Medya Güncelleme Tarihi: 10 Oca 2024 18:00

Anayasa Mahkemesi'nden BTK sansürünü kaldıran karar

Anayasa Mahkemesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanının erişim engeli veya içeriğin çıkarılması kararı vermesi kararını iptal etti.

Anayasa Mahkemesi

Anayasa Mahkemesi'nden 'Erişim Engellemeleri' Kararı

Anayasa Mahkemesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanının erişim engeli veya içeriğin çıkarılması kararı vermesinin "masumiyet karinesini ihlal ettiği, ifade ve basın özgürlüğünü sınırladığı" gerekçesiyle 5651 sayılı kanunun bazı maddelerinin iptaline hükmetti. İşte detaylar:

Karar Özeti:

  • Anayasa Mahkemesi, 5651 sayılı kanunun 8/4 maddesini, "masumiyet karinesini ihlal ettiği" gerekçesiyle iptal etti.
  • Aynı şekilde, 5651 sayılı kanunun 9'uncu maddesini, "basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünü sınırladığı" gerekçesiyle iptal etti.
  • Bu maddelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten AYM, kararın Resmî Gazete’de yayımlandıktan dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetti.

Gerekçeler:

  • AYM, BTK Başkanının erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı vermesinin masumiyet karinesini ihlal ettiğini ve basın özgürlüğünü sınırladığını tespit etti.
  • Suç şüphesi altındaki kişilere karşı alınan tedbirlerin ceza yargılaması süreciyle bağlantılı ve geçici bir nitelikte olması gerektiğini vurguladı.
  • BTK Başkanının verdiği kararın, ceza yargılaması sürecinden bağımsız olarak uygulanmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
  • Aynı kanunun kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişim engeli ve/veya içeriğin çıkarılması kararı verilmesine olanak sağlayan 9'uncu maddesini de iptal etti.

Bu karar, Türkiye'de internet üzerinden yayımlanan haberlere getirilen sınırlamalara yönelik Anayasa Mahkemesi'nin önemli bir adımı olarak değerlendirilebilir.

Ekleme Tarihi: 10 Oca 2024 18:00