Güncel Güncelleme Tarihi: 8 Ara 2023 00:00

Anayasa Mahkemesi Can Atalay'ın ikinci işlemini görüşecek

Anayasa Mahkemesi, yüksek yargılama krizine neden olan Can Atalay'ın davasını 13 Aralık'ta ikinci kez görüşecek.

Anayasa Mahkemesi

Anayasa Mahkemesi Hak İhlali Kararı ve Yeni Başvuru

Anayasa Mahkemesi (AYM) Birinci Bölümü, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay milletvekili olarak seçilen Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararının uygulanması üzerine yapılan yeni başvuruyu 13 Aralık'ta inceledi.

Atalay'ın avukatları, "seçim ve siyasi faaliyette bulunmama hakkı, adil yargı hakkı ve kişi özgürlüğü ve güvenlik garantisi" ikinci kez ihlal edilmesi ve bu ihlallerin ortadan kaldırılmasını talep ederek AYM'ye yeniden başvuruda bulundu.

AYM, Gezi Parkı Davası'nda yaklaşık 18 yıl hapis cezasına çarptırılan TİP'li vekil Can Atalay'ın bireysel hak başvurusunu 25 Ekim'de değerlendirdi. Atalay'ın "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve stabilitenin ihlaline tabi tutulmasına" kararı, oy çokluğu ile alındı.

Yargıtay'ın AYM Üyelerine Yönelik Suç Duyurusu

AYM'nin kararı, Atalay'ın serbest bırakılması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 3. Ceza Dairesi tarafından değerlendirilecek. Daire, AYM'nin kararına uyulmasına hükmetti ve Atalay hakkında hak ihlali kararı veren Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

AYM'nin ilk hak ihlali kararının gerekçesinde, "Anayasa Mahkemesi'nce başvurucu hakkında tespit edilen hak ihlallerinin sona erdirilmesi, sonuçlarının ortadan kaldırılması; yeniden yargılamanın başlatılması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması ve ceza infazının durdurulmasının, başvurucunun hükümlü uygulamalarının sona erdirilmesi, yeniden yargılamada durma kararı işlerinin yerine getirilmesi zorunlu" olduğu ifade ediliyor.

avukatlar

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM üyelerine yönelik suç duyurusu, Türkiye Barolar Birliği ve il baroları başta olmak üzere çeşitli tepkilere neden oldu.

Ekleme Tarihi: 8 Ara 2023 00:00