Medya Güncelleme Tarihi: 12 Oca 2024 12:00

Anayasa Mahkemesi OdaTv ve Ekşi Sözlük için kararını verdi

Sosyal medya platformu Ekşi Sözlük ve OdaTv sitesi için Anayasa Mahkemesi kararını verdi.

Anayasa Mahkemesi

Erişim Engellenmişti! AYM'den Ekşi Sözlük Kararı

Sosyal medya platformu Ekşi Sözlük'e getirilen erişim engeli kararıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye’nin en popüler internet sitelerinden biri olan Ekşi Sözlük, son zamanlarda getirilen erişim engelleriyle gündemdeydi.

Platform, 2023 boyunca bu tarz kararlarla karşılaşmış ve farklı adreslerle kullanıcılarına erişim imkânı tanımıştı. Son olarak 4 Ocak’ta ise mobil uygulamalara engel getirilmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ekşi Sözlük’e yönelik erişim engelinin ‘ifade özgürlüğü ihlali’ olduğuna karar verdi. Kararın ardından Ekşi’den açıklama geldi. Açıklamada, "Mücadelemizi hukuk ve adalete olan inancımızı kaybetmeksizin sürdürdük" denildi.

Sosyal Medya Platformu Ekşi Sözlük’e Erişim Engeli ve AYM Kararı:

Ekşi Sözlük, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından 25 Şubat tarihinde erişim engeli almıştı. 24 Aralık’ta da benzer bir engelleme kararı alınmıştı.

AYM, Ekşi Sözlük'e yönelik erişim engelinin ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Mahkeme, erişim engelini kaldırmak ve ifade özgürlüğünü ihlalini gidermek amacıyla kararı Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliğine gönderdi ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

Ekşi Sözlük, AYM'nin kararı sonrası yaptığı açıklamada, hukuk mücadelesine devam edeceklerini ve ifade özgürlüğünü koruma amacında olduklarını belirtti.

ODATV İçin de Karar Çıktı:

Odatv'ye yönelik erişim engeli kararı ise 2020 yılında alınmıştı. MİT mensubunun cenaze törenine dair yapılan haberleri gerekçe gösterilerek Odatv'ye erişim engeli getirilmişti.

Odatv avukatları, Nisan 2020 yılında Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapmıştı. AYM, 3 yıl 11 aydır erişime kapatılan Odatv'nin açılmasına karar verdi.

Ekleme Tarihi: 12 Oca 2024 12:00