ve 2008'de Toyota'ya en üst sırayı kaybetmeden önce 77 yıl boyunca dünyanın en büyüğüydü .

Chevrolet, 2021'de dünya çapında toplam 72,1 milyar ABD Doları gelir elde ederken, toplam pazar geliri 1,8 trilyon ABD Doları olarak gerçekleşti.

En büyük binek otomobil segmenti olan SUV'lar, Chevrolet'in 2021'deki gelirinin %32'sini oluşturdu.

Geçtiğimiz yıl sadece ABD’de 1.518.032 araç ve Kanada’da 114.435 araç satışı yapmıştır. GM, 2022'de bir önceki yıla göre %3 artışla 2,27 milyon araç sattı. GM, özellikle filo pazarında güçlü bir performans sergiledi.

Chevrolet’in 2021 yılı itibariyle Dünya’da en çok satılan ülkeler sıralaması sırasıyla: A.B.D., Brezilya, Çin, Meksika, Kanada, Özbekistan, Güney Kore, Şili, Kolombiya ve Kazakistan’dır.

General Motor’un Dünya’da 167.000 çalışanı vardır. Bu çalışanlar Chevrolet, Buick, Cadillac ve GMC markalarından oluşur.

Chevrolet’in 70 fabrikası vardır. Bunun 35 fabrikası anavatanı A.B.D.’de, 9 fabrikası Meksika’da, 9 fabrikası Çin’de, 5 fabrikası Brezilya’da, 4 fabrikası Kanada’da, 3 fabrikası Güney Kore’de, birer fabrikada Arjantin, Kolombiya, Ekvador, Mısır, Endonezya’dır. Burada Chevrolet’in Amerika kıtasında yoğunlaştığını görüyoruz.

Diyeceksiniz ki Türkiye’ye bir ara gelen Chevrolet’ler neydi, diye. Bunlar tam bir aldatmaca idi. General Motors’un bünyesinde olduğu Opel bayilerince satılan Amerikan Chevrolet’ler ile ilgisi olmayan Opel’in ucuz markası idi.

Chevrolet’in bunun dışında satılan veya el değiştiren 81 fabrikası vardır. Şu an Chevrolet ile ilgisi olmayan bunlardan bir tanesi Bursa’daki Tofaş fabrikasıdır. 2011 ve 2017 yılları arasında General Motors bünyesindeki Opel’in Opel Combo’yu üretmişlerdir. Ram Pro Master City üretilmiştir.

Chevrolet’in bir de kapanan 167 fabrikası vardır.Bunlardan bir tanesi İzmir Torbalı’daki Opel fabrikasıdır. General Motors bünyesindeki Opel’in 1990 ve 2000 yılları arasında Opel Vectra A ve B kasaların montajı yapılmıştır.

Chevrolet’in Avrupa pazarı için 2012 yılında İngiliz futbol takımı Manchester United'ın resmi otomotiv ve ana sponsoru olarak Audi'nin yerini aldı . Yine aynı yıl İngiliz futbol takımı Chevrolet'in kulübün resmi otomotiv ortağı olmasını sağlayacak dört yıllık bir anlaşma yaptı.

Bu anlaşmalar, General Motors’un Chevrolet’in Avrupa’dan 2014 yılında çekilmesi ile sponsorluklara General Motor Bünyesindeki Opel’in İngiliz kardeşi Vauxhall devralmıştır.

2019'da Rus AvtoVAZ( Lada’yı üreten otomobil firması), General Motors'un eski GM-AvtoVAZ ortak girişimindeki hissesini satın almasının ardından ve anlaşmanın bir parçası olarak AvtoVAZ, Niva modelleri için Chevrolet markasını kullanmaya 2020 yılına kadar devam etti. Daha sonra AvtoVAZ, Lada ismini kullanmaya devam etmiştir.

chevrolet

CHEVROLET MARKASININ DOĞUŞU

1908 yılında kurduğu General Motors’u kaybeden Amerikalı William Crapo Durant, otomotiv mühendisi ve yarış pilotu İsviçreli Louis Chevrolet , Little Motor Car Şirketinin sahibi William Little, Buick’in eski sahibi James Whiing ve oğlu ve de Durant’ın kayınpederinin desteği ile 1911 yılında Michigan eyaletinin Flint şehrinde Chevrolet Motor Company’i kurdular.

Önceki kurduğu şirketi tekrar alabilmek ve Amerika’daki halk aracı olan Ford Model T’ye rakip çıkarmak için uygun maliyetli bir otomobil yapmak için ortakları ile işe koyuldular.

1912 yılında Classic Six modelini geliştirseler de, 1913 New York otomobil fuarına kadar üretim modelleri yoktu. Bu yıllar daha çok ARGE, test, deneme üretimleri ve ayarlara ayrılmıştı.

1914 yılında Louis Chevrolet, Durant’a hissesini satarak şirketten ayrıldı. 1916 yılında seri 490 ucuz fiyatı ile iyi satış rakamlarına ulaşarak 2 yılda 100.000 araç satılmıştı bile.

Bu başarı ile Louis Chevrolet , hisselerini Durant’tan aldı. Para kazanan Durant’ta General Motors’taki kaybettiği hisseleri geri aldı ve Chevrolet hisselerini de alıp General Motors bünyesine kattı. Başarılı satış rakamları ile Tarrytown, Norwood, St.Louis, Oakland, Fort Worth ve Kanada Oshawa şehirlerinde üretim tesisleri kurdular.

1920’li yıllarda Ford’u gözüne kestiren Chevrolet, Ford’un üzün süre Model T’ye odaklanması ile Pazar açığını iyi gözlemleyen Chevrolet, 1926 yılında 1 milyonuncu aracını üretti ve 1927’de ABD’de binek otomobilde zirveyi kaptı.

chevrolet Eski

ABD’de Chevrolet 1930’lu yıllarda binek otomobilde pazar lideri idi peki ama nasıl?

ABD satış istatistiklerinde 1 numara olma mücadelesine odaklan Chevrolet makul bir fiyata basit, sağlam araçlar yapılır dersi vermekteydi adeta. 1930 yılında 7 milyonuncu Chevrolet üretim bandından çıkardılar. Chevrolet o yıllarda 1 yılda ortalama 1 milyonun üstünde araç üretmiştir.

ABD’nin 3 ucuz otomobil üreticisi hangi otomobil markalarıydı?

ABD’nin 1928 yılında Chrsyler’in de Plymouth markasını ekonomi sınıfında rekabete sokması ile Plymouth, Chevrolet ve Ford A.B.D.’nin otomotivde 3 ekonomik markası oldu. Chevrolet her zaman ucuz otomobil markası Ford'a karşı yarıştı.

1933'te Chevrolet, ABD'de en ucuz altı silindirli araba olarak ilan edilen Standard Six'i piyasaya sürdü.

1935'te, küçük bir kamyon temelinde Suburban Station Wagonu piyasaya sürdü.

Chevrolet ile beraber General Motors’un pazarlamaya dönük Buick, Oldsmobile, Cadillac ve Pontiac piyasaya sürmesi Ford’a karşı gövde gösterisi olsa da Chevrolet markasının da kardeş bu şirketler önünü kesti.

1954 yılına kadar Ford V8 motorları piyasaya sunsa da, Chevrolet o yıla kadar 6 silindirli motorlara takılı kaldı.

1942 yılında Chevrolet otomobil üretmeyi neden bıraktı?

A.B.D., 1941 yılında 2.Dünya Savaşına girmişti. A.B.D.’de neredeyse endüstri kollarının hepsi silah ve askeri araç üstüne çalışıyordu. Chevrolet’te 1942 yılında binek otomobil üremedi. Binek otomobilleri devlet kurum ve kuruluşları için ihtiyaca dönük üretti. Savaş sonrası 1945 yılında savaş öncesi Chevrolet Deluxe ve Chevrolet Fleetline gibi modeller tekrar üretilmeye başlandı.

chevrolet tarihi

Ucuz otomobiller için Chevrolet ilk otomatik vitesi ne zaman üretti?

Chevrolet, 1950 Fleetline ve Styleline modelleri için, 2 vitesli otomatik şanzıman "Powerglide" ilk kez ucuz araç modellerinde kullanmaya başladı.

Chevrolet’in bir dünya spor otomobil klasiği efsane modeli

1953 yılında bir efsane olan Amerikan spor otomobili klasiği olacak ve Chevrolet’in ilk spor otomobili olacak Corvette üretildi.(Günümüze 8. Nesli gelmiştir!)

1954 yılında banttan çıkan altın renkli bir Chevrolet Bel Air şirketin üretmiş olduğu 50 milyonuncu araç idi.

Alınan karar göre 1955 yılında Edward Cole liderliğinde mühendis kadrosu Chevrolet’in V8 motor üretmesi için harekete geçti.

Chevrolet, rakibi Ford’a göre 20 yıl gecikmeli bir karardı bu. SBC yani Small Block Chevrolet V8 motoru 4 aydan kısa bir sürede geliştirdiler. Chevrolet V8 SBC motoru, zamanına göre karmaşık bir mühendislik içerdiği belirtilir.

Amerikan otomobillerindeki arka enine ve dikine yüzgeç akımı nasıl başladı? Tri Chevys’in efsanesinin doğuşu

Bu SBC V8 motorlar Tri-Chevys olarak adlandırılan Chevrolet 150, 210 ve Bel Air modellerinde kullanılır ve bu modeller tipik Amerikan Aile araç örneği kabul edilmektedir. Bu modeller önde yuvarlak ön far ile başlar arka kuyruk kısmında yanlara doğru yüzgeç çıkıntıları ile klasik Amerikan araçlarının tasarım temel taşı kabul edilir.

SBC ve Tri-Chevys'in büyük başarısından cesaret alan Chevrolet, 1959 yılında arka dikine yüzgeçli modellerde tasarlamıştır. Bunlar yine Tri-Chevys efsanesi gibi 3 model için tasarlandı. Chevrolet Biscayne, Chevrolet Impala ve Chevrolet Bel Air dikine yüzgeçli arka kuyruk modelleri Chevrolet’di. Bu akım o kadar güçlü olmuştur ki A.B.D. otomobil tasarımı rakiplerinde durma noktasına getirmiştir.

 Tri Chevys

Chevrolet motor ve platformda Porsche’ye nasıl gönderme yaptı ?

General motor bünyesindeki Pontiac, Oldsmobile ve Buick daha küçük orta sınıf için Y platformuna geçerken Chevrolet A.B.D. otomobil tarihinde VW Beetle ve Porsche’ye gönderme yaparak Chevrolet Corvair ile arkadan hava soğutmalı motora geçtiler.

Bu bir Amerika’nın Almanlara göndermesi olsada avantajları ve dezavantajları tartışıla dursun.1969 yılında 9 yılda biten bir serüven oldu.

1961 yılında Chevrolet Impala SS yani Super spor, V8 motoru ile 1965 yılında rakipleri rekabeti ile beygir gücü savaşı ile nam-ı diğer Muscle Car kategorisinin doğmasına sebep oldu.

“Amerika otomobil tarihinde benim gözümde geniş yollarına göre yapılan geniş ve büyük araçlardır. Özellikle arka tasarımları yatay ve dikey yüzgeçleri, bol parlak çelik krom aksesuarlı, yumuşak süspansiyonlara rağmen geniş iz mesafesi ve basık tasarımları ile virajlarda yatan ama takla atmayan araçlardır. Özellikle V8 büyük hacimli motorları yakıt tüketimini önemsemezlerdi onlar için Drag Yan Kalkış önemli idi. Zaten Amerikan motorsporları tarihinin özü Drag Yarışları ve oval pistlerde ivmelenme ve “top speed” yani yüksek hızlardır. Günümüz Amerikan araçlarında da bu Amerika’nın her şeyde “XXL” takıntısı ve yollarına göre genelde büyük tasarlanır. Pikapları bile büyüktür. Monster Trucks Showları da Amerika’dan çıkmadır. Her şeyin en büyüğü ve en güzeli”

1961'den 1980'lere kadar, Chevrolet ABD binek otomobil sektörüne hakim oldu. İçinde bir çok markası olan General Motors, Ford’un 2 katı satış rakamlarına ulaşıyordu Amerika’da.

Amerika’da Ford markasının Chevrolet karşısındaki konumunu daha da zayıflattı. Belki de Ford’un Dünyaya açılması bundan dolayı olmuştur.

1962 yılında Chevrolet Nova ve 1964 yılında Chevrolet Chevelle tutulan modellerdi.

1965'te Chevrolet, tüm ABD araç üretiminin dörtte birinden fazlasını üretti.

chevrolet spor araç

İKİ AMERİKAN MARKASININ SPOR OTOMOBİL YARIŞINDA KİM GALİP GELDİ?

Ford’un kült modeli Mustang bile Chevrolet’in Amerika’da Pazar hakimiyetini sarsamadı. 1967'de ortaya çıkan Chevrolet Camaro, teknoloji, donanım ve fiyat açısından Mustang'in çok üzerinde idi. Chevrolet’in Amerika’daki Pazar hakimiyeti Ford ile ekstra bir efora gerek kalmamıştı.

1970 PETROL KRİZİNDE CHEVROLET NE YAPTI?

ABD'de 1973 yılında petrol krizi ile beraber benzin ABD'de daha az kıt ve daha pahalı hale geldi. Chevrolet, daha önce sunulan arabalardan önemli ölçüde daha küçük olan Vega ve Chevette modellerini ürün yelpazesine ekledi.

Chevrolet, 1960'larda Avrupa'da başlayan bir gelişme ve petrol krizini bahane ederek önden çekişli birkaç yeni model serisini piyasaya sürdü. Citation , Cavalier ve Celebrity modelleri peş peşe tanıttı.

O sırada Chevrolet genlerini bozmayan modeller Caprice , spor Corvette ve Camaro gibi modeller önden motor arkadan çeker olarak üretimine devam edildi.

1978'de bir Monza , 100 milyonuncu Chevrolet'tir.

O sıralarda Hedefi A.B.D. pazarı olan Japon Otomobil Üreticileride Amerika pazarına baskı yapıyorlardı. Chevrolet, Japon Toyota’yı rakip olarak karşısına almayıp Toyota ile işbirliği içinde Kaliforniya'da yalnızca Toyota Corolla'yı değil, aynı zamanda Chevrolet için geleneksel Nova adını alan kardeş modelini de üreten yeni bir fabrika kurdu . 1986 Corvette, ABS'li ilk Chevrolet modelidir.

General Motors ABD pazarına giren ucuz markalar için nasıl bir aksiyon aldı ve Chevrolet bundan nasıl etkilendi?

General Motors, ithalatçılarla ucuz araçlarla rekabet edebilmek için 1988 yılında GEO ve 1990 yılında Saturn markaları ile pazara girdi.

Chevrolet, General Motors grubundaki en ucuz marka olarak onlarca yıllık konumunu kaybetti.

Ancak bu iki yeni marka Saturn 10 yıl sonra 1998 yılında ve Saturn 19 yıl sonra 2009’da sona erdi. Chevrolet, General Motors'un yeniden giriş seviyesi markası oldu.

chevrolet pick up

1980 yılı sonrası otomotiv pazarında hafif ticari araç ihtiyacına Chevrolet nasıl bir aksiyon aldı?

1980'lerden itibaren Kuzey Amerika'daki talep önemli ölçüde hafif ticari araçlara kaydı. Chevrolet Astro ve Express (Minibüs), Cherolet Silverado ve Colorado pikaplar ve Chevrolet’in Tahoe ve Blazer SUV’ları pazarın bu ihtiyacında Chevrolet için çok önemli bir yere sahiptirler.

Daha önceden Güney Koreli Shinjin Motors ve General Motor’un 1970’lerde kurduğu bağları olduğu Daewoo markası 2002 yılında iflas etmişti. Ancak ismi öldürmeyen General Motors 2005’ten 2015 yılına kadar Daewoo araçlarını güçlü markası Chevrolet markası ile pazara sundu. Daewoo markası anavatanı Güney Kore’den de 2011 yılında silinmiştir.

Chevrolet ilk Plug In Hibrit yani “Fişe Takılabilir” hibrit aracını ne zaman yapmıştır ?

Daha önceki General Motors bünyesinde Opel yazımızdaki Opel Ampere kardeş model Chevrolet Volt, Chevrolet’in ilk sarj edilebilir modeli olmuştur. 2007 yılında tanıtılan model 2010 yılından sonra üretim satışa hazır hale gelmiştir.

chevrolet Jip

2011 yılı Chevrolet’in 100. yaşgününde neler yapıldı ?

3 Kasım 2011 yılı Chevrolet’in 100.yaş günü idi. 3 Kasım 2011 günü Chevrolet’in kurucu ortağı ve soyismi verilen markanın, Louis Chevrolet ve kardeşi Arthur Chevrolet'in mezarı ziyaret edildi.

Chevrolet’in şehri olan Detroit’te Detroit Institute of Arts’ta 'Chevy100, An American Story' adlı uzun metrajlı bir belgeselin prömiyeri yapıldı. Prömiyere Chevrolet sürücüleri, koleksiyonerler, tamirciler, yarışçılar ve gazeteciler davet edildi.

Amerikan internet tabanlı Pandora Radyo istasyonu tarafından markadan bahseden En İyi 100 şarkıyı çalan özel bir kanal oluşturuldu .

Chevrolet’in ilk elektrikli otomobili

Chevrolet, 2016 yılında tamamen elektrikli otomobil olan Chevrolet Bolt EV'nin üretimine başladı.

Chevrolet Bolt EV, 2017 Motor Trend Yılın Otomobili ödülü, 2017 AutoGuide.com Okuyucuların Seçimi Yılın Yeşil Otomobili, Green Car Reports Alınacak En İyi Otomobili 2017, Green Car Journal'ın 2017 Yılın Yeşil Otomobili ve Time dergisinin 2016 Yılının En İyi 25 İcadı listesinde yer aldı . 2021 yılında Chevrolet Bolt EV’yi revize edip piyasaya sundu.

chevrolet elektrikli

Chevrolet logosunun hikayesi

1913 yılına kadar Chevrolet, ismin kendisi bir logo olarak kullanılıyordu. 1913'ün sonlarında William C. Durant , Chevrolet’in meşhur papyon logosunu tasarladı.

1940'ların sonunda En boy oranları değiştirildi ve içi renkle dolduruldu. 1969'da renk dolgusu düz maviydi, yalnızca 1980'lerin başından itibaren altın dolguluydu.

"Papyon" logosunun içi binek otomobiller için mavi, kamyonlar için altın ve performans otomobiller için bir dış hat kırmızı çizgili idi. Chevrolet, 2004 yılında tüm araç modellerini altın papyonla birleştirdi. Mevcut logo 2013'ten beri kullanılmaktadır.

Chevrolet’in motorsporları serüveni

Daha önceki yazlarımızda olduğu gibi motorsporlarının ARGE ve teknoloji geliştirmek için ve Pazar için son derece önemlidir.

Özellikle Amerika pazarı için Japon otomobil üreticilerin hemen hemen hepsi A.B.D. motorsporlarında boy göstermiştir. 1910’lu yıllarda kurulan Chevrolet’inin ulusal ve geleneksel Amerika Motorsporlarına uzak kalması söz konusu dahi olamazdı.

chevrolet nasvar

Nascar’ın kralı Chevrolet’tir!

Chevrolet’in Nascar’da 3 önemli takımı vardır ve bunlar Chevrolet Camaro modeli tabanını kullanırlar. Bu 3 önemli takım 12 şampiyonluğu olan Hendrick Motorsport, 6 şampiyonluğu olan Richard Childress Racing ve Trackhouse Racing takımıdır. Eski Steward Haas Racing takımınında 2 şampiyonluğu vardır.

Chevrolet, 39 markalar şampiyonluğu ile Nascar’ın en başarılı üreticisidir.

Daha önceden Nascar Xfinity ve Nascar Cup serilerinde Chevrolet’in demirbaş modelleri Chevrolet Lumina, Monte Carloi Impala ve Camaro SS kullanılan modeller arasındadır.

Nascar’ın Truck Serisinde, Chevrolet Silverado pikap kulanılmaktadır.

Chevrolet’in dayanıklılık yarışlarındaki gurur modeli hangisi idi?

Chevrolet’in dayanıklılık yarışlarındaki adına takım kurduğu modeli efsane isim Corvette Racing’tir. Corvette Racing, 1999 yılında Daytona 24 saat dayanıklılık yarışlarına 8 Amerika Lemans GT 1 markalar şampiyonluğu ve 7 sürücüler şampiyonluğu kazanmıştır. A.B.D’nin Amerikan Lemans Serisinde Tudor United Sports Car Şampiyonasında Gt Lemans snıfında yarışıyor.

Bizim tanıdığımız seri olan 24 saat Lemans yarışlarına da Chevrolet Corvette ile A.B.D’yi Avrupa’da temsil etmişlerdir.

Dünya binek otomobiller şampiyonasında WTCC’de Chevrolet hangi modelle yarışmıştır ?

WTCC’ye hakim İngiliz Ray Mallock tarafından modifiye edilen Chevrolet Lacetti ile 2005 yılında yarışlara katıldı. Ancak asıl başarı 2010,2011 ve 2012 ile üst üste Chevrolet Cruze versiyonu ile 3 üreticiler şampiyonluğu gelmesi ile mutlu sona ulaştılar.

chevrolet jip

Chevrolet, İngiltere Binek Otomobiller Şampiyonasına namı değer BTCC kısa bir süreliğine Cruze modeli ile 2010 ve 2011 yıllarında katılsadaaradığını bulamaz. BTCC’de şampiyonluklar daha çok Avrupalı ve Japon otomobil üreticileri arasında geçiyordu.

“Motorsporlarında deniz aşırı ülkelerde marka olarak tanımadığınız ortam ve kurallarda şampiyon olabilmek övünülecek bir başarıdır!”

Amerika’nın Formula 1’i Indycar’da Chevrolet’in durumu

Chevrolet, 1986'dan 1992'ye kadar art arda beş CART World Series galibiyeti ve 1986'dan 1993'e kadar arka arkaya altı Indianapolis 500 galibiyeti ile hatırı sayılır bir şekilde başarılı olmuştur.

Chevrolet, 2012'de IndyCar'a geri döndü. Birkaç yıl Honda'nın tek motor tedarikçisi olmasının ardından Chevrolet, 2012'de seriye yeniden katıldı.

Başlıca takımlar arasında tümü Chevy motorlarını kullanan Team Penske, KV Racing, Chip Ganassi Racing ve CFH Racing yer alıyor.

Chevrolet, 2013 ve 2015 Indianapolis 500 dahil olmak üzere birçok yarışın yanı sıra üç sürücü şampiyonluğu kazandı.

Chevrolet'in uğurlu sayısı

Amerika’nın milli Motorsporu Nascar’da 1955 yılında Chevrolet 8 kapı numarası ile yarışmıştır. Chevrolet’nin Nascar tarihi boyunca 8 kapı numarası ile yarışan yarış araçlar başarılı olmuş veya yarıştan önce de başarılı olacağına dair inancı gereği Chevrolet için 8 numarası kutsaldır.

Chevrolet kol saati de üretti

Aslına Chevrolet kol saati üretmemiştir. 2007'de General Motors, AJS-Production SA'nın Louis Chevrolet ticari markasını Louis Chevrolet markası altında pazarlanan birinci sınıf kaliteli İsviçre saatleri için tescil ettirmesine izin vermiştir.

Koleksiyona, Louis Chevrolet tarafından kurulan yarış şirketi ismi Frontenac adı verildi.

Saat markası , babası saatçi olan ve çocukluğunda babasına tezgahta yardım eden Chevrolet otomobil şirketinin kurucu ortağı Louis Chevrolet'e saygı duruşunda bulunur.

Louis Chevrolet Frontenac saatleri, Louis Chevrolet adını taşımasına rağmen, General Motors ile ortaklaşa pazarlanmamakta veya üretilmemektedir.

Chevrolet’in sağlam dayanıklı ve güvenilirliği ile ilgili pazarlama ve reklam çalışmaları nasıl sekteye uğradı?

Chevrolet , satış ve pazarlamaya çok önem veren bir firmaydı. Öyle ki özellikle A.B.D’deki rakipleri Ford, Toyota Ve Honda’dan daha güvenilir olduğuna dair reklam ve pazarlama girişimi ile müşteriler, tüketici raporları ve JD Power araştırmalarına göre tezat düşüyordu.

Olan veya olmayan bir şeyi müşteri ve tüketicilere dayatmadan hissettirmek daha önemlidir. Yani siz dayatmayın, bırakın müşteri tüketiciler kendi rızaları ile söylesinler ki zaten Amerika’da Toyota ve Honda bunu iddia etmemesine rağmen müşteriler tarafından dayanıklılığı benimsenmiştir.

Üretim gücü kadar pazarlama stratejisi de güçlü olan ABD’li Chevrolet’nin slogana verdiği önem

Chevrolet, ilk kurulduğu tarihten itibaren sloganın gücüne inanan bir markaydı. Chevrolet ilk kurulduğunda Ford’un ekonomik T modelini delmek için amaçlamıştı.

1914 yılından başlayarak sloganlarda önceki cümleye atıfta bulunuyor.

Bu sloganlar:

“Düşük maliyetle Kalite”, “Muazzam Satın Alma Gücünüz”, “Dört Fiyatına Altı”, “Chevrolet’nizde A.B.D.’yi Görün !” , 1950’li yıllardan sonra “Seni ilk sıraya koymak bizi ilk sırada tutar.”, “Bu heyecan verici!”, 1970’li yıllarda “ABD'yi görmenin daha iyi bir yolunu inşa etmek”, “Beyzbol, Sosisli Sandviçler, Elmalı Turta ve Chevrolet”, “Chevy iyi şeylerin olmasını sağlıyor”,” Amerika'nın Kalp Atışı”, “Kaya, Bayrak ve Kartal, “Rock and roll'u icat eden ülkeden”, “Tüm Hayatın Yolları İçin”, “En İyi Araba Kazanabilir “, “Aşk. Hayat. Chevrolet” benim dikatimi çeken beğendiğim

CHEVROLET’İN GÜNCEL MODELLERİ

SUV/CROSSOVER : Amerika ve Kanada’da ; Suburban, Blazer EV, Bolt EUV, Travese Amerika,Kanada ve Çin: Equinox, Equinox EV, Blazer Amerika,Kanada, Güney Kore: Trailblazer Amerika,Kanada, Güney Kore ve Çin: Trax, Seeker Latin Amerika ve Ortadoğu : Groover, Treeker, Captiva. BÜYÜK SUV: Amerika ve Kanada’da ; Suburban, Tahoei Latin Amerika : Trailblazer. PİCK-UP : Latin Amerika : Colorda/ S10 , Montana, S 10 MAX, Kuzey Amerika: Colorado, Silverado/ Cheyenne, Silverado EV. SPOR ARAÇ : Kuzey Amerika: Camaro, Global satış : Corvette. SEDAN : Latin Amerika : Cruze, Kuzey Amerika, G.Kore ve Çin : Malibu, Çin ve Meksika : Monza / Cavalier, Sail/ Aveo Çin ve Latin Amerika: Onix Plus, Mısır : Optra. HATCHBACK: Kuzey Amerika: Bolt, Latin Amerika: Cruze, Onix, Çin: Menta, Global Satış: Spark. MPV/ MİNİVAN : Kuzey Amerika: Express, Latin Amerika: N 300, N 400 AĞIR TİCARİ ARAÇ: F – Serisi, N – Serisi ve Silverado

Görüldüğü üzere Chevrolet’in ağırlklı pazarı Kuzey ve Güney Amerika baştadır. Bunun dışında Çin ve Güney Kore ağırlığı hissedilmektedir.

chevrolet logo

ANAVATANI DIŞINDA CHEVROLET LİSANI İLE ÜRETİLEN MELEZ MODELLER

Özbekistan’da : Toyota bazlı Chevrolet Cobalt, Daewoo bazlı Chevrolet Damas, Chevrolet Labo, Lacet, Nexia ve Spark Ekvador: Isuzu bazlı Chevrolet D-Max, Kolombiya: Chevrolet Joy ve Chevrolet Joy Plus Mısır: Isuzu bazlı Chevrolet T-Serisi.

CHEVROLET (GENERAL MOTORS) AMERİKA LİSANSLI İLE ÜRETİLMİŞ ESKİ MODELLER

ÜLKE ORJİNAL MODEL ÜRETİLDİĞİ YERDEKİ MODEL İSMİ Arjantin: Chevrolet Chevy II 400 Avustralya Holden Kingswood El Torro Statesman 350 / Caprice /de Ville Brezilya Opel Kadett Kadett / Ipanema Chevrolet Omega/Holden Calais Omega Opel Vectra Vectra Opel Astra Astra --- Agile Opel Tigra Tigra Kanada Daewoo Magnus Epica/Evanda Şili Isuzu Aska Aska Opel Combo Combo Kolombiya Suzuki Jimy Samurai Suzuki Alto Alto Suzuki Solia Wagon R+ Avrupa Daewoo Lacetti Estate/Lacetti/Nubira/Optra Avrupa İsrail Oldsmobile Alero Alero Endonezya Isuzu Tropper Tropper Hindistan Subaru Forester Forrester Wuling Hongguang Enjoy End./Hind. Isuzu Panther Tavera İran Opel Record D 2500 İran/G.Afrika Opel Commodore 3800/4100 G.Kore Holden Torana 1700 Chebrolet Aveo Aveo/Sonic/Kalos/Lova --- Spark G.Kore/Çin Daewoo Tosca Epica/Tosca Filipinler Opel Zafira Nabira Rusya Lada Niva Travel Niva Rusya/Mısır Daewoo Lanos Lanos G. Amerika Opel Ascona Moza Opel Corsa Corsa/Classic Opel Meriva Meriva G.Amerika/Filipinler Opel Omega Omega/Lumina A.B.D. Isuzu Gemini Gemini/Spectrum Geo Metro Metro Geo Prizm Prizm Opel Antara Captiva Sport Nissan NV 200 City Express Holden Commodore SS A.B.D./G.Amerika Suzuki Vitara Tracker A.B.D./Kanada Suzuki Cultus Sprint Özbekistan Daewoo Lemans Nexia G.Afrika Vauxhall Cavalier Chevair Opel Record E Rekord Opel Senator Senator Daewoo Tacuma Vivant

DİĞER ESKİ ÜRETİLEN CHEVROLET MODELLERİ

1977-1989 yılları arası A.B.D.’de GMC General çekici Tırı Bison ismi ile, GMC Brigadier kamyonu Bruin isminde üretilmiştir.1994-2016 yılları arasında Isuzu Giga Kamyonu C/E serisi şeklinde üretilmiştir.

1980-2002 yılları arasında Brezilya’da Renault Trafic , Trafic isminde üretilmiştir. Orta Amerika Federal Cumhuriyeti ve Özbekistan’da 1985-2019 yılları arasında Suzuki Carry, CMV/ Damas olarak üretilmiştir.

Amerika’da Ford’a gönderme yapılacak şekilde Chevrolet 1966 ve 2003 yılları arasında B serisi okul otobüsü üretmiştir.

Chevrolet taihi boyunca 113 Konsept araç geliştirmiş, 5 adette Mühendislik geliştirme aracı tasarlamıştır.

chevrolet otomobil

CHEVROLET’İN ANAVATANI ABD’DE TASARLANIP ÜRETİLEN ESKİ MODELLER

1911 yılında geliştirilen Chevrolet tarafından üretilen ilk otomobil Seri C Klassik 6,

Chevrolet tarafından üretilen tam boyutlu araba Chevrolet Light 6,

Chevrolet tarafından GM'nin kurucusu WC Durant altında Ford Model T'ye karşı rekabet etmek için yapılan ilk otomobillerden biri Seri H,

Chevrolet'nin başarılı orta boy arabası Seri 490, H Serisinin Değiştirilmesi Seri F, İlk V8 Chevrolet D Serisi, Chevrolet'nin tam boyutlu arabası FA ve FB Serisi,

Chevrolet'nin A platformuna dayalı arabası Chevrolet Superior,

Hava soğutma sistemli Superior tabanlı Chevrolet arabası M Serisi Copper Cooled,

Chevrolet'nin Ford Model A'ya karşı yarışan orta boy arabası AA Serisi Capitol, Chevrolet'nin Series AA Capitol'ün yerini alan orta boy arabası AB Serisi National,

Chevrolet'nin orta boy arabası AC Serisi Intertaional,

İlk Pikap Chevrolet AK, 2.Büyük Pikup AK Advanced Design,

Chevy'nin ABD pazarında 1950–1975 ve Kanada pazarı için 1950–1981 için orta seviye tam boyutlu arabası Chevrolet Bel Air, Bel Air'in filo/ekonomi versiyonu Cherolet One Fifty, 150 ve Bel Air arasına yerleştirilmiş orta sınıf araba Chevrolet 210/ two ten, Bel Air merkezli orta seviye tam boyutlu vagon. İlk nesil 1953–1957, ikinci nesil ise 1969–1972 arasında üretildi Chevrolet Townsman, Chevrolet'nin orta boy istasyon vagonu Chevrolet Nomad,

Advance tasarımının yerini alan yeni tasarım, "çevreleyen" ön cam, hidrolik direksiyon ve frenler ve 12 V elektrik sistemi içeren Chevrolet Task Force, ABD pazarında 1950–1972 ve Kanada pazarı için 1950–1975 için Chevy'nin en ucuz seviye tam boyutlu arabası Chevrolet Biscayne, Biscayne tabanlı en ucuz seviye tam boyutlu vagon.

İlk nesil 1958–1961'de, ikinci nesil ise 1969–1972'de üretilen Chevrolet Brookwood, Chevrolet'nin tam boyutlu arabası Chevrolet Impala, Ranchero kamyonetinin başarısına yanıt olarak 1959 model yılında tanıtılan Coupé hizmet/pikap aracı El Camino, Impala tabanlı üst düzey tam boyutlu vagon.

İlk nesil 1959–1960, ikinci nesil ise 1969–1972 arasında üretilen Chevrolet Kingswood, Chevrolet'nin arkadan çekişli veya dört tekerlekten çekişli uygulama ile hafif hizmet veya ağır hizmet konfigürasyonlarında sunulan uzun vadeli tam boyutlu kamyonetleri C/K Serisi, Chevrolet'nin kompakt arabası Chevrolet Corvair, Chevrolet'nin Corvair tabanlı minibüsü ve Chevelle tabanlı istasyon vagonu Chevrolet Greenbrier, Chevrolet'nin kompakt (1962–1979) ve yarı kompakt (1985–1988) arabası.

Nova, Chevy II serisinin en üst çizgisiydi. Chevrolet'nin 1964–1977 yılları arasında ürettiği başarılı orta boy arabası Chevrolet Chevelle, Chevrolet'nin uzun vadeli minibüs serisi Chevrolet Chevy Van,

Chevrolet'in 1965–1996 yılları arasında üretilen en popüler tam boyutlu arabası Chevrolet Caprice, Chevrolet'nin Chevrolet C/K ailesinin en küçük tam boyutlu SUV versiyonu Chevrolet K5 Blazer, 1969–1972 yılları arasında üretilen, Kingswood'dan daha yüksek bir aralıkta eklenen Caprice tabanlı üst düzey tam boyutlu vagon Chevrolet Kinswood Estate, Chevy'nin 1969–1987 ve 1994–2007 arasında üretilen kişisel lüks Coupesi Monte Carlo, Chevrolet'in yarı kompakt arabası Chevrolet Vega,

Isuzu tarafından geliştirilen ve üretilen Chevrolet'in hafif kamyoneti; yeniden yapılandırılmış Isuzu Daha Hızlı pikap Chevrolet LUV, 1972–1976 yılları arasında üretilen birinci sınıf Chevelle serisi Chevelle Laguna, Chevrolet'nin FR düzeni alt kompakt arabası Chevrolet Chevette, Chevrolet'in yarı kompakt arabası Chevrolet Monza, Chevrolet'in Chevy Nova'nın yerini alan kompakt arabası Chevrolet Citation,

Chevrolet'nin 2009 yılına kadar ürettiği son orta hizmet Kamyonu Chevrolet Kodiak,

Chevrolet'nin başarılı orta boy arabası Chevrolet Celebrity, Chevrolet'nin Chevy Monza'nın yerini alan kompakt arabası Chevrolet Cavalier, "Üç Büyük" Amerikan otomobil üreticisinin yerli olarak üretilen ilk kompakt kamyoneti olan Chevrolet'nin kompakt kamyoneti Chevrolet S-10,

Chevrolet'nin arkadan itişli orta boy minibüsü Chevrolet Astro,

Chevrolet'nin önden çekişli kompakt arabası Chevrolet Corsica, Chevrolet'nin Chevy Corsica'yı temel alan önden çekişli coupesi Chevrolet Beretta,

GTM400 Platformu kullanılarak arkadan çekişli veya dört tekerlekten çekişli uygulamalarla hafif hizmet veya ağır hizmet konfigürasyonlarında sunulan

Chevrolet'nin tam boyutlu kamyonetleri Chevrolet GMT 400 Serisi.

Chevrolet'nin GM U gövdesine dayalı ilk minivanı Lumina APV.

chevrolet konsept araç

Chevrolet'nin mini SUV'u Chevrolet Traker. Chevrolet'nin Celebrity ve Monte Carlo'nun yerini alan orta boy sedanı Chevrolet Lumina. Lumina APV'nin yerini alan Chevrolet minivanı Chevrolet Venture.

GM'nin Chevrolet Suburban ve Cadillac Escalade EXT'de kullanılan uzun dingil mesafeli şasisini paylaşan pikapı Chevrolet Avalance.

Retro tasarım konseptine dayanan Chevrolet'nin geri çekilebilir hardtop cabrio pikapı Chevrolet SSR.

Chevrolet'nin Kuzey Amerika için ürettiği son minivanı Chevrolet Uplander.

Chevrolet'nin önden çekişli Delta platformuna dayalı retro tarzı beş yolcu vagonu Chevrolet HHR.

Chevrolet'nin Cavalier'in yerini alan kompakt sedanı Chevrolet Kobalt.

Chevrolet'nin D2XX platformuna dayalı kompakt arabası. GM Kore tarafından geliştirilen Chevrolet Cruze.

Chevrolet'nin D2UX platformuna dayalı kompakt plug-in hibrit arabası Chevrolet Volt.

Chevrolet’in 60’a yakın modeli şu an üretilmeyen eski modelleri sıraladık.

Ekleme Tarihi: 18 Mar 2023 13:20